torstai 28. elokuuta 2014

uusi kirstu kissoille... eiku poneille!

Olen tällä viikolla melko sujuvasti tasapainoillut näytön suunnittelun, ponimanian ja viemärisaneerauksen välillä. Sunnuntaina käytiin anoppilassa saunassa, kun oma suihku ei ole käytössä, enkä nyt varsinaisesti innostunut tuon taloyhtiön saunatilojen käytöstä. Maanantaina alkoi varsinainen saneeraustyö. Oon kissojen kanssa ollut olkkarissa yötäpäivää ja Make on yksin nukkunut makkarissa. Mua on huvittanut kovasti se, että saatiin kuivakäymälä sen ajaksi kun meillä ei ole vessanpönttöä, ja sitä ei kertakaikkiaan voi pitää muualla kuin parvekkeella :P Käydä nyt partsilla vessassa...

Näytön ennakkotehtävien ja -tilauksien palautusten deadline oli tänään, ja sinne ne on nyt palautettu, ja nyt voi lähinnä nostaa vaan kädet ilmaan ja odotella ensi viikon mitä tapahtuu.

Ponimania on jatkunut ihan hirvittävänä. Oon sitä mukaa kuvannut poneja kuin niitä on mulle saapunut, kaveriltani Ninalta sain myös muutamat ponit, mutta suurin osa tulee eBaysta.

Paikallisella FB-kirppiksellä kaupattiin Ristomatti Ratian Saaristo-kirstua, ja vaikka pitäisi lähinnä päästä tavarasta eroon, niin mun oli pakko ostaa se, kun maksoi vaan 35€. Jonkin verran pähkäilin mitä sinne pitäisi laittaa, koulutarvikkeet oli yksi vaihtoehto, mutta kun ponit oli levällään olkkarissa ja pursuilivat vanhasta pahvilaatikostaan ulos, niin päätin tehdä siitä uuden ponilaatikon :) Koulu on kuitenkin pian ohi, ja sitten voi kyseiset tavarat laittaa jo kaappeihinkin. On ees pikkusen parempi mieli, kun ei ponien tarvii mennä enää pahvilaatikkoon ja pimeän kaapin uumeniin :D



Jee, uus laatikko!


Laitoin pohjalle lahjapaperia

Kaik aikuiset ponit siististi riveissä


Sitten tuli babyponit ja kaaos oli valmis


Ei näytä järin mukavalle :D




Kirstu on nyt tuollainen rustiikkisen ruskeanharmaa väritykseltään, ja tekisi vähän mieli pistää sille pintaan valkoista puuvahaa... Mutta rempan takia ei pysty sitä nyt maalaamaan, joten saa nähdä josko tuohon väriin tottuu vai maalaako sen sitten myöhemmin. Tuosta tulee talvella varmaan kissojen yksi suosikkipaikoista, kun on ihan patterin vieressä :) Nuno hiffasi idean jo.

lauantai 23. elokuuta 2014

pikaiset kuulumiset

Blogistaniassa pieni hiljaisempi pätkä, sillä none has happened. Me siis saatiin koululla meidän seuraavan näyttötyön aiheet, ja niitä juttuja olen korvat savuten miettinyt nämä kaksi viikkoa. Oikeasti on päätäkin särkenyt monena päivänä niin, ettei se ole mennyt ohi lainkaan. Nyt alkaa kuitenkin suunnitelmat olla selvillä, ja torstaina on deadline ennakkotehtävien palautukselle ja materiaalitilauksille. Sitten vaan jännätään tuleeko oikeet matskut, ja tehdään pari kirjallista juttua vielä, mitkä palautetaan vasta näyttöön. Ja sitten meni syteen tai saveen. Varmaan se jännityskin tulee jossain vaiheessa, mutta nyt kun on jo yksi näyttö takana, niin paniikki ei ole mikään suurensuuri. Tiedän, että mulla tuskin tulee olemaan varaa näytön uusimiseen, jollei tällä ekalla kerralla mene läpi, mutta so what. Olenpahan koulutuksen saanut ja käynyt loppuun saakka, vaikkei floristin papereita koskaan näkyisikään.

Kouluhan siis loppuu jo loka-marraskuun vaihteessa, eli loppujen lopuksi tosi pian. Parit työhakemukset oon laittanut vetämään, mutta en usko niistä olevan tässä vaiheessa hyötyä, kun tarjolla on ihmisiä, jotka voivat aloittaa työt heti eikä parin kuukauden päästä. Että jonkun aikaa tässä täytynee vielä odotella ja haistella tuulia.

