maanantai 3. helmikuuta 2014

bat fit -tammikuuEi ole suoraansanottuna nyt kovin hyvin mennyt tuo tammikuu Bat Fitin eikä myöskään herkkulakon suhteen. Parin viikon jälkeen alku näytti hyvältä, mutta sitten tapahtui jotain, ja sen päälle vielä vähän juhlittiin reilu viikko sitten, eikä lopputulema nyt ole kovin hyvä.
Herkkulakon suhteen - sorruin jo tässä kuussa grilliruokaan, korvapuusteihin ja suklaakonvehteihin :/ Mutta positiivista tuossa on se, että yksikään noista herkuista ei ole sellainen, jota vartavasten ostaisin kun haluaisin herkutella. Eli ei esim. sipsi- ja pizzasortumisia! Mutta eihän se herkkulakko tähän lipsumiseen toki pääty, vaan tästä nyt sitten keräillään itsensä sieltä maanraosta takaisin ylös ja jatketaan. Noita lipsahduksia lukuunottamatta olen syönyt kyllä mielestäni ihan järkevästi ja säännöllisesti, suurimmaksi osaksi myös lautasmallia noudattaen, mutta tuloksissa se ei kylläkään näy. Vettä olen muistanut juoda toooooosi huonosti. Joinakin koulupäivinä huomasin juoneeni ½ litran vesipulloni jo kolmatta kertaa tyhjäksi, mutta juominen loppuu kun pääsen kotiin.

Kuntoilu, nooooh, vähän miten sattuu, mitä sattui ja milloin sattui huvittamaan. Ei hyvä kuukausi, muttei ihan huonokaan.
Viimeisen viikon oon ollut flunssassa, ja vaikka osa päivistä oli parempia, niin en uskaltanut lähteä ihan hirveästi repimään. Kuntoiluelämä potki päähän ihan huolella, juuri kun edellisenä päivänä totesi että olo onkin ihan hyvä, että huomenna voisi tehdä sitä-ja-sitä, niin eikös seuraavana päivänä olo ollutkin taas jo huonompi. En viitsinyt lähteä ulos kylmään lenkille, enkä myöskään uimahallille, vaikka molemmat olisikin ollut suht hyvää ja kevyttä liikuntaa. Niinpä yritin edes jotain räpeltää täällä kotona. Toisaalta se myös kostautui jossain määrin, eikä flunssainen olo ainakaan parantunut siitä. Niinpä nyt on pidettävä pakkolomaa kuntoilusta, ja sekös vasta kyrsiikin, varsinkin kun ei tämä koko juttu ole sujunut niinkuin piti -.-

HeiaHeia -näkymiä tammikuulta


Mitat:
Tammikuu: -2,4 kg, -0cm (yht. vuoden alusta: -2,4 kg, -0cm)Tässä tammikuun tohinassa halusin asettaa itselleni yhden liikunnallisen lisätavoitteen, joka liittyy notkeuteen. Olen jotakuinkin puolet elämästäni harrastanut tanssia, joten perusliikkuvuus on mulla ihan hyvää. En ole sieltä kankeimmasta päästä, mutta en taivu spagaattiinkaan. Alkukuusta olin pilates-tunnilla, missä piti heittää jalat pään taakse makuuasennossa, mutta minä en onnistunut siinä. Harmitti aivan vietävästi, koska nuorempana on tullut kuitenkin heitettyä jos jonkinlaista kuperkeikkaa sun muuta. Hyväksyn toki sen, että olen nyt vanhempi ja lihavampi, eikä haluamiini asentoihin taipuminen ole enää niin helppoa kuin muinoin, mutta haluan palauttaa edes osan siitä liikkuvuudestani. On siis venytyksiä ja asentoja, jotka ovat mulle helppoja, mutta näitä muutamia liikkeitä haluan vielä kehittää ja päästä vielä joskus tavoitteisiini.

1. Aura / Halasana + kuperkeikat eteen ja taakse
Aura on yksi jooga-asanoista, ja vaikka tätä asanaa ei ollut meidän astangajoogaohjeissa, niin otan tämän ohjelmaani mukaan. Tarkoitus on päästä asentoon vaivatta ja vauhtia heijaamatta, ja hengitellä siinä pysyen ihan rauhassa. Tästä tarkoitukseni on kehittää liikettä lopulta niin, että pystyn tekemään kuperkeikan taaksepäin.
Lähtötilanteeni on nyt se, että vauhtia heijaamalla saan itseni puolittain tuohon asentoon. Käsillä täytyy tukea alaselkää, enkä saa varpaita maahan asti, vaan jalat jäävät ehkä n. 60 asteen kulmaan. Tässä asennossa jaksan kerrallaan olla ehkä 30 sek. Hengittäminen tuntuu hankalalta.

(kuva)


2. Reiden lähentäjien venytys jalat suorina
Tätä ollaan aikoinaan treenattu paljon, kun harrastin jazztanssia aktiivisesti. Silloin tavoitteena oli nojata kyynerpäihinsä, ja katsella asennossa telkkaria - eli asentoon piti päästä vaivatta, ja pysyä siinä vaivatta. No itse en jaksanut ihan niin paljon treenata, että venytys olisi ollut täysin vaivaton, eli en edes teininä katsellut Salkkareita tässä venytyksessä :) Tavoitteeni ei ole päästä puhtaaseen spagaattiin, vaan päästä rentoon kyynärnojaan tässä venytyksessä, mutta siinä auttaa, jos saisin jalkoja levitettyä enemmän. Jos kyynärnoja tuntuu jossain vaiheessa liian helpolta, niin siitä jatkotavoite on saada rintakehä lattiaan.
Lähtötilanteeni on, että asteittaisen venyttämisen jälkeen (ehkä 10 min) saan kyynerpäät lattiaan, mutta se tuntuu epämukavalta, enkä voi olla asennossa kauan. Selän asentoon olisi varmasti myös hyvä kiinnittää huomiota.

(kuva)


3. Silta
Siltoja oon tehnyt kakarana paljon, ja tuntuu omituiselta ettei se enää onnistukaan. Silta on myös jooga-asana, ja siitä on useampia variaatioita. Tarkoitus olisi eri variaatioiden kautta lopulta päästä täyssiltaan ja mahdollisesti vielä hengittää siinä viisi kertaa syvään, kuten joogassa kuuluu.
Lähtötilanteeni sillassa on, että hämmästyksekseni selkäni kyllä taipui siltaan yllättävän hyvin, mutta joudun varaamaan painoa päälle ja niskalleni, enkä saa kannateltua itseäni pelkästään käsillä. Eli huomiota erityisesti käsien asentoon, sekä käsivoimiin.

(kuva)Moni jooga-asana on toki mulle vaikea, ja niissä olisi kehittämisen varaa, mutta nämä kolme nyt oli sellaisia, jotka itseä harmittaa eniten.
Paitsi että lisään nämä liikkeet joogaohjelmaani, aion tehdä pelkkiä liikkuvuusharjoitteita ja venyttelyä enemmän, pyrin pariin kertaan viikossa. Liikkuvuusharjoitteiden tekemisen pari kertaa viikossa ei luulisi olevan niin kovin vaikeaa, tarvitsee vaan vaihtaa mukavat vaatteet, laittaa telkkari tai musat päälle, siirtyä sohvalta lattialle, eikä siinä tule edes hiki :P No, kokemuksesta tiedän, että jostain syystä se voi olla hyvinkin vaikeaa, mutta nyt mulla on sentään selkeät tavoitteet, joita kohti mennään. Ehkä se hieman motivoi. Näihin tavoitteisiin pääsemiseen auttaa myös kaikenlainen kehonhallinta, joten koitan pitää kehonhallintatunteja vastaisuudessa enemmän arvossa :) Eli Balancea ja Core-tunteja, kyllä kyllä.


So, my January was nothing like I was so determined to at the beginning of the month. I broke my promises and ate grill food, cinnamon buns and too much chocolate. I kinda hate myself for that, but I also need to forgive myself, pick myself up and continue my diet.
I've also been sick for flu and not been able to work out as much as I should have. I hope I get better soon.

I set some new goals for myself concerning mobility and flexibility. There's some manouvers and yoga asanas I'd like to be able to do properly. I've listed here the yoga asanas plow and bridge, and then I'd like to be flexible enough to do that "dancer stretch" pictured above. I'm not going for the full split, I just want to get my elbows to the floor while doing that stretch :) I'm sure it can't be that hard to practice these, since they're so light exercises that I don't even sweat - and I'll be able to practice even if I'm a little sick, with or without my full yoga program.

February WILL be better for me! Dammit! :D

4 kommenttia:

 1. Mikä tämä bat fit sitten oikeastaan on? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No Bat Fit on tavallaan tukiryhmä gootti-, punk-henkisille ihmisille :) Tää on ensimmäinen kerta kun olen mukana, eli oon itekin vielä vähän pihalla. Mutta tuo on ihan yksityishenkilön ylläpitämä juttu, ja hän antaa siihen kuukausittain jonkun lisähaasteen. Aiemmin Bat Fit on kai keskittynyt pelkästään laihdutukseen, mutta nyt sillä on aiheena puhdistautuminen ja yleinen hyvinvointi. Jos klikkaat tota Bat Fit -kuvalinkkiä niin pääset kattomaan tarkemmin.

   Unohdin kyllä näköjään kirjoittaa tammikuun henkisestä puolesta kokonaan, olin liian väsynyt kun postasin -.-

   Poista
 2. Tanssivenytyksiä pitäisi täälläkin tehdä vähän useammin, eipä enää nenä mene lähellekään polvea ._. Selkä mulla on kans oikea murheenkryyni, tarttis siihen löytää joku hyvä venytysohje.

  Silta onneksi onnistuu, teen sitä aina välillä hetken mielijohteesta (joko silleen että seisoma-asennosta kallistun taaksepäin ja otan käsillä vastaan tai niin että makaan selälläni ja "hyppään" siltaan) :D Onkin ehkä ainut liike mikä menee tuosta vaan....

  Haluaisin muuten ihan hirveästi taas balettitunneille, jos saisi ryhtiä, keskivartalon tukilihaksia sekä notkeutta edes hiukan takaisin. Hmm, taidankin laittaa googlen laulamaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multa ei ikinä onnistuis silta seisoma-asennosta! Mutta ois kyllä tosi siistiä pystyä siihen, ja siitä kun vielä heittäisi jalat yli ja tekis voltin :) Vai mikä lie... Ehkä siihen on hyvä pyrkiä sitten joskus kun ees normaali silta onnistuu :) Mulla on painooni nähden niin huonot käsivoimat, ettei moinen varmaan onnistu ellen a) laihdu ja b) kasvata käsivoimiani.

   Poista