lauantai 22. syyskuuta 2012

syyspäiväntasaus

Tänään on syyspäiväntasaus, ja ollaankin vietetty enemmän tai vähemmän sapattia. No okei, rehellisesti sanottuna muistin koko Mabonin olemassaolon vasta illansuussa, mutta päivän touhut sopivat sattumalta Maboniin paremmin kuin hyvin :D

Rupesin nimittäin tänään työstämään niitä tädiltä saatuja omenoita. Happamat omenat menivät soseeksi/hilloksi, ja hieman makeammat piirakkaan ja ihan pelkiltään syötäviksi. Hillossa käytin hillosokerin sijaan marmeladisokeria ja steviaa, mutta en raaskinut pistää koko paketillista sokeria vaikka ohjeessa niin käskettiinkin. Yritin tehdä hillon mahdollisimman vähähiilarisena, mutta halusin kuitenkin tuota marmeladisokeria laittaa edes vähän, jos se vaikka auttaisi hieman säilyvyyden kanssa. Yritin laskea pääni puhki yhden annoksen (2 rkl) hiilareita, ja sain tulokseksi n. 5 g. En ole koskaan tehnyt mitään hillo- tai marmeladisokerista, enkä oo ihan varma kuinka jämäkkää/ hyytelömäistä tavaraa siitä pitäisi ohjeen mukaan tehtynä tulla, mutta mulle oikeastaan riittää ihan omenasose, mitä voi laittaa lettujen päälle tai raejuuston joukkoon :)
Osan soseesta pelkästään makeutin, osan maustoin kanelilla ja vaniljalla, ja yhteen purkkiin laitoin tädiltä saatua minttua soseen sekaan. Jaksoinpa vielä askarrellapaskarrella purkkeja pikkusen nätimmiksi.


Karpimpi omenasose

1,5 kg kuorittuja ja paloiteltuja, happamia omenoita
1 dl vettä
½ pkt (tai oman maun mukaan) marmeladisokeria
steviaa
(kanelia, vaniljajauhetta, minttua)

Ensin omenat kuoritaan ja pilkotaan. Kattilan pohjalle laitetaan 1 dl vettä, ja omenakuutiot sekaan. Keitetään omenoita hiljalleen välillä sekoitellen kunnes omenat alkavat soseutua (tähän menee n. 10-15 min). Soseutetaan omenat tasaiseksi sauvasekoittimella. Itse lisäsin tässä vaiheessa soseeseen hieman vettä, ja pistin takaisin liedelle ja lisäsin marmeladisokerin. Annoin soseen olla hetken levyllä koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, ja otin pois levyltä. Halusin maustaa soseesta osan, joten tein sen tässä vaiheessa. Mulla oli tuoretta minttua, joka tosin oli ehtinyt jo kuivahtaa, ja nyppäsin lehdet ja kukinnot soseen sekaan ja survaisin vielä sauvasekoittimella mintun mahdollisimman pieneksi. Kuvassa nuo punertavat soseet on maustettu kanelilla ja vaniljalla.




Omenapiirakka

Pohja:
4 kananmunaa
2 dl turkkilaista jugurttia
100 g sulatettua voita
1,5 dl mantelijauhoa
1 dl kookosjauhoa
2 tl leivinjauhoa
makeutusta maun mukaan (itse laitoin steviaa)

Pinnalle:
3 omenaa lohkoina
kanelia ja Sukrinia
1 kananmuna
1-2 prk kermaviiliä
vaniljajauhetta
makeutusta

Vatkataan huolellisesti kaikki pohjan aineet yksitellen sekaisin. Sulatetusta voista jää kipon pohjalle sen verran, että loppuvoin saa kivasti sudittua piirakkavuokaan. Levitetään taikina voideltuun vuokaan, asetellaan päälle omenalohkot, ripotellaan niiden päälle hieman kanelia ja Sukrinia. Vaniljasoosin tuohon päälle voi tehdä kermaviilistä tai rahkasta, ja koska meillä ei ollut kumpaakaan, niin laitoin turkkilaista jugurttia, ja hieman juoksevampaa maustamatonta jugurttia. Lisää valitsemasi maitotuotteen joukkoon kananmuna ja mausteet, ja sekoita kunnolla. Kaada seos omenalohkojen päälle, ja laita koko komeus 200-asteiseen uuniin puoleksi tunniksi.

Mun mielestä tämä on tähän astisista makeiden piirakoiden pohjista ollut paras. Pysyy kivasti koossa, on koostumukseltaan lähes vehnäjauhopohjan veroinen. Maistuu joo kookokselta, mutta ei yhtä pistävästi kuin kokeilemassani marjapiirakassa, missä käytettiin kookoshiutaleita.

------

Leikkelin kissanmintun klaniksi ja pistin oksat kuivumaan. Meidän kissat ei ole tuosta aitokissanmintusta yhtään innostuneet tuoreeltaan, mutta kunhan se on kuivunut ja sitä heille vähän murentaa, niin johan läks :P Aitokissanminttu on kasvanut meillä helposti, niin siitä saa kesäksi partsille vähän ylimääräistä vihreää, ja kissoilla koittaa minttupäivät sitten syksyllä :)



Kävin iltasella vielä poimimassa läheisestä puistosta muutamia pudonneita, kauniinvärisiä vaahteranlehtiä ja koristelin niillä kynttilälautasen. Niitä kyllä tarttui mukaan sen verran paljon, että sain tehtyä niistä maljakkoon pienen kimpun, ja pienemmät meni sitten kuivatukseen sanomalehden väliin. Teen uusintakierroksen vielä myöhemmin syksyllä, toivottavasti lehdet pysyvät hyvinä sinne lokakuun loppuun saakka!





Loppuun vielä kuva kyltistä, jonka löysin koulun kukkatukkukierroksella :) Se oli niin mulle tehty, että oli pakko kotiuttaa se :D



Mukavaa syyspäiväntasausta eli Mabonia kaikille! :)

3 kommenttia:

  1. Kivaa syyspäiväntasausta siullekkin! :) Mie vietin eilen jo tosin, mutta onko tuo nyt niin kovin tarkkaa. :D

    VastaaPoista
  2. Mä keittelin mun omenoista kiisseliä psylliumia sakeuttajana käyttäen ja pakasti sitä. Hyvin onnistui ja hiilarit on matalalla kun kiisselissä tosiaan on vaan vettä, omenaa, psylliumia ja kanelia. Mitään makeutustakaan en laittanut, steviaa on kyllä kaapissa mutta vihaan sen makua ja oon muutenkin saanut mun makuhermot koulittua sillä tavalla että melkeen kaikki menee ilman makeutusta ja maistuu mun suussa hyvältä. Ja vaikka sokeriakin tähän keitokseen halusi lisätä ei sitä paljoa tarvitsisi jos on yhtään tottunut vähemmän makeaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli niin kirpeitä omenoita, ettei niitä varmaan olis pystynyt syömään ilman sokeria :)
      Mutta joo, unohdin kyllä totaalisesti, että psylliumiakin voisi käyttää. En oo vielä testannut sillä mitään kiisselihommia, kun jännittää aina tommonen uusilla asioilla leikkiminen :D Onko sulla blogissa jotain kiisselireseptiä?

      Poista