Mistä päästäänkin siihen, että jeeeee syksy! ^^ Oon tainnut joka vuosi kirjoittaa jonkun syksynylistyspostauksen, joten jätän sen tällä kertaa väliin. Mutta on ollut ihanaa, kun ilma on huomattavasti viileämpää, ja nukkumaan mennessäkin voi päällensä ottaa ihan paksun peiton :) Aamullakin nukuttaa pidempään, kun ei aurinko paahda makkaria pikkupätsiksi. Mutta oli melko tuskaista laittaa farkut ekaa kertaa päälle sitten juhannuksen. Ei siksi että olisin kesällä lihonut (en ole), mutta kun on koko kesän pitänyt joustavia leggareita ja kesämekkoja, niin vei hiukan aikaa totutella kiristäviin farkkuihin :D Nyt on satanut melkeinpä joka päivä, niin en oo viitsinyt lähteä luonnosta nauttimaan. Mutta jospa joku päivä saisi aikaiseksi tehdä senkin.
Ostin tosin tässä uudet bikinit, joita olis vielä kiva päästä kokeilemaan tämän vuoden puolella :D Ehdotinkin Makelle jos käytäis joku ilta vielä pulahtamassa järvessä. Olkoon ne sitten vaikka jäähyväiset kesälle tai jotain.

Elokuun superkuu

Uudet biksut! Halensilta.


Meidän kämpässä alkaa maanantaina viemärisaneeraus. Taloyhtiössä se on jatkunut nyt pari viikkoa, mutta meidän kämpän tulivat suojaamaan keskiviikkona, koska varsinaisten töiden piti alkaa perjantaina. No ei alkanut, joten ollaan tässä muutama päivä oltu ihan turhaan ilman suihkua. Huomenna pakko mennä vaikka uimahallille peseytymään! Vähän jännittää, miten kissat reagoi siihen saneeraustöiden meteliin :/ En tiedä kuinka hyvin pystyn itekään keskittymään mihinkään hintalaskelmiin tms. remppaäijien täällä remutessa, mutta onneksi illat on sentään rauhallisia.

Oon ostellut myös uusia poneja, lähinnä eBaysta, mutta juuri kun asiasta valitin, niin löysin ihan tavalliselta kirppikseltä Pinwheelin 1 euron hintaan :) Ihanaa! Se oli ensimmäinen oikea kirppislöytöponini, ja vielä noin halpakin! Hieman sillä oli neonspotteja ja symboli vähän kulunut, mutta muuten yllättävän hyvässä kunnossa. Innostuin sitten samalla kuvaamaan kaikki ponini uudelleen nettisivuja varten, jotkut kaipaili pahvilaatikossa lojumisen jäljiltä myös vähän sukimista :) Hienosti keksin vaihtoehtoista tekemistä näytön suunnittelulle... Osa poneista on vielä tulematta, mutta nyt niitä on tosiaan hommattu niin paljon lyhyessä ajassa, että joutaa ponien ostelun taas unohtaa pitkäksi aikaa.

Nikki ihmetteli mun ponipuunausta :)

Pinwheel sekä 1950-luvulta peräisin olevia lehtiä, jotka myöskin kirppikseltä löytyi :)


Kissatkin halusi testata taustapaperin. Btw. Nikkin korvassa ei ole kakkaa vaan pigmenttiläiskä :D


Että sellaista tällä hetkellä, eikä mitään erikoisempaa ole myöskään luvassa, sillä tämän kahden näytön rumban vuoksi en oo uskaltanut koko syksyksi sopia mitään mielenkiintoista. Myös tulot tippuvat ens kuussa, joten eipä liene varaakaan ennen kuin töitä löytyy :/

sunnuntai 10. elokuuta 2014

lepakoiden yö

Perjantaina oli Teijolla Lepakoiden yö -tapahtuma, ja varsinainen äänityöpaja olisi ollut koko viikonlopun mittainen. Tämä perjantain luento + lepakkoretki oli kuitenkin ilmainen ja avoin kaikille, joten osallistuttiin vain siihen. Muistaakseni viime vuonnakin oli tarkoitus lähteä lepakkoretkelle mukaan, mutta taisi tulla jotain esteitä. Saatiin pari asiasta innostunutta kaveriakin mukaan, more the merrier :)

