lauantai 11. tammikuuta 2014

vuoden alku

Huhheijaa.
Arki on lähtenyt pyörimään koulussa, joskin tuntuu aavistuksen keskeytykseltä tuo ensi viikon etäviikko, mutta kouluhommiahan silloinkin tehdään. Meillä alkoi uusi kurssi, vihersisustus, ja tämä ensimmäinen viikko onkin ollut aika hektinen, työntäyteinen ja pitkiä on ollut päivät. Eikä se varmaan muuksi muutu :D Vihersisustuksen näyttökin on sitten maaliskuussa...

Vaikka juuri joulunaikaan rehuja roskiin viskellessäni päätin, että jäljelle jäävät riittävät, niin vihersisustuksen kunniaksi ostin kuitenkin muutaman uudenkin kasvin :P Tässä ollaan kyllä vielä menossa luokan kanssa tukkuun, ja viherkasveja alkaa vasta tulla kauppoihin, että se voi olla että hyvinkin hukun niihin taas kohta. Ehkäpä uskaltaisin laittaa amppellinkin ikkunaan roikkumaan.

 Vasemmalla krysanteemi, oikealla uusi rönsylilja


Vasemmalla kliivia eli isopunasarja, pian saan laittaa kuvan upeasta kukinnosta :) Oikealla luullakseni jokin maija.


Viime viikolla suurin osa energiasta taisi mennä kuntoiluun, ja taisin myös siivoilla vähän samalla kun pakkasin joulun laatikkoon. Mua aina jotenkin surettaa laittaa niitä söpöjä tonttuja pois :/
Viikonloppuna intouduin virkkaamaan pannulappuja, tarkemmin sanottuna lakupekka-pannulappuja :) Olen nähnyt näitä joskus aiemminkin jossain, mutta kun kuva niistä ilmestyi FB:n newsfeediin, niin yhtäkkiä tulikin ihan pakkorako ruveta virkkaamaan niitä. Kävin kaupasta hakemassa tarvittavia lankoja, ja tein noita koko päivän ja illan! Yllättävästi niihin vaan menee aikaa, vaikka näyttää yksinkertaiselta hommalta. Lopussa olin jo niin väsynyt, että meinasi mennä hermot tuon suun kanssa, mutta en millään pystynyt jättää keskenkään. Jos oikeasti meinaan jossain vaiheessa virkata enemmänkin, niin täytyisi kyllä opetella jättämään työ vähäksi aikaa rauhaan, eikä enää virkata 8 tuntia putkeen :P Mutta kivat niistä tuli. En kyllä raaski ottaa jokapäiväiseen käyttöön, mutta käyhän nuo vaikka koristeistakin jos ei muuta.




Aloittelin liikkumista oikeasti tosi hyvin viime viikolla, tein paria päivää lukuunottamatta joka päivä jotain. Tällä viikolla se sitten onkin mennyt ihan plörinäksi, kun on pitänyt tehdä erinäisiä kotihommia, kokkailla ym., ja esim. eilen väsäsin yhtä koulutehtävää koko illan. Täytyy jotain sitten tehdä taas viikonloppuna ja ens viikolla :) Liikunnan sijaan olen sitten nukkumaanmennessä lukenut, ja sain jo ensimmäisen kirjan tälle vuodelle luettua :D Eli yksi tavoitteista pyyhitty jo yli! Oon myös kokkaillut tosi kasvispainotteista ja terveellistä safkaa, ja luvatusti tällä viikolla on tähän mennessä ollut yksi täysin kasvispäivä :) Meillä oli ruokana täytettyjä paprikoita, täytteenä oli vain riisiä, kvinoaa, yrttejä ja fetajuustoa.
Ruokavaliosta muuten puheenollen, ajattelin muuten syödä suht vähähiilarisesti, mutta viikonloppuna on lupa hiilarisapuskoihin. Ei siis mitään herkuksi luettavaa (esim. pikaruoka), mutta ainakin yhdellä aterialla per päivä olisi lupa syödä perunaa/pastaa/riisiä/täysjyvävehnää jne. Ensinnäkin siksi, että viikonloppuisin tekee usein mieli herkutella jotenkin, ja jos herkuttelen ruualla, niin ei tule houkutuksia muihin herkkuihin. Toiseksi, haluan pitää vatsani kehittämän toleranssin viljatuotteisiin, jolloin muualla kuin kotona syöminenkin helpottuu. Viime viikonloppuna tehtiin tosiaan niitä täytettyjä paprikoita, ja tänä viikonloppuna fajitaksia täysjyvätortillaan. Eli siis muuten hyvinkin terveellistä safkaa. En pidä tällaista nyt varsinaisesti tankkauksena, mutta hieman siihen suuntaan.



Ja tavoitteista puheenollen sovittiin vielä Maken kanssa siivoavamme enemmän. Tein oikeen listan jääkaapin oveen milloin tehdään mitäkin ja kuinka usein. Tosin tääkin kusi heti alkuunsa, sillä eilen olisi ollut siivouspäivä, mikä ei onnistunut koska mä tein sitä koulutehtävää ja Make taas on nyt miesflunssassa, eikä tee yhtään mitään. Ihan periaatteesta annan tän ensimmäisen siivouspäivän mennä miten menee, enkä todellakaan siivoa yksin niitä listan juttuja. Sen tarkoitus kun ylipäänsä oli saada Makekin tekemään niitä juttuja pyytämättä.

