keskiviikko 5. helmikuuta 2014

kokkailua ja kasvimaniaa

Viime viikonloppuna vietettiin Imbolcia eli kynttilänpäivää. Itse tosin hädintuskin jaksoin kättäni nostaa, joten sitä tuli vietettyä hyvin flunssaisissa merkeissä ei-juuri-mitään tehden. Viime vuonna juuri näihin aikoihin vein tavaraa kirppikselle, ja aion tehdä sen myös tänä vuonna tässä kevään lähestyessä, ehkäpä talvilomalla, kun on aikaa käydä vaatekaappi läpi. Yksi kynttilänpäivän merkityksistä on vanhasta luopuminen, joten siksikin se on hyvä tehdä näihin aikoihin :)

En siis poistunut kotoa kuin kauppaan, ja tulikin siis lähinnä tehtyä ruokaa. Imbolciin sopivat kaikenlaiset liharuuat, suolaiset piirakat, keitot ja yleensäkin leivonta. Kun kerrankin oli aikaa, niin me tehtiin ensimmäistä kertaa nyhtöpossua eli pulled porkia. Oon aina hyvin epäileväinen kaikkia itselle uusia liharuokia kohtaan, koska oon niin nirso lihan suhteen. Tuo possun lapakin näytti niin ällöttävälle, että pyysin Makea käsittelemään lihan, lähinnä jotta ylipäänsä pystyn sitä valmiina syömään :P Itse valmistin tomaattipohjaisen bbq-kastikkeen, ja lisänä meillä oli lämpimiä kasviksia. Oli kyllä tosi hyvää, mutta en vieläkään ole ihan varma täyttikö se kaikki odotukset. Pulled porkia on siis hehkutettu ympär ämpär aivan hirvittävästi ja siksi odotukset oli aika korkealla. Mutta Make ainakin rakasti sitä, joten eiköhän tuota tuu vielä toistekin tehtyä, ja usein :)
Resepti on peräisin karppaus.infon reseptipankista.



Pulled pork

- noin 1-1,5 kg possunlapaa tai suolalapaa
- vettä
- 2 sipulia
- 4 valkosipulinkynttä
- muutama neilikka (meillä ei ollut)

BBQ-kastike:
- 1 sipuli
- 3 valkosipulin kynttä
- 2 rkl voita
- 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
- 1 tl chilijauhetta
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 rkl punaviinietikkaa (me käytettiin balsamicoa)
- 2-3 rkl hunajaa
- 1 limetin mehu
- 1 tl suolaa
- mustapippuria myllystä


"Laita possun lapa pataan kiehumaan, kun on hetken ollut kuori pahimmat vaahdot pinnalta pois. Laita sekaan pilkotut sipulit, valkosipulinkynnet kokonaisina ja pari neilikkaa. Keitä ainakin kolme tuntia, lihan tulee irrota luista keittämisen jälkeen.

Kun lapa on kiehunut parisen tuntia, valmista BBQ-kastike. Leikkaa sipuli ja valkosipuli pieneksi silpuksi, kuullota voissa. Lisää tomaattimurska ja muut mausteet sekaan ja keittele matalalla lämmöllä ilman kantta ainakin tunti. Kastikkeen voi lopuksi halutessaan hurauttaa sauvasekoittimella tasaiseksi.

Kun lapa on kiehunut, nosta se lautaselle ja revi haarukalla suikaleiksi. Laita suikaleet (ja läskit) uunivuokaan ja kaada BBQ-kastike päälle. Sekoita hyvin ja peitä vuoka foliolla tai kannella. Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia." 

Meillä lapa taisi kiehua kattilassa n. 3,5 tuntia, ja oli sen jälkeen uunissa vielä tuon puoli tuntia. Kastike surautettiin soseeksi. En ole varma olisiko keitinvedessä olleet sipulit ja valkosipulit pitänyt heittää myös kastikkeen joukkoon tai ylipäänsä possun mukana uuniin, mutta itse en ole mikään kova sipulifani, joten jätettiin sipulia ihan reippaasti pois lopullisesta, uuniin menneestä ruuasta.