Luento alkoi Mathildedalissa kahdeksan aikaan, ja paikalla oli ilahduttavasti lähemmäs 50 ihmistä. Jansku kävi Salon seudun luonnonsuojeluyhdistyksen pj:na avaamassa tilaisuuden, ja luennon piti Suomen ainoa työkseen lepakoita tutkiva Eeva-Maria Kyheröinen. Paikalla oli paljon ihan aktiivisesti ja paljon lepakoita harrastavia, sekä meitä aloittelijoita ja muuten vaan aiheesta kiinnostuneita sekä lapsia.
Luento kesti tunnin verran, jonka jälkeen pidettiin vajaan tunnin tauko, kun odoteltiin auringon laskevan. Siinä ajassa ehti hyvin juoda kahvit rannan kahvilassa.

Ulkoilmaluento

Mathildedalin venesatamasta retken alkua odotellessa

Mietteliäitä ilmeitä x)


Retkeä veti perniöläinen Jarmo Markkanen, mutta niin monilla muillakin oli lepakkodetektoreita, että ei oikeastaan ollut väliä kenen vieressä sitä sattui olemaan :) Loppujen lopuksi lepakoita nähtiin kolmella eri vesialueella paljonkin, ja tuntui että sitä niiden säntäilyä olisi voinut katsella vaikka koko yön, ei meinannut malttaa lähteä pois ollenkaan :) Lepakoiden tarkkailu on siitä kivaa, kun ne eivät pelkää ihmistä ja lentävät ihan läheltäkin, eivätkä ne häiriintyneet edes tällaisesta ihmisjoukosta taskulamppuineen ja kameroineen. Lentävän lepakon kuvaaminen on tosi vaikeaa, yksikin noista kokeneista kuvaajista sanoi taannoin ottaneensa yhtenä iltana 900 kuvaa, joista ehkä kolme oli hyviä :P Itsellä ei kameraa ollut mukana ollenkaan, kun aavistelin että niiden kuvaaminen on meikäläiselle ja pokkarille ehkä liian hankalaa, mutta Matti sai muutaman kuvan, joista ehkä tunnistaa kyseessä olevan lepakko :D

Retkelle lähti lähemmäs 50 lepakkobongaria


*siuh ja viuh*

Retken päätöspaikka


Kyllä tuossa illan aikana syttyi jonkinsortin kipinä lepakoiden tarkkailuun ja bongailuun. Valitettavasti esim. detektorit maksavat meikäläisen budjetille liikaa, jotta sellaisen voisi tässä vaiheessa ostaa, mutta voihan sitä aina mennä jonnekin vesistölle niitä katselemaan ja ehkä kuvailemaan. Vähän laajempaan harrastukseen olisi kuitenkin myös kiinnostusta, varsinkin kun lepakoiden tutkijoita on Suomessa sen verran vähän, ja harrastelijoiden keräämä tieto on ensiarvoisen tärkeää. Tälleen itsekin yökukkujana lepakoiden vuorokausirytmikään ei tuota minkäänlaisia ongelmia :) Detektoria tarvittaisi ehkä lähinnä lajien toisistaan erottamiseen, ja mahdollisesti siihen, että ylipäänsä tietää alueella olevan lepakoita jollei paljaalla silmällä niitä nää :)
Mutta joo, suosittelen ehdottomasti tällaisia ohjattuja retkiä jos vain jonnekin lähelle sattuu, ilta oli tosi mielenkiintoinen, hauska ja mukava, ja itselle jäi tosi hyvä mieli :) Ja jos mahdollista, niin lepakoita voi omalle pihalle houkutella vaikkapa rakentamalla niille päiväpiilon, siispä lepakkopöntön.
Kotkassa pyörii myös lepakkonäyttely Vampyyrin varjostamat tuonne lokakuun puoleenväliin saakka.


LEPAKKO.FI - Suomen lepakkotieteellinen yhdistys ry
Lisätietoa Suomen lepakoista sekä lepakkoharrastuksen aloittamisesta

LUOMUS.FI - Luonnontieteellinen keskusmuseo

HATIKKA.FI - Luonnontieteellisen keskusmuseon havaintokanta
Tänne voi ilmoittaa esim. lepakkohavaintonsa. Hatikkaan otetaan mielellään vastaan myös siilihavainnot.

SLL.FI - Suomen luonnonsuojeluliitto, Salon paikallisyhdistys

lauantai 9. elokuuta 2014

lemon curd ja kesäkurpitsa-sitruunahillo

Saatiin tuossa viikko sitten tosi edullisesti kesäkurpitsaa Facebookin vaihtoringin kautta, ja päätin pistää yhden hilloksi sitruunan kanssa, kun löysin sopivan reseptin netistä. Löysin samalla myös lemon curdin reseptin, joten ostin sitruunaa vähän enemmän, ja toissapäivänä keittelin molemmat. Tuli oikein hyvää! Molemmat on tehty mahdollisimman vähähiilarisesti, joskin hilloon käytin myös hillosokeria.
 



Kesäkurpitsa-sitruunahillo

1 kg kesäkurpitsaa
½ dl vettä
3 sitruunaa
n. 2 dl hillosokeria
n. 2 dl karppisokeria
1 tl ksantaania

Kuori ja paloittele kesäkurpitsat, ja laita ne kattilaan veden kanssa. Keitä kannen alla kunnes kesäkurpitsat ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimella.
Pese sitruunat hyvin ja raasta kahden sitruunan kuori. Purista sitten kaikista sitruunoista mehu, sitä pitäisi tulla n. 120 ml.
Laita kesäkurpitsakattila takaisin levylle ja lisää joukkoon sitruunamehu ja sokerit. Sokeria voi laittaa oikeastaan oman maun mukaan, itse halusin tästä vähän makeampaa kuin lemon curdista, ja normihilloa hieman vähähiilarisempaa, joten korvasin osan hillosokerista karppisokerilla. Keittele n. 10 min, ja lisää tämän jälkeen vielä sitruunankuoriraaste ja vähitellen ripotellen ja koko ajan sekoittaen ksantaani, ja keitä vielä viitisen minuuttia. Ksantaani sakeuttaa hilloa hieman lisää.

Jos haluat hillon säilyvän edes vähän pidempään, kuumenna lasipurkit uunissa 100 asteessa vähintään 15 min. Purkit kannattaa laittaa uuniin jo ennen kuin se on lämmin, jottei lasi mene rikki kuumuusshokista. Metallikannet desinfioidaan kiehuvassa vedessä. Käsittele kuumia lasipurkkeja esim. uunikintailla, tai kääräise ne sanomalehtiin ennen uuniin laittoa. Kaada valmis hillo kuumiin purkkeihin, sulje heti ja jäähdytä mahdollisimman nopeasti.



Lemon curd

3 sitruunaa
2 kananmunaa
2 keltuaista
1-2 dl karppisokeria
100 g suolatonta voita
ripaus aitoa vaniljaa

Pese sitruunat ja raasta yhden kuori. Purista kaikista sitruunoista mehu, sitä tulee jälleen noin 120 ml. Laita kattilaan sokerin, voin, sitruunankuoriraasteen ja vaniljan kanssa, kunnes voi on sulanut kokonaan.
Vatkaa munat ja keltuaiset sekaisin toisessa kulhossa. Lisää munien joukkoon koko ajan sekoittaen hieman kuumaa sitruunamehuseosta, ja kaada sitten kananmunaseos kattilaan koko ajan sekoittaen. Kuumenna vielä miedolla lämmöllä 5-10 min tai kunnes seos on mielestäsi sopivan paksuista. Maista välillä onko makeus mielestäsi sopiva, ja lisää sokeria jos haluat lisää makeutta. Itse laitoin ensin desin verran, ja loppuvaiheessa lisäsin vielä puoli desiä. Tällä sokerimäärällä tahna jäi melko kirpeäksi, mutta halusin sen sellaiseksi jäävänkin.

Kaada kuumiin purkkeihin ja jäähdytä mahdollisimman nopeasti.



Näistä kumpikaan ei nyt tule säilymään ilman pakastusta kovinkaan pitkään, sillä karppisokerissa ei ole minkäänlaisia säilöntäaineita. Hillosokerissa sitä on, mutta ohjeen mukaan sitä pitäisi laittaa 500g per marjakilo, joten hillossakin säilyvyys tuolla laittamallani määrällä on varmasti huonompi.
Oon myös aiemmin käyttänyt hillo-marmeladisokeria, jota ei tarvitse laittaa marjakiloa kohden yhtä paljon kuin hillosokeria, mutta halusin nyt tällä kertaa kokeilla karppisokerin kanssa. Täytyy vaan sitten ahkerasti syödä vaikka turkkijugun kanssa :D Ja tässä olis ehkä hyvä tekosyy leipoa joku sitruuna-marenkipiirakka tai kääretorttu!

