sunnuntai 8. syyskuuta 2013

hilloa ja mehua + kurpitsakeittoa

Olen sellainen höppänä ihminen, joka haluaa marjoja pakastimeensa talveksi, mutta sitten niitä ei tulekaan käytettyä, kun ei oikein tiedä mitä niistä tekisi. Perus mustikka-mansikka-vadelma on aina helppo käyttää sellaisenaan esim. rahkan joukossa, mutta nytkin mulla oli lojunut pakastimessa vuoden verran mm. karviaisia ja punaherukkaa. Ne ovat molemmat vähän turhan kirpeitä sellaisenaan syötäviksi, kokeiltu kyllä on.
Tänäkin vuonna huhuilen jälleen marjoja itselleni :D Mutta nyt mut on vallannut halu mehustaa ja hillota.

Huhuiluuni vastattiin jo kertaalleen, ja sain ostettua nelisen litraa aroniamarjoja. En ole muistaakseni koskaan syönyt mitään aroniajuttuja, muistan vaan mun lapsuudenkodissa olleen aroniapensaita. Internetin ihmeellisessä maailmassa suositeltiin yhdistämään aronian kanssa vaikkapa omenaa tai vadelmaa pehmentämään makua. Niinpä aroniakauppareissulla hain myös omenoita, ja aloin samantien hommiin. Lauantain aikana valmistui noin 1,5 litraa aronia-omenahilloa ja litra aronia-punaherukkamehua. Tein molemmat ihan normaalisti sokeria käyttäen, sillä hillosokeria löytyi kaapista jo valmiiksi, ja tarkoitus on antaa osa lahjaksi, joten säilyvyys pitää olla vähän parempi. Lisäksi hillon/mehunkeitto on meikäläiselle aika vierasta puuhaa, samoin aronia marjana, joten päätin pelata varman päälle.
 


Aronia-omenahillo
(n. 1,5 litraa valmista hilloa)

500g aroniamarjoja
500g omenoita
1 tl vaniljajauhetta
3/4 dl vettä
300g hillo- tai marmeladisokeria

Poista omenoista siemenkota ja leikkaa ne lohkoiksi. Pistä kattilaan aroniamarjojen ja vaniljan (tai muiden haluamiesi mausteiden) kanssa ja lisää vesi. Anna porista parikymmentä minuuttia, tai kunnes marjat ja omenat ovat pehmenneet kunnolla.
Ota kattila liedeltä ja aja marjat ja omenat sauvasekoittimella soseeksi. Siirrä takaisin liedelle, lisää hillosokeri ja keittele välillä sekoitellen vielä kymmenisen minuuttia.
Kaada hillo kuumennettuihin purkkeihin, korkki kiinni, hetken jäähdyttely ja kylmään.
Lasipurkit saa kätevästi kuumennettua uunissa: laita purkit kylmään uuniin ja uuni 100 asteeseen. Kun uuni on lämmin, ovat myös lasipurkit valmiita. Käsittele kuumia purkkeja varoen! Jos käytät lasipurkkeja, joissa irroitettava kansi, voi kannet keittää kattilassa.




Aronia-punaherukkamehu
(1 litra valmista mehua/mehutiivistettä)

600g aroniamarjoja
600g punaherukoita
6-8 dl vettä
n. 3 dl taloussokeria tai oman maun mukaan


Mittaa kattilaan vesi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää marjat ja keitä niitä parikymmentä minuuttia tai kunnes ne ovat kunnolla pehmenneet.
Siivilöi nyt mehu talteen. Paras väline tässä on sideharsokangas, sillä metallinen siivilä päästää läpi marjasakkaa. Itse käytin tässä hätäpäissäni suodatinpusseja, mutta se oli hemmetin hidasta puuhaa, ja varmasti paljon meni hukkaankin :P
Kaada mehu takaisin kattilaan ja lisää sokeria oman maun mukaan. Itse laitoin ajatuksissani sokeria ihan liikaa maistamatta välillä - en suosittele x) Kiehauta vielä mehu, ja kuori pinnalta vaahto jos sitä muodostuu.
Kaada mehu suppilon avulla puhtaisiin, kuumennettuihin pulloihin ja sulje korkki.


Mun mielestä mehusta tuli aika vahvan makuista, joten en osaa sanoa pitäisikö sen olla valmista mehua vai tiivistettä. Meillä kuitenkin oli vain yksi litran pullo, joten en voinut lisätä mehuun enää vettä. Eli siitä tuli jotain semitiivistettä :D Luulenpa että vähän täytyy lisätä vettä lasiin. Mutta muuten hyvää siitä tuli kun kuumana maistoin :)

-----

Tarkoitus on valmistaa vielä karviais-kesäkurpitsamarmeladia, paholaisenhilloa sekä vihreää pestoa, ja ehkä jotain muutakin - heti kun jaksan ja on aikaa viettää jälleen yksi kokonainen päivä keittiössä. Huh!