Testasin myös löytämääni leiväkereseptiä. En ole perehtynyt guteenittomaan leivontaan, joten reseptissä oli mulle uusia juttuja. Mutta kuulosti ja näytti hyvältä, joten olihan se pistettävä kokeiluun :) Ohje löytyi Marjolassa herkutellaan -blogista.





Siemenvuokaleipä

- 4 isohkoa munaa
- 1 dl maustamatonta luomujugurttia (meillä oli vain turkkijugua)
- 100 g juustoraastetta (meillä mozzarellaraastetta)
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 tl suolaa
- 2 tl leivinjauhetta
- tl ksantaania
- 1 dl tattarijauhoja
- 1 dl riisijauhoja
- 2 dl erilaisia siemeniä blenderin kautta jauhettuna (meillä kurpitsan- ja seesaminsiemeniä, en jauhanut)


Sekoita ainekset kunnolla, anna taikinan tekeytyä hetki. Kaada leipävuokaan ja anna levätä uunin päällä sen lämmetessä.
Paista 10 minuuttia 250 asteessa ja  noin 40 minuuttia 180 asteessa.


Tästä tuli mun mielestä oikeasti hyvää, parasta ehdottomasti suoraan uunista tulleena ja hieman lämpimänä, kun kuori on vielä ihanan rapea ja sisus pehmeä. Mulla oli vain yksi leivälle sopiva vuoka, eikä se mielestäni ollut ollenkaan oikean kokoinen. Leipä jäi aika "littanaksi", olisin halunnut siitä muhkeamman. Oma leipäni ei näyttänyt muutenkaan yhtä kuohkealta kuin reseptilinkin kuvassa. Mutta tosiaan hyvää oli, ja voi ihan huoletta tehdä uudelleenkin, kunhan saan ostettua sopivan vuoan :) Ja ehkäpä voisi kokeilla sitten sitä juoksevampaa jugurttiakin. Tykkään käyttää mozzarellaraastetta näissä leiväkkeissä, sillä musta on inhottavaa jos leipä maistuu liikaa juustolle, siihen kun mielestäni kuuluu laittaa päällekin vielä ne leikkeleet ja härpäkkeet :P Jauhovalinnat oli aika hyvät, mulla ei ole mitään mantelijauhoa vastaan, mutta sen koostumus jää rakeiseksi paistamisenkin jälkeen, mikä joskus on vähän ärsyttänyt.
Ksantaani, tattari- ja riisijauhot muuten löytyvät isoimpien markettien (me käytiin Prismassa) gluteenittomien ruoka-aineiden hyllystä.


Ruuan päälle polttelin vielä suitsukkeita, löhösin sohvalla Nessu-paketin kanssa ja katselin Havenia Netflixistä. Vähän harmi ettei kyennyt sen enempää ulkoilemaan, viikonloppuna kun tuli kivasti luntakin (mikä tosin on jo kaikki sulanut).