perjantai 8. elokuuta 2014

turmion kätilöt @ hometown, salo

Syyslukukauden ensimmäinen kouluviikko on ohi, ja oon aivan helvetillisen väsynyt! Sen takia tääkin postaus on vähän myöhästynyt. Turmion Kätilöt siis vieraili pitkästä aikaa Salossa, tällä kertaa tuossa alkukesästä avatussa Hometown-baarissa. Tosi moni kaveri oli tulossa keikalle ja päätettiinkin pitää etkoilut jokirannassa porukalla, kun oli hyvä ilma. Hilla tuli kanssa Lohjalta tänne :)

Me poikettiin Maken kanssa vielä päivällä Hossuksella pulahtamassa, mutta ei oltu kauaa kun aurinko ei paistanut. Make lähti toisten kavereiden kanssa jokirantaan jo mua ennen, odottelin että Hilla saapuu ja aika pian siitä sitten läksittiin. Jokirannassa oli vasta Mussu ja Saija, mutta pikkuhiljaa siihen tuli muitakin. Minä, Hilla ja Henna lähdettiin jossain vaiheessa toiselle puolelle jokirantaa toiseen kaveriporukkaan turisemaan ja kuuntelemaan musaa, kunnes olikin aika lähteä baariin päin. Henna sai siitä porukasta vielä Pasin meidän mukaan :)




Oltiin reippaasti etuajassa, ja ehdittiin tunnin verran juoda ennen keikan alkua. Monesti ongelmana on ollut se, lähinnä noilla festarikeikoilla, että ollaan just sen verran myöhässä keikalta, että Grand Ballia ei ehditä kuulemaan kokonaan. Nyt sitä koko saatanan Grand Ballia ei tullut ollenkaan! Otti päähän, perhana! :D Mutta muuten oli ihan huippukeikka, tanssittua tuli koko ajan ja hiki vaan valui kun oli niin kuuma.
Keikan jälkeen ulos sauhuille Speggelin verkkosukkahousuista perää tuijotellen. Juteltiin siinä pienellä porukalla Tuomaksen kanssa hetki, sillä oli sykemittari päällä, ja katoin paljonko se oli keikan aikana kuluttanut: n. 1h 15min ja about 1100 kcal! Hetken jo harkittiin bändin perustamista :D Tuomas on aina niin hirveän kiva, kun se on niin ystävällinen ja juttelee kaikkien kanssa :)




Hengailtiin baarissa pilkkuun saakka, kun arvottiin mitä tehdään. Mennäkö teurastamolle jatkoille vai pizzerian kautta kotiin nukkumaan. Lopulta kukaan bändiläisistä ei ollut lähdössä jatkoille, joten ihan tyytyväisinä tilanteeseen (koska päänsärky ja hirveä humala) lähdettiin kohti kotia.

Oli tosi kiva pitkästä aikaa nähdä niin paljon kavereita yhden illan aikana :) Viimeksi sitä on tapahtunut Keikkamestassa yli vuosi sitten, ja todennäköisesti seuraavaa kertaa saa taas odotella. Oli koko illan sellainen onnellinen fiilis, että ihanaa kun kaikki on tässä, ja voi vitsi kun mulla on kivaa ♥

Seuraavana päivänä me lähettiin Maken kanssa siinä neljän aikaan vielä rannalle Nummijärvelle, Hillaa ei rantsuilu innostanut joten se lähti sitten ajelemaan kotiin. Pulikoitiin ja maattiin siellä pari tuntia. Tää viikonloppu olikin vähän kuin viralliset kesälomanpäättäjäiset, ja jotenkin sitä taas tuntui että samalla koko kesäkin loppui, vaikka tällä viikolla on ollut ihan helvetin kuumakin :D No, koitan vielä ottaa iloa irti tästä loppukesästä.
Käytiin alkuviikosta Sauvossa taas, kun isä ja Seija oli vuokrannut sieltä saman mökin kuin pari vuotta sitten. Ainoastaan koiria oli yksi lisää, ja ranta oli ruopattu ja valitettavasti aika uimakelvoton, joten en päässyt pulikoimaan, meh! Oli eka kerta kun näin tuon Neela-tyttösen, joka niille vuoden alussa tuli. Hän oli tosi kiltti ja ihan isin tyttö :D

Nummijärveltä

 Ropsu ja Neela ♥


Tänään ollaan menossa Salon seudun luonnonsuojeluyhdistyksen ja Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen järjestämälle luennolle ja retkelle Teijolle parin kaverin kanssa :) Kiva mennä sinne, kun viimeksi en päässyt.