Ja koska rakastan kaikkien listojen väkertämistä, väkersin meille myös tämän vuoden budjetin sekä maksusuunnitelman :) En tiedä miksen aiemmin ole tehnyt vastaavanlaista, koska sehän oli hauskaa! Siitäkin huolimatta, että rahaa on vähän, ja välillä näyttää vähän lohduttomalta.


My school has started again after the holidays. Actually a new course begun; decorating with pot plants. We have had long days at school but next week we're gonna work remote at home, so that's a bit of relief :) After Christmas I tossed some of my quite dead plants away and decided that the ones left would be enough, but now I just HAD to buy few new plants too... I got Chrysantemum, a new Chlorophytum, Clivia and some sort of Calathea I think.

Last week I used most of my energy on exercise and cleaning up the apartment. On weekend I saw a picture on my FB newsfeed from these crochet potholders and I just had to make them too :) It took me all fucking day to finish them, but they turned out quite nice :) They portray the Laku-Pekka character, which was a symbol of a Finnish liquorice bar. Laku-Pekka was banned/removed from the candy bars at 2007 because of some misuse in racist groups. I think it's just fun character, some people just overthink :)

I thought about my diet. These two weeks I have eaten really well and rationally, my meals have been very veggie and protein orientated and I've eaten about every 3-4 hours. I've avoided unnecessary carbs, but now I thought I could eat some carb meals on weekends if I like. Many times before I've noticed that my stomach doesn't like the carbs after long period of low carb eating, so I'd like to maintain the tolerance my stomach now has towards them. I also like to indulge a bit on weekends, and if I add some carbs to my meals, I probably won't crave for chips, burgers or something. For example last weekend we had stuffed bell peppers, which were stuffed with rice, quinoa, feta cheese and some herbs. This weekend we're having fajitas in whole wheat tortillas. So the meals are still pretty healthy.

I love making different kind of lists, and this week I made plan for cleaning! Yes, I made a new decision to clean up more, and yes we need a list for that, what to do, when and how often :D I also calculated our this years budget and payoff plan, which was surprisingly fun to do, even the numbers seemed hopeless from time to time x)

10 kommenttia:

  1. Ihanat pannulaput :D Ja kivoja kasveja. Hommasin ite kuukalenterin, jossa on ajankohdat viherkasvien kastelulle - jos sekään ei auta mua pitämään niitä hengissä, mun on ostettava muovikukkia... KAIKKI mun edelliset kasvit kuoli eräänä jouluisena yönä, hyasinttia myöten! x__x

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä lisäsin siihen mun siivouslistaan viherkasvien huollon kerta viikkoon :) Suurin osa näistä mun kasveista on kuitenkin sellaisia, jotka vaatii tasaista kastelua, mutta pintamulta saa kuivahtaa jne. Sellaisille peruskasveille kerran viikossa kastelu on yleensä ihan hyvä tahti, mutta mun oli pakko laittaa se siihen listalle, koska oon niin vatipää etten muista muuten kastella niitä :P Toinen syy mun kasvien kupsahtamiseen on varmasti valon puute, meillä on täällä niin pimeää, eikä kovin hyviä paikkoja viherkasvien sijoittamiseen. Vakavasti harkitsen kasvilamppuja, mutta en kyllä haluaisi semmosia...

      Poista
    2. Jep ja täällä ainakin on niin pirun kuiva ja vetoisa ilma, että tarttisin tänne jonkun ilmakostuttimen ja noita kasveja pitäis melkein suihkutella jollain suihkepullolla :D Ehkä tämä tästä. Ainakin yksi lajike pysyy koko ajan hengissä, en tiedä tämän "oikeaa" nimeä mutta näihin sentään voin itse luottaa näin pimeässä ja hajamielisenä! Voin suositella http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/90037990/

      Poista
    3. Joo, kyseessä on palmuvehka, ja niitä multa löytyykin kaksin kappalein, kun ovat niin helppoja ja sietävät kuivuuttakin :) Toinen niistä on mun mittapuulla tosi vanha (siis ainakin about 3 vuotta ellei enemmänkin), ja tuossa loppukesästä näytti jo siltä, että ei siitä enää kasvia tule, ja just kun olin heittämässä sitä roskiin, niin huomasin, että vihdoin se rupee puskemaan uusia alkuja! Enpä siis heittänytkään :) Laikku/kirjolaikkuvehkat on kanssa tooooosi helppoja ja anteeksiantavia, mutta ne on semisti myrkyllisiä. Meillä kissat jättää kyllä myrkylliset kasvit rauhaan, mutta kaikki ei jätä.

      Poista
  2. mielenkiintosta seurata noita sun floristiopintoja tuolla toisessa blogissa! Ite alotin floristiopinnot keväällä 2013 täällä vähän pohjosemmassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että joku jaksaa sitäkin seurata! :) Mä vain unohdan päivittää sitä, täytyisi taas ottaa ihan asiakseen, kun en viitsi ihan ylettömästi lätistä noista koulujutuista täällä; en tiedä moniako ne mahtaa kiinnostaa :)

      Poista
    2. Niin ja tsemppiä sulle opintoihisi! :)

      Poista
    3. kiitoksia samoin! :) voi tätä etätehtävien määrää, taidanki siirtyä vielä väsäileen niitä tälle iltaa :D

      Poista