Muut "yleiset" kuulumiset vissiin liittyykin sitten kouluun. Meillä alkaa vihersisustuksen kurssi olla päätöksessään. Eilen annettiin harjoitusnäyttötehtävä, joka toteutetaan reilun viikon päästä. Heti sen jälkeen annetaan oikea näyttötehtävä, ja maaliskuussa on sitten se vihersisustuksen näyttö... Pelottaa ja jänskättää ja ahdistaa, ei tosin ehkä niinkään se tekeminen itsessään, mutta se, että niin paljon valmisteluja täytyy tehdä itse, ja yksin.
Aavistin ihan oikein pari viikkoa sitten, on jo hieman lähtenyt lapasesta oman kodinkin "vihersisustus", ja uusia kasveja on tullut aika paljon. Tällä kertaa mikään ei ole edes kuollut käsiin, niin kasvit ovat todellakin lisääntyneet, eivätkä vain uusiutuneet ;) Oon aiemmin ollut hyvin hanakasti heittämässä puolikuolleita kasvinrontteja suoraan roskikseen, ja ostanut uusia tilalle, ja monestikaan en ole jaksanut hirveästi perehtyä kasvien hyvinvointiin. Vastoin itseään ja ammattiaan kunnioittavaa floristinalkua olen ostanut kasvini marketeista ja puutarhamyymälöistä kukkakauppojen sijaan, sillä ne vaan ovat siellä usein meikäläisen budjettiin sopivia. (Btw. kannattaa kuitenkin aina ostaa varsinkin lahjaksi vietävät viherkasvit mieluummin kukkakaupasta, sillä siellä hoito on yleensä ammattitaitoisempaa ja kasvit parempikuntoisia!) Paikallisella puutarhamyymälällä on meneillään konkurssimyynti, ja sieltä kävin haalimassa mm. kaktuksia, ruokotraakkipuun sekä rahapuun: isoja kasveja viittä vaille ilmaiseksi!
Kurssi on saanut nyt ainakin sen verran aikaan omassa pääkopassa, että kasveja tekee mieli edes yrittää elvyttää ja niille on aikataulutettu hoidot ja kastelut. Ostin jopa nestemäistä viherkasvilannoitetta vihdoin ja viimein, siis mähän en ole oikeastaan koskaan muistanut lannoittaa viherkasvejani :D Eipä kai mikään elävä kovin kauaa hyvänä pysy jos saa vain vettä eikä lainkaan ravinteita.

Kaktusistutuksen tekeminen oli aika tuskaa...

Uutta kukkivaa, tulilatva

Ruokotraakkipuu, onnenbambunakin tunnettu

Kahta sorttia kultaköynnöstä: vasen lajike 'Marble Queen' ja oikealla 'Neon'. Keksin näille jotain jännää kun kasvavat vähän :)

Tämä rahapuu on isoin, joka mulla on koskaan ollut, ja sain sen lähes ilmaiseksi! Lehdet näyttivät vähän nuupahtaneilta jo ostettaessa, toivottavasti kesää kohden elpyvät. Leikkasin tästä pari sojottavaa oksaa pois, eli oli alunperin vieläkin vähän isompi.

Tämä hauska kissa oli myös ihan pakko-ostos :) Harmi että vaaleanpunainen oli jo ehtinyt mennä kaupaksi, mutta nätti on tuo sininenkin. Ei kyllä kovinkaan mun tyylinen, mutta ihanan pirtsakka :D



Taannoin ostin Honkkarista pari industrial-tyylistä kukkaruukkua sekä tuollaisen somiste-hammasrattaan. Olisi tehnyt mieli ostaa noita enemmänkin, mutta budjetti tuli vastaan :P

Tämä on jo muutama kuukausi sitten ostettu kirjolaikkuvehka, lajike lienee 'Valentine', vaikka onkin aika hailakan vaaleanpunainen. Tarvitsisi varmaankin lisää valoa.

Joulun aikaan saatu kahvipensas on voinut tosi huonosti ja tiputtanut lehtiään jatkuvasti, mutta itsepäisesti sieltä vaan puskee noita vauvaversojakin :)


Voisinkin tässä näpytellä teille jonkinlaisen perus kasvihuolto-oppaan nyt kun kevätkin on tulossa, ja huonekasveille kannattaa tehdä kaikenmoisia huoltotoimenpiteitä :) Nyt kun oikeasti koen tietävänikin asiasta jotain! Löytyykö kiinnostusta?

1 kommentti:

  1. Löytyy kiinnostusta, kyl kyl! : D
    Mulla oli myös tuollainen kirjolaikkuvehka, valitettavasti sen kohtaloksi koitui Lohja . Tai oikeastaan kaksi siellä viettämääni viikkoa ja kuivuus. Mun viherkasvien yleisin tapa kuolla.

    VastaaPoista