torstai 2. tammikuuta 2014

bat fit 2o14: kick-off + #1 challenge

Mukavaa uutta vuotta kaikille! :)
Meidän pikku perheen vuodenvaihde meni viime vuodenvaihteesta poiketen, mutta jo lukuisat kerrat tutuksi tulleen rauhallisesti, eli oltiin ihan vain keskenämme kotosalla. Ei kertakaikkiaan ollut fiilistä juhlia. Olisin kuitenkin halunnut valaa tinaa, mutta taaskaan ei löytynyt tinakenkiä ja kauhaa kaupoista... se on ollut ongelma jo useampana vuonna, en tajua minne ne piilotetaan... -.- Ei siis valettu tinaakaan, mutta syötiin sentään nakkeja, kermaperunoita ja italiansalaattia, ja mässytettiin nachoja, tuc-keksejä ja tuorejuustoja sekä Budapest-suklaata oikeen ällötykseen saakka. Katsoin yksikseni pari rästiin jäänyttä leffaa (Musta noita ja Mona Lisa Smile), harjoittelin vähän Tekkeniä, ja loppuillasta katottiin loput jaksot Briscosta ja käväistiin parvekkeella katsomassa ilotulituksia. Aika vähän täällä oli sitä rakettien ammuskelua pitkin iltaa, jos ei olisi paremmin tiennyt, niin olisi voinut luulla ettei mitään vuodenvaihdetta olekaan :P

Kuvaa klikkaamalla lisäinfoa Bat Fitistä.


Enivei, näin lomalla on lähtenyt tavoitteiden saavuttaminen aika hyvin liikkeelle, ja Leenan postauksesta inspiroituneena ajattelin nyt ensimmäistä kertaa osallistua Bat Fit -haasteeseen. Bat Fit tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia niin henkisesti kuin fyysisestikin, ja tänä vuonna haasteella on selkeä teema: puhdistautuminen. Tarkoitus on puhdistautua huonoista tavoista henkisellä ja fyysisellä tasoilla, ja jokainen asettaa tavoitteensa itse.
Bat Fit ei ole dieettiohjelma, vaan lähinnä "goottihenkinen" tukiryhmä niille, jotka haluavat parantaa elintapojaan, syömis- ja liikkumistottumuksiaan jne. Bat Fit 2014 alkoi nyt tammikuun alussa viikon kick off -jaksolla, jonka jälkeen joka kuun alussa annetaan lisähaaste.

Ensimmäisenä haasteena on asettaa itselleen tavoitteet ja suunnitelmat. Monet näistä oikeastaan olikin jo viime vuoden puolella tehdyssä postauksessa, mutta tässä nyt vielä pääpiirteittäin tähän Bat Fitiin liittyen.

Tavoitteet:

♦ Laihtua vähintään 10 kg, mieluiten yli 15 kg, jotka ovat tulleet tämän syksyn aikana takaisin.
♦ Opetella terveellinen ruokavalio ja ateriarytmit, jota on helppo noudattaa pidempäänkin.
- Välttää erityisesti höttöhiilareita ja sokeria, ja vastaavasti lisätä entisestään kasvisten määrää.
- Pitää täysin kasvisruokapäivä kerran viikossa.
- Ruokavalio voisi olla jotakin Välimerellisen ja vähähiilarisen väliltä.
- Olla herkkulakossa tammikuun alusta ainakin kevätpäiväntasaukseen asti.
♦ Harrastaa enemmän ulkoliikuntaa, jolloin aivot saavat happea.
- Lenkkeily on ihan ookoo, mutta olisi kiva aloittaa joku toinenkin ulkoliikuntaharrastus. Metsässä pitäisi myös käydä useammin, sillä on ihana, rauhoittava vaikutus, mutta silti siellä tulee käytyä liian harvoin.
- Lainata enemmän kavereiden koiria ja käydä koirien kanssa lenkillä. Mulle tulee siitä ihan järjettömän hyvä mieli, joten sitä useammin!
♦ Liikkua vähintään 4 tuntia viikossa.
- Kuntoilun ei tarvitse välttämättä olla jokapäiväistä, ja koska kouluvuodestani on tulossa aika hektinen, en sellaista edes yritä. Neljä tuntia viikossa on vielä aika inhimillinen tavoite kiireessäkin.
- Sopivassa suhteessa aerobista, lihaskuntoa ja rauhallisempaa body&mind-liikuntaa.
♦ Hyväksyä se tosiasia, että ihmiset ovat jaksamisen tasollakin erilaisia, ja vaikka joku jaksaisi vaikkapa tehdä töitä enemmän kuin minä, se ei tee musta huonoa ihmistä.
- Jotkut ihmiset saavat mut tuntemaan itseni laiskaksi, ja vaikka myönnän toki downshiftaavani jonkin verran, niin en kuitenkaan suostu tekemään töitä liikaa. Pelkään loppuunpalamista tai masentumista, joten yritän välttää liikaa kiirehtimistä, mutta myöskin ikävystymistä ja erakoitumista.
♦ Pysähtyä viikoittain.
- Pysähtyminen tarkoittaa mulle joko joogaamista, meditoimista, netittömyyttä, luonnon rauhaa, yksinkertaisia asioita. Aion viikoittain meditoida 15-30 min, pitää vähintään kerran kuussa netittömän päivän, ja joogata kun siltä tuntuu. Kotona joogaaminen on hieman haastavaa, sillä siinä täytyy päästä oikeaan vireeseen ja mielentilaan ihan itse niiden kissojen juostessa ja painiessa, eikä tuota mielentilaa aina pysty pakottamaan edes kerran viikossa. Joten siksi vain kun siltä tuntuu.
♦ Ylipäänsä tehdä enemmän asioita mistä nautin.
- Tuntuu tyhmältä tehdä jotain asioita vain kerran, pari koko vuoden aikana, vaikka siitä pitää ihan hulluna. Koiran lenkittämisen lisäksi voisin mainita vaikka järvessä uimisen, teemaillalliset ja -bileet, elokuvissa käyminen, askartelu jne.
♦ Olla asioista kiitollinen.
- Olen joskus aiemminkin yrittänyt listata viikon onnistumisia ja positiivisia fiiliksiä, mutta niiden ylöskirjaaminen lopahti. Otan nyt tämän tavan uudelleen käyttöön, ja teen näistä vaikkapa yhteenvedon kuukausittaiseen Bat Fit -postaukseen.