Tämäkin päivä meni keittiössä, kokkailin ensi viikoksi kurpitsakeittoa, sillä Makella on huomenna viisaudenhampaan leikkaus (keitot = yes), ja kurpitsaakin mulla oli pakastimessa vaikka kuinka viime Halloweenista :D Resepti on oma sovellus.


Tulinen kurpitsakeitto

n. 700g kuutioitua kurpitsaa (keltaista talvi-/Halloweenkurpitsaa)
3 porkkanaa
2 pientä kotimaista omenaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
½ chili
1-2 rkl Poppamiehen Vampyree chilipyrettä
loraus kermaa
ranskankermaa/tuorejuustoa/turkkilaista jugurttia
kana- tai kasvisliemikuutio
suolaa
pippuria

lisäksi:
1 pkt pekonia
raejuustoa
paahdettuja kurpitsansiemeniä


Jos olet ostanut kokonaisen kurpitsan, niin poista sen sisältä siemenet ja se höttö osa. Leikkaa pois kurpitsan kuori ja kuutioi malto talteen. Kuori porkkanat ja omenat, poista siemenkodat, pilko ne pienemmiksi, samoin sipuli, valkosipuli ja chili. Heitä kaikki omenoita lukuunottamatta kattilaan, peitä ne vedellä, lisää liemikuutio ja keitä lähes kypsiksi. Lisää loppuvaiheessa omenalohkot ja keitä vielä kunnes omenatkin ovat pehmenneet. Aja keitto soseeksi sauvasekoittimella.
Siirrä kattila vielä takaisin liedelle, lisää kerma, chilipyre ja muut haluamasi mausteet. Muista tarkistaa maku, suolaa saa mielestäni laittaa aika reilusti. Jos haluat keitosta makeampaa, voit lisätä hieman hunajaa.

Meillä keiton kanssa tarjoiltiin paistettua pekonisilppua, jonka paistinrasva kipattiin keiton joukkoon makua tuomaan, sekä raejuustoa ja paahdettuja kurpitsansiemeniä.

Jälkkäriksi oli tätä omenapiirakkaa, sekä ekaa kertaa itse tehtyä vaniljakastiketta.


Vaniljakastike

3,5 dl täysmaitoa
1 tl vaniljajauhetta
2-3 kananmunan keltuaista
n. ½ dl sokeria

Kiehauta kattilassa maito ja vanilja. Sekoita toisessa astiassa keltuaiset ja sokeri, kunnes vaalenevat hieman. Kaada kiehunut maito keltuais-sokeriseoksen joukkoon, sekoita hyvin, ja kaada takaisin kattilaan. Kuumenna vielä uudelleen, mutta älä enää keitä. Kun kastike on hieman saostunut, siirrä kattila kylmään veteen ja sekoittele vielä. Kun kastike on hieman jäähtynyt, sen voi siirtää jääkaappiin.
Vaniljajauheen sijaan voi käyttää myös vaniljatankoa tai vaniljasokeria. Karpimpaa tästä saa käyttämällä kermaa tai laktoositonta maitoa.


Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille, koitetaas taas jaksaa! :)

4 kommenttia:

  1. Noista kuumien hillpurkkien käsittelystä.. Sain vanhan kansan kikka kolmosen mummoltani viime vuona: kun ne purkit käärii ensin sanomalehteen ja laittaa vasta sitten uuniin, on niitä helpompi käsitellä kuumana ja samalla jos hilloa viskoo purkin ohi, on siivoaminenkin helppoa kun se valuu kummiskin sille sanomalehdelle. :)

    VastaaPoista
  2. Tuo mehusi taitaa olla tiivistettä, laimenna vain niin on parempaa :) Itse en laita ollenkaan mehuihini sokeria vaan pakastan sen ja otan aina pullon siloin tällöin jääkaappiin sulamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, testailu osoitti, että mehusta tuli hyvää kun laittoi 1/3 mehua ja 2/3 vettä :) Mutta oikein hyvää tuli, vaikka vähempikin sokeri ois riittänyt. Mutta ens kerralla sitten tiedän :)

      Poista
  3. Ja hei joskus jos sulla jää käyttämättä punaherukkaa niin tee mamman marjapiirakkaa! Ohje löytyy varmasti googlaamalla - sairaan hyvää, helppoa ja saa ainakin marjat tuhlattua :) Mulla menee talvella aina entien herukoita just siks..

    VastaaPoista