perjantai 16. tammikuuta 2015

keittiön upgreidaus

Keittiössä tapahtuikin sitten vähän radikaalimpia muutoksia kuin eteisessä.
Meidän keittiössä on paljon ns. käytännön ongelmia, mutta siinä oli myös ulkonäöllisesti vikaa. Käytännön vikoja ei juurikaan saatu korjattua, koska ne tietysti liittyy siihen kuinka keittiö on alunperin rakennettu ym. kiinteistöllisiin juttuihin. Näitä on mm. se, ettei kattolamppuun tule valoa oven viereisestä katkaisijasta, vaan sen katkaisin sijaitsee ikkunanurkassa. Ja kattolamppu (plafondi) taas on ollut kiinni ihan ikkunan vieressä, eikä se valaissut kunnolla sisemmälle huoneeseen. Keittiössä on toisellekin kattolampulle paikka, jonka ajattelin toimivan tuosta oven viereisestä katkaisijasta. No, voi olla että se on toiminut joskus viime vuosituhannella, mutta nyt siihen ei tuu virtaa -.- Myöskin toisen seinän yläkaapisto on omituisesti sijoitettu, ja koska sille ei oikein voida tehdä mitään, enkä suostu laittamaan omaa rahaa lisäkaappeihin, niin annettiin myös Ikea-hyllyn jäädä.

Suurin ongelma koko keittiössä oli varmaankin värimaailma ja pimeys. Jonkun edellisen asukkaan jäljiltä oli seinäpinnat maalattu vaaleanpunaisella (ei tosin yhtä kirkkaalla kuin eteisen kaapin ovet), ja itse oltiin vielä hellanpuoleinen seinä maalattu tummanpunaisella tuossa jokunen vuosi sitten. Olin jo pidemmän aikaa ollut tosi kyllästynyt siihen tummanpunaiseen, joka entisestään söi valoa, sekä siihen vaaleanpunaiseen, jota ei oltu jaksettu maalata piiloon. Joten ensimmäisenä maalattiin kaikki seinät valkoisiksi. En voi edes sanoin kuvailla kuinka hyvältä tuntui, kun se vaaleanpunainen vähitellen muuttui valkoiseksi :D Oon inhonnut sitä vaaleanpunaista seinää meidän muutosta asti, ja nyt se on vihdoin poissa :)
Maalaukseen meni vain yksi päivä. Seuraavana päivänä lähdettiin Turkuun päin shoppailureissulle. Etolasta ostettiin DC-fixiä, Ikeasta led-valolistoja ja magneettilista, Pirilän Kukkatalosta pari amppelikasvia (liisantyyny keittiöön) ruukkuineen, ja Clas Ohlsonilta vielä tarvikkeet uuteen kattolamppuun.
Kotiin tultuamme päällystettiin välitila mustalla, tiilikuosisella DC-fixillä. Kokeiltiin tällä kertaa suihkuttaa kaakeleiden päälle fairy-vesiseosta ennen muovin asentamista, ja se ainakin helpotti kummasti muovin poistamista jos se meni ensin vähän vinoon. Jos vettä olisi suihkuttanut reilummin, muovi olisi varmaan liukunut paremmin sen päällä. Mutta voin suositella ainakin kaakeleiden yhtäjaksoiseen päällystämiseen tota suihkutusta :) Muovi kyllä ottaa kaakeliin kiinni kuivuttuaan.
Meillä alunperin nuo välitilan ja yhden seinän kaakelit on asennettu niin epätasaisesti, että olipa hyvä, että valittiin tuollainen kuvioitu muovi tuohon. Sen ansiosta ei myöskään kaakeleiden saumakohdat näy niin pahasti. Kokeiltiin ikkunaseinälle laittaa myös valkoista, kiiltävää muovia, mutta epätasaisen laatoitusjäljen takia se näytti niin kamalalta, että revittiin ne suosiolla pois.
Omat haasteensa tälle välitilafixaukselle tuo se, että meillä ihan oikeasti tiskataan, ja etenkin Make on maailman sottaisin tiskaaja, vettä on kaikkialla! Lisäksi muovia on myös hellan/uunin välittömässä läheisyydessä, ja se hohkaa kuumaa. Eli saas nähdä kuinka hyvin kestää paikallaan :)
Fixailun jälkeen laitoin Ikean led-valolistat paikalleen. Yksi neljän yksikön setti tuli välitilaan, yksi kolmen yksikön setti vastakkaisen seinän kaappien päälle, ja yksi yksinäinen lista maustehyllyn alapuolelle tuomaan edes hieman valoa lieden päälle. Tästä ei kyllä juurikaan ole hyötyä, joten joku kätevä klipsuvalaisin menee nyt hankintaan. Joka tapauksessa päätin hankkiutua eroon tiskipöydällä olleesta pöytälampusta once and for all. Laitettiin myös magneettilista paikoilleen ja siihen keittiöveitset, tällä saatiin taas tasolle lisää tilaa.Seuraavana päivänä jatkettiin kattolampun parissa. Clas Ohlsonilta tosiaan ostettiin kolme kattovalaisimen johto + pidike + kupu -settiä, halogeenilamput sekä kupu, johon sai kiinni kolme johtoa. Seteistä kuvut pois, johdot uuteen kupuun, samanväriset yhteen, ja kiinni sokeripalaan. Make väänsi lampun kattoon ja hihkuin riemusta kun laitettiin valo päälle :) Valoa! Ja vieläpä keskellä huonetta! Ja vihdoinkin sain tuommosen teollistyylisen roikkalampun! Clas Ohlsonilla olis ollut tosi kivoja varjostinritilöitä myös, mutta kolmeen lamppuun se olis tullut liian kalliiksi. Tämä oli näin hyvä myös siksi, että ei vie leveyssuunnassa paljon tilaa, eli voi olla huoletta noiden kaappien ovien availun kanssa.Tässä välissä oli hieman siivoilua ja odottelua, sillä jouduin tilaamaan Etolan nettisivujen kautta lisää DC-fixiä, sillä sitä ei ollut myymälässä, eikä myöskään Bauhausissa tai sitävastoin missään muuallakaan missä käytiin sitä etsimässä. Värinä siis tummanharmaa tammikuvio. Tätä odoteltiin pari päivää, ja torstaina päällystettiin sillä tiskipöydän työtaso sekä Ikean koivunvärinen Lack-seinähylly.

Päätin samaan syssyyn uusia keittiöstä myös verhot x) Halusin verhoiksi Annon Pilvet-kuosia, vaikka tiedän, että se lienee tarkoitettu lastenhuoneeseen. En tajua miksi kaikki pilvihommat mielletään lastenhuonekuosiksi. Mutta olkoon nyt sitten lapsellinen tai ei, niin minusta se oli paras vaihtoehto tuonne keittiöön, mustavalkokuviollinen, mutta tarpeeksi rauhallinen :) Ja tästä päästään seuraavaan ongelmaan. Keittiön ikkuna on leveä ja matala, ja menee leveydessä työtason ohi, joten siellä on turha edes yrittää pitää normaalipituisia verhoja. Verhokapasta taas ei ole hyötyä esim. kesällä kun aamuaurinko porottaa suoraan ikkunasta sisään (joo, mulla ei ole kesä- ja talviverhoja erikseen :D). Laskosverhoakin on koitettu, mutta se oli vaan hemmetin hankala operoida. Kävin pari vuotta sitten tilaamassa mittatilausverhot Eurokankaasta, ja se oli niin tyyristä lystiä, että ei ihan hirveästi ole varaa tuhlailla keittiön verhoihin :P Hiffasin sitten, että yhdestä valmisverhosta saan varsin näppärästi kaksi lyhyempää verhoa, kun verhot vaan viimeistelee. Muistin, että mulla on Vallilan verhoista jäänyt käyttämättä silitettävä liimanauha, jota päätin ompelukoneettomana poropeukalona kokeilla. Ajattelin, että vaikka en tekstiilitöistä ymmärrä hevonkettua, niin se ei voi olla liian vaikeaa edes mulle :D No tokihan ärräpäitä lenteli, kun meillä on joka puolella niin kovin vähän tilaa, kissat tiellä ym., poltin sormenikin silitysrautaan, mutta sain kuin sainkin ne valmiiksi, ja ne olivat jopa oikean (ja saman!) pituiset x) Jälki ei ole mitään priimaa, mutta meikäläisen tekemiksi ihan tarpeeksi hyvät.
Verhon jämäpaloista leikkelin pilviä vielä kehyksiin vastakkaiselle seinälle, ja päätin vielä leikellä parit pilvet myös liitutaulutarrasta, niin meille saa jättää mm. hempeitä känniääliöviestejä keittiöön :P
Noin ylipäänsä pyrin vähentämään esillä olevaa tavaraa tai ainakin järjestelemään ne fiksummin, mutta kuitenkin niin, että keittiö pysyy käytännöllisenä ja helppokäyttöisenä. Meillä on koko ajan ollut liikaa tavaraa työtasoilla, ja siksi ahdasta. Kauhean paljon ei voi vähentää, kun pelkästään kahvinkeitin ja blenderi vie vähäisestä työtilasta puolet :D Mutta jotain sentään sai pois tieltä ja mahdollisesti vähän tyylikkäämpää tilalle. Nyt kun keittiö on niin paljon nätimpi, ja siellä on tunnelmaa, toivon että viihdytään siellä paremmin, ja osattaisi pitää se siistimpänä :D

Muutoksen hinnat yhteensä:
Valkoinen maali (kirppishintaan) 30€
DC-fixit n. 35€ (puukuvioisiin tuli vielä postarit päälle)
Led-valolistat n. 40€
Kattovalaisin yht. n. 55€
Valmisverho 18€
Magneettilista 10€ ja kuvakehys 13€
Lisäksi tuli ostettua vähän jotain pientä, kuten amppelikasvi ikkunalle, yrttiruukku, parit lasipurkit, jatkojohtoa jne.
Oon kyllä ihan hurjan tyytyväinen, siitä tuli just sellainen kuin olin suunnitellutkin :) Mieluusti näkisin työtasoilla vielä enemmän työskentelytilaa, mutta tyhjästä on paha nyhjästä, joten tällä mennään. Rahaa meni valaistukseen vähän enemmän kuin mitä alunperin oli tarkoitus, mutta oon niin iloinen lopputuloksesta, että ei voi valittaa :) Joululahjarahoista nämä kuitenkin maksettiin. 


Tuosta DC-fixistä vielä. Se tarttuu hyvin kiinni, mutta sitä mainostetaan myös helppona saada pois, jälkiä jättämättä. Minusta se on tosi kätevä esim. vuokralla asuessa JOS vuokranantaja ei ole valmis kustantamaan suurempia remontteja, tai jos ei saa edes maalata. Myös kaakeleiden päällystämiseen se sopii todella hyvin, joko noin yhteen pötköön laitettuna, tai sitten niin, että jokaiselle laatalle leikkaa oman muovinpalasensa. Sillä tyylillä meidän olisi varmaan pitänyt tehdä se ikkunaseinä, mutta kärsivällisyys ei olisi riittänyt niiden palojen leikkelemiseen :) Sillä on hyvä päällystää myös vaikkapa keittiön työtasoja tai erilaisia kalustelevystä tehtyjä huonekaluja, joita ei saa kunnolla hiottua ja maalattua. Täyspuisia huonekaluja en missään nimessä alkaisi päällystää muovilla, vaan niihin kunnon hiominen ja maalaus :)
Kannattaa myös laskea kumpi tulisi edullisemmaksi, maalaus vai dcfixaus. Muovi maksaa kalleimmillaan hieman alle 10€/rulla vähän ostopaikasta ja muovin kuosista riippuen, joten esimerkiksi meidän tapauksessa eteisen kaappien ovien maalaaminen olisi tullut reilusti edullisemmaksi, toki ilman puunsyykuvioita :P Olen melko varma, että meidän vuokranantaja olisi ehkä antanut maalata keittiön kaakelit piiloon, mutta itse halusin välitilaan jotakin muuta kuin peruslaattaa, ja lisäksi maali tuntui liian pysyvältä ratkaisulta siinä mielessä, että alkuperäisiä ei saisi enää takaisin, ja jos haluaisi eriväriset, niin eikun uutta maalia päälle vaan. Kaakelit on kuitenkin aina vähän eri asia kuin seinä, minun mielestäni.
Keittiön kaapinovet ovat mun mielestäni vähän kaksipiippuinen juttu. Jos ovet ei ole tasaisia, en suosittele lähtemään DC-fix-linjalle, en tiedä miten muovi käyttäytyy epätasaisella pinnalla, ja miten sen saa nätisti menemään erilaisiin uomiin. Myös jos ovia on paljon päällystettävänä, tuntuu työmäärä aika isolta (reunoja ja kulmia oli vähän inhottava laittaa). Minä säästäisin ne fixausmuovirahat kaapinovien oikeaan uusimiseen, ja pistäisin vaikka vanhat kirppikselle myyntiin. Vuokralla asuessa tietysti näin ei tehdä, joten jälleen silloin fixailu on ihan jees vaihtoehto :)
Muovin asentamisesta sen verran, että pinnan sumutus vesi-fairyseoksella helpottaa muovin irti saamista jos se alussa lähtee menemään vinoon. Kulmia ja muita hankalia paikkoja saa siistittyä puhaltamalla hiustenkuivaajalla, jolloin muovi pehmenee ja sitä saa venytettyä. Jos ilmakuplia jää, kannattaa tehdä kuplaan neulalla pieni reikä, ja koittaa tasoitella uudelleen. Me koettiin tasoitukseen parhaimmiksi parkkikiekko (pienemmät pinnat) ja ikkunalasta (isommat pinnat).

Kommentteja? :)

14 kommenttia:

 1. Ihanan näkönen muutos! Paljon jotenkin pirteemmän olonen tuo uusi ulkomuoto keittiöllä :)
  Meidän sisustussilmät jotenkin vaan kohtaa, näyttää kun toi kaikki ois revitty mun päästä ja toteutettu sitten :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa! :D
   Uudistus teki kyllä gutaa, on se vaan nyt niin paljon raikkaampi :)

   Poista
 2. Kivan näköstä! Mahtuisko tohon ikkunaseinälle työtason kaa samalle korkeudelle joku taso? Esim ihan vaa lauta tms, jolle mahtuis keittiöhärpäkkeitä mut joka ei veis liikaa tilaa ruokapöydältä jne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siihen oikeen mahu :/ On siinä kyllä joskus jotain ollut, kun kitatut reiät näkyy, mutta näillä meidän huonekaluilla ei ainakaan mahdu. Tohon pöydän yläpuolella olevaan kaappiin on nyt jo hankala päästä käsiksi, niin pöytää ei oikeen voi ottaa enää "sisäänpäinkään". En oikeen ymmärrä millaselle pöydälle toi keittiö on suunniteltu :P Ei ainakaan neljän istuttavalle.

   Poista
  2. Mahtuisko ikkunan yläpuolle hylly? Varmaa on aateltu et pienempi pöytä mahtuu, esim semmoi kahen istuttava baaripöytä tai seinään kiinnitettävä tms. Mulla on täs oman kodin keittiössä kans todella vähä laskutilaa, eikä sitä saa mitenkään lisättyä ku koko keittiö on niin pieni ja kaikilla seinillä on joko ovi tai ikkuna...

   Poista
  3. Ei sinnekään oikeen :D Mietittiin kyllä, että olis laittanut ton Lack-hyllyn yläpuolelle vielä toisen hyllyn, mutta se ois sitten jo sen verran korkeella, ettei sinne vois laittaa mitään, mitä käytetään usein (eli käytännössä kaikki mitä meillä on nyt esillä, paitsi noi Lack-hyllyn pikkuhärpäkkeet mitkä oli vaan pakko saada esille :D) Myös kaikki kaapit tursuilee tavaraa, eli mitään ei voi enää hommata keittiöön x)

   Poista
  4. Mulla on suurin osa keittiön tavaroista viel muuttolaatikoissa. Saa nähä koska saan ne keittiöön ja mihin siellä :D Mut oon huomannu täs "rempan keskellä" asuessa, nii yllättävän hyvin (liian hyvin) sitä tottuu elämään muuttolaatikoiden keskellä keskeneräsessä kodissa...

   Poista
 3. Ihanan näköstä! Mun työkaveri oli nähny jossain blogissa että oli kylppärin lattia päällystetty tolla muovilla ja puolen vuoden päästä vielä otettu kuva jo oli hyvässä kunnossa, että varmaan ihan huoletta voi tiskailla :)

  VastaaPoista
 4. Ei hitto, täytyy varmaan itsekin ostaa tuota dc-fixia kun sillä saa noin kivasti ilmettä! Mä luulin ettei se tosissaan tartu oikein kiinni mihinkään ja lähtee rullautumaan alta aikayksikön, mutta tämä postaus muutti mielikuvan.
  Mukavia muutoksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla taas sisustuskontaktimuoveista on ollut mielikuva jostain 70-luvun kukkakuoseista (varmaan tulee jostain hyllypapereista, mitä oli tapana pistää avohyllyille?), jotka lähtee irti vaan kirveellä :D Oli kiva huomata, että näitä on tollasia tyylikkäitä puukuvioita monessa eri väreissä, ja sit just toi tiilikin :)

   Poista
 5. Waude! Hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
 6. Vau, onpa tosi hyvä muutos! Idakin kysyi että kuka tuolla oikeen asuu, kun on niin hieno keittiö! :)

  VastaaPoista
 7. Piti tulla oikein kiittään tänne inspiksestä ja hyvästä ideasta! Päällystin meidän keittiön harmaat tasot puukuvioisella dc fixillä sen jälkeen kun näin tän postauksen ja näyttää niiiiin paljon kivemmalta. Meillä on samanlainen laattaseinä kun teilläkin tuolla kaappien takana, ja sen saumat sävytin valkoisiksi sauma fixillä. Mutta tästä sun postauksest lähti tää miniremppa inspis, eli kiitos siitä! :)

  VastaaPoista