Eli, nyt kun on tämä kuntoilu taas alkanut, tällä kertaa ei Superdieetin vaan Bat Fitin merkeissä, niin koitan jälleen tehdä joka kuukausi Bat Fit -aiheisen postauksen (tai kaksi) blogiini, jossa kerron miten sujuu noin ylipäänsä treenien ja ruokavalion suhteen, ja miten oon saanut toteutettua tuota henkistä puolta. Toki päivitän myös mittoja jos ja kun on päivitettävää ;), ja teen myös samalla yhteenvedon niistä kuukauden positiivisista fiiliksistä. Luvassa on todennäköisesti jälleen myös uusia reseptejä ja ehkäpä ruokapäiväkirjaakin silloin tällöin.
Koitan olla antamatta tämän Bat Fitin vallata koko blogia, joten koitan siksi pysytellä tuossa 1-2 postausta kuussa näitä hyvinvointi- ja laihdutusjuttuja.

Muita Bat Fitiin mukaan lähtijöitä? :)


 


So, inspired by Leena's Bat Fit 2014 post I decided to take part too :) I already set some goals for this year so I might as well take the challenges of Bat Fit too. This is my first year of Bat Fit so I'm still a bit out of it, but I guess I will get hold of it as the challenge go on. You can go and read more about Bat Fit here in The Curious Professor Z's blog

This year Bat Fit has a theme, which is detoxify. So we're detoxifying physically, mentally and emotionally this year! It basically means to let go all the toxifying things in our life, whatever that may be in one's life.

Professor Z is setting a new Bat Fit challenge every month and the 1st challenge is to set the goals. Here's mine:

♦ Lose weight at least 10 kg's, I'd prefer over 15 kg's, since that's the amount I've gained weight last autumn.
♦ Learn a healthy diet which would be easy to obtain longer period of time.
- Avoid bad carbs and sugar, add still more veggies.
- One vegetarian food day in a week.
- Try a diet somewhere between Mediterranean and low carb diet.
- No sweets, chips or any other yummies from the beginning of January to Ostara / Spring equinox.
♦ Exercise more outside, the brain likes the oxygen!
- Jogging and walking is OK, but it would be nice to start a new exercise like backpacking or frisbeegolf. I love the forests, they're so smoothing, but I should visit there more often.
- Borrow more our friend's dogs and walk them. I enjoy that so much! 
♦ Exercise at least 4 hours a week.
- I don't have to do it daily, and because my school year will be busy and tough, I'm not going to even try daily exercise. Four hours is a realistic goal even when having a busy week at school.
- Make a good combination of aerobic exercise, gym and body&mind.
♦ I need to accept that some people are physically and mentally able to do or work more than me, and when so, it doesn't make me a bad or lazy person.
- I do tend to downshift a bit, and some people makes me feel that I'm super lazy because of that, but still I will not work my ass off. I'm afraid both burn out and depression (even I haven't had neither of them), so I try to avoid workin too hard or getting bored or lonely.
♦ Make myself stop weekly.
- "Stopping" means simple things for me like yoga, meditation, peace of nature, a day without the internet. I'm going to meditate 15-30 minutes at least once a week, take a day off the internet at least once a month and yoga whenever I feel like it and am on the right mood. Meditating on a beach or in a forest would be awesome!
♦ Generally do more things I enjoy doing.
- It just feels really stupid to do something once or maybe twice a year even if you're crazy about it. Besides walking a dog I could mention like open water swimming during summer, theme dinners and parties, going to movies, crafts and so on.
♦ Being grateful.
- Sometime I tried weekly to list positive feelings, successes and things to be grateful for, but then all of the sudden I forgot to write them down. So I'm gonna make it a habit again, and I think I'm gonna sum them up on my monthly Bat Fit post. 


So, I try to keep this Bat Fit thing not to take over the whole blog, so I'll do once or twice a month a special Bat Fit post where I tell how everything's going with training and weightloss and mental part. I'll update my body measures and weight when there's something to update. I may be writing some recipes and food diaries every now and then, and like I said, I'll sum up the positive things of the month.

Anyone else care to join us? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti