sunnuntai 26. toukokuuta 2013

lettukestit

Ajattelin näin kesän alkajaisiksi tehdä pienen lettuvertailun, niitä kun on nyt tullut kokeiltua hieman erilaisia tässä vähähiilarisen ruokavalion aikana. Enkä muuten ole itse koskaan paistanut normilettuja! Olen ihan surkea (ja kärsimätön) letunpaistaja, ja ostin lettupannunkin siksi, etten osaa kääntää sellaista isoa lättyä. Toisaalta, mummoni on paistanut letut aina vain toiselta puolelta, ja mummon letut ovat ehdottomia suosikkejani - olleet aina, ja tulevat aina olemaankin :)

Mutta juu, vertailuni keskittyy nyt lähinnä makroihin per yksi pieni lettu, ja lisäksi kerron omat mielipiteeni vaikkapa mausta ja koostumuksesta. Ja heti alkuun todettakoon, että oma lempparini on se ihan normilettu vehnäjauhoista ja maidosta, mutta variaatioita kannattaa kokeilla myös, varsinkin jos normiletut eivät omaan ruokavalioon sovi.
Kaikkiin makroihin on laskettu mukaan myös koko satsin paistorasva, n. 3 rkl.

Rahkalettuja


Normiletut
n. 25 pikkulettua

1 kananmuna
3 dl (kevyt)maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
½ rkl sokeria
½ tl suolaa
2 rkl sulatettua rasvaa
+ rasvaa paistamiseen


Vatkaa munat rikki kulhossa. Lisää maito, jauhot  ja mausteet, lopuksi rasva. Anna seistä huoneenlämmössä väh. ½ tuntia, ja paista sitten lettupannulla.

Makrot / lettu:
Hh: 3,6 g (33%)
P: 1,1 g (10%)
R: 2,9 g (58%)
Kcal: 44
Banaaniletut
n. 16 pikkulettua

2 keskikokoista banaania
4 kananmunaa 
1 tl leivinjauhetta 
+ rasvaa paistamiseen


Soseuta banaanit ja kananmunat sekä leivinjauhe sauvasekoittimella tasaiseksi taikinaksi. Paista lettupannulla.

Makrot / lettu:
Hh: 2,8 g (22%)
P: 1,9 g (15%)
R: 3,6 g (63%)
Kcal: 51


Kookosletut
n. 16 pikkulettua

1 dl vettä
3 kananmunaa
½ dl kookosjauhoja
½ dl kermaa
ripaus suolaa
makeutusta maun mukaan
2 rkl voita
+ rasvaa paistamiseen


Kaikki ainekset vatkataan tasaisesti sekaisin, ja laitetaan taikina jääkaappiin turpoamaan. Mielestäni koostumus on sitä parempaa, mitä kauemmin taikinan antaa turvota. Jos haluaa tehdä näitä aamupalaksi, niin esim. yön yli kannattaa turvottaa.

Makrot / lettu:
Hh: 1,2 g (7%)
P: 1,7 g (11%)
R: 5,8 g (82%)
Kcal: 64
Rahkaletut
n. 16 pikkulettua

250 g maitorahkaa
3 kananmunaa 
1 dl mantelijauhoja
1 rkl ruisjauhoja
½ dl makeutusta/sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
(kanelia)
+ rasvaa paistamiseen


Ainekset sekaisin, jonka jälkeen noin vartin lepo. Paistetaan jälleen lettupannulla rasvassa.

Makrot / lettu:
Hh: 1,2 g (8%)
P: 3,5 g (23%)
R: 4,8 g (70%)
Kcal: 62



Kuten tuli jo todettua, niin normiletut ovat mun lemppareitani (enkä niitä sen erityisemmin arvostele, koska varmasti kaikki ovat jo muodostaneet niistä mielipiteensä), mutta heti seuraaviksi kiilasivat banaani- ja rahkaletut makunsa ja koostumuksensa perusteella. Kookosletut ovat myös hyviä, mutta kookoksen maku jakaa mielipiteitä tosi voimakkaasti, ja lisäksi kyseisistä letuista tulee hieman kuivahkoja varsinkin noihin muihin verrattuna.
Banaaniletut olivat kaikkein helpoimpia paistaa, kun taas rahkalettuja oli aika vaikea kääntää rikkomatta niitä. Varsinkin jos taikinaa tuli laittaneeksi pannulle aavistuksen liian vähän, niin rikkoontumisen riski käännettäessä oli vielä isompi (etenkin kun oon niin huono...).

Nyt kun avasin nuo makrot, niin hieman yllätyin, että loppupeleissä vähiten kaloreita olikin ihan normiletuissa. Makrojen jakautumisen tulkinnan saa jokainen sitten tehdä itse.

Karppaajalle: Kookos- ja rahkaletut
Urheilijalle/laihduttajalle: Rahka- ja banaaniletut
Keliaakikolle: Banaani- ja kookosletut (myös rahkaletut jos ruisjauhon jättää pois)
Helpoin ja nopein valmistaa: Banaaniletut
Eniten aikaa vievä: Kookosletut (riippuen kauanko jaksaa turvottaa taikinaa)
Höttöisin koostumus: Rahka- ja kookosletut


Itse todennäköisesti tästä lähtien pitäydyn rahka- ja banaaniletuissa ensinnäkin niiden hyvän maun takia. Rahkaletuissa on vähän hiilareita, mutta eniten proteiinia tietysti itse rahkan takia. Banaaniletut taas ovat niin sairaan helppoja ja hyviä, että reseptin varmasti muistaa ulkoa, ja taikinan saa taiottua kiireessäkin. Myös Make antoi siunauksensa näille letuille, joten kookoslettuja ei varmaankaan tämän jälkeen meidän huushollissa enää tehdä. Tähän asti ne ovat toimineet, mutta banaani- ja rahkalettuja kokeiltuani ei ole tarvetta enää palata entiseen :)
Kaneli ja vanilja muuten toimii yhdessä missä vaan makeassa, ja luulenpa, että rahkaletuista erityisen hyviä teki juurikin kaneli ja vanilja. Suosittelen.


Toivottavasti oli jollekin hyötyä tästä! Herkutellen kohti kesää, vai miten se meni ;)

13 kommenttia:

  1. Eikä, sä teit oikee vertailupostauksen! :D
    Itse en yhtään tykkää noista banaaniletuista, pari kertaa testannu ja ei mee alas ees yksi kipale. Pitänee kookoslättyjä testata, vaikken kyllä ole kookoksenkaan ystävä (tosin enhän ollut rahkankaan). Ja imo normilettuihin ei todellakaan laiteta mitn rasvatonta maitoa tai noin vähän sokeria.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, mä kuitenkin laskin makrot rasvattoman maidon mukaan, joka on se kevyin vaihtoehto, tuskin itsekään rasvatonta niihin laittaisin, mutta jotkut laittaa.
      Rahkaletuissa mulla olis riittänyt vähempikin makeutus, kun söin makean kaupanhillon kanssa, eli musta sokeria/makeutusta sen mukaan, minkä kanssa sitä syö :) Joskus sitä syö normilettujakin pelkän sokerin kanssa, niin ei kai sitä hirveästi tartte taikinaan sitten laittaa.

      Oli jotenkin pakko vertailla, kun näitä on nyt tässä syöty eri variaatioin :D

      Poista
    2. Editoin tekstiä sen verran, että vaihdoin makrot kevytmaidon mukaan ;) Eli kultainen keskitie, vaikka täysmaitoakin varmasti monet käyttää.

      Poista
    3. No mie taas en harrasta kaupan hilloja olleenkaan, ovat liian makeita makuuni. Ihan vaan pakastemarjoja semisulanneina ja murskattuina.

      Poista
    4. Jep, siinä tapauksessa lisämakeutus on varmasti ihan paikallaan :) Mä oon välillä syönyt noiden kookoslettujen kanssa vadelmasurvosta, ja sillon oon todennut taikinan tarviivan lisää makeutusta. Eli jos niitä kokeilet, niin ehkä tarvii sitten enemmän kuin mitä mä oon laittanut, eli n. ½ dl makeutusainetta tai Sukrinia :)

      Poista
  2. Letut on kyllä ihania :D Joskus ihan itsenäistymisen alkuvaiheilla melkein elin letuilla, kun ei huvittanut tehdä oikeaa ruokaa vain yhdelle hengelle... ;) Lettuja on kyllä täällä tullut paisteltua :D Mutta noita variaatioita on kyllä tullut kokeiltua vähemmän, tuo rahkelettu alkoi kyllä kiinnostamaan, vois kokeilla seuraavan kerran kun alkaa letuttaa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Letuttaa :D Kokeile ihmeessä rahkalettuja! Ite söisin lettuja varmaan useamminkin, ellei mulla menis hermo siinä paistamisessa, joka tuntuu kestävän puoli ikuisuutta -.-

      Poista
  3. Alkopa tekemään mieli lettuja, kamalia tälläset herkkupostaukset ;')

    VastaaPoista
  4. Voi vitsi ku tekee mieli mummun lettuja. Ja miten sä oot just samaan aikaan tehny lettuja ku mä?! :) taino mä kyllä tein eilen. Mulla on ihan sama kookoslettu ohje mutta siihen tulee vaan 3 rkl kookoajauhoa ja ihan ookoo ollu. Miten voi olla kookos- ja rahkaletuissa samat kalorit ja hiilet vaikka niihin rahkalettuihin tulee enemmän jauhoja... Mä muuten yleensä aina korvaan kaiken partiksella (rahka, smetana, kermaviili) ni se varmaan kyllä passaa tähänkin. Mun mielestä toi partis on sellanen jokapaikkaan sopiva :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niin tai no 3rkl ja 1/2 desiä taitaa olla aika sama :)

      Poista
  5. Haastetta tuli :D http://satiinitaivas.blogspot.fi/2013/06/punamustaa.html

    VastaaPoista
  6. haasteen jätin minäkin :D http://yoanarock.blogspot.fi/2013/06/haaste.html

    VastaaPoista