keskiviikko 26. elokuuta 2015

parvekkeen upgreidausMeidän parveke uudistui jälleen. Idea kuormalavatuolista lähti jo siinä vaiheessa, kun päätin että tikapuuhylly siirtyy makkariin. Idis tosin oli jäissä kauan, sillä aina kun mietin parvekkeelle jotain ihanaa oleskelujuttua keväisin, niin viimeistään kesällä totean ettei siellä voi olla ollenkaan porottavan paahteen takia. Tämä kesä olisi ollut oikeen ihanteellinen parvekkeella oleiluun, kun siellä jopa pystyi olemaan, mutta sen sijaan koko parveke oli koko kesän varsinainen romuläjä, eikä keväällä ostetut kesäkukkien pikkutaimetkaan lopulta kasvaneet kovin kauniin näköisiksi. Matotkin oli auringossa haalistuneet tosi rumiksi. 

Suunnilleen tältä näytti parveke vielä pari vuotta sitten


Avainsanoina oli tavaran karsiminen, yksinkertaistaminen ja yhtenäistäminen. Tilasin Jotexilta kokonaan uuden terassimaton, joka olikin lähes musta, kun odotin keskiharmaata, mutta ei se mitään. Tarkoitus on kesäisin pitää värimaailmassa vahvasti mukana liila ja turkoosi, jotka siellä ovat tähänkin asti pitäneet jöötä. Valitsen mahdollisuuksien mukaan välimerellisiä kasveja ja hieman vaikutteita Tuhannen ja yhden yön tarinoista, Marokosta, Persiasta ja Intiasta. En halua kuitenkaan enää mitään ylimääräistä krääsää tuonne, joten vaikutteet tulevat olemaan tosi minimaalisia esim. tekstiileillä. Näin loppukesästä ostin sinne vielä viherkasviksi morsiusmyrtin, jonka otan toki syksyllä sisätiloihin - ja toivon että selviää vielä ensi kesään saakka x) Ostan sinne myös jonkun palmun, kanariantaateli on ollut suunnitelmissa. Aion muutenkin vähän vähentää kesäkukkien määrää, sillä parveke näyttää tosi helposti sekavalta niillä kukkamäärillä, mitä mulla on siellä ollut. Lasitetulla, paahteisella länsiparvekkeella on mulla viihtyneet koristeportulakka, petuniat, miljoonakellot, hopeavitja ja pelargonit, ja niitä meinaan suosiolla jatkossakin käyttää. Kissoille meinaan myös ensi keväänä kylvää pitkästä aikaa aitokissanminttua. Hyötykasveista basilika ja tomaatti ovat tykännet olla tuolla, mutta katotaan sitten ensi keväänä laitanko niitä vai en.


Kyllä kyllä, ostin jälleen uuden kummituspuun... :) Tuntuvat olevan nykyään suosittuja ja trendikkäitä kasveja, kun niin paljon sitä on tarjolla.

Eikö täällä saa peseytyäkään rauhassa...

Tuonne päätyyn olisi tarkoitus laittaa ensi kesäksi kanariantaateli, josta kuva alla

Kuva: Plantagen


Syksyksi mulla on joka vuosi muutamia tiettyjä kasveja mitä haluan, mm. kultasypressi, lyhtykoiso, koristekaali ja kummituspuu, ja niitä olikin jo puutarhamyymälöissä, joten tuli ostettua osa syyskasveista jo valmiiksi. Parvekkeen kasvillisuus on siis tällä hetkellä vähän epämääräinen sekoitus kesäkukkia ja syyskasveja, mutta älkää antako sen häiritä. Syksyllä on myös tarkoitus vaihtaa välimerellinen ilme skandinaaviseksi ja vähän neutralisoida värejä, tuoda lämpimämpiä materiaaleja ja ostaa lisää pieniä havuja, callunoita, hopealankaa jne.

Syksy saa tulla, kun lyhtykoisotkin löytyi ♥
Myrtin lehdet tuoksuu ihanalle ♥


Kuormalava-laiskanlinna tehtiin kolmesta 80x120 kuormalavasta, joista kaksi sahattiin n. 80x70 -mittaan, hiottiin kevyesti ja maalattiin kotoa löytyneellä jämämaalilla. Ja kyllä, tämän kaiken ihan oikeasti pystyi tekemään rojua täynnä olevalla parvekkeella jalkavammaisena :D Lavat saatiin ilmaiseksi paikallisen firman takapihalta, ja luvat niihin kysyttiin :) Istuinlavojen alle käytiin ostamassa muutama tiili rautakaupasta. Ystävältäni sain ipanan vanhat patjat, jotka leikkasin oikeaan mittaan, ja päällisen ne saivat ihan vaan torkkupeitosta. Tyynyt mulla oli jo ennestään, joskaan en olisi laittanut selkänojaa vasten noita mustia istuintyynyjä, ellei tuosta takalavasta olisi yhdestä laudasta alkanut valua pihkaa :/ Pihkan valumista ei taida estää mikään kun lämmöt nousevat korkeiksi, joten pistin valuman päälle maalarinteippiä ja tyynyt päälle. Taustalavan päälle tarvitsin pienen laudan, jotta saan sen päälle kasveja, ja lopulta laudanpätkäkin löytyi valmiina kotoa vanhasta pienestä hyllystä.

Sillontällöin varmaan itsekin mahdun tuohon istuskelemaan... :D


Kissojen parvekepuu sai uuden, tummanharmaan päällisen sekä uudelleen päällystetyt sisaltolpat. Tekoturkis löytyi edullisesti eBaysta (joskin odotin myös sieltä vaaleammanharmaata sävyä), Motonetin 6mm:stä sisalnarua meni noin 65 metriä tuohon puuhun (2 kerää, á 6,90€). Kankaan kiinnitin ihan vaan niittipyssyllä, ja sisalnarut muutamalla pienellä huonekalunaulalla tolpan molemmista päistä. Päätin olla käyttämättä mitään liimaa tai teippiä alla, mutta nakuttelin välillä vasaralla narua tiiviimmäksi. Putkiosa jätettiin kokonaan uudesta puusta pois, sillä sitä ei ole kukaan käyttänyt varmaan ikinä.Väripilkku-kultasypressi ♥


Mitä pidätte? :)

7 kommenttia:

 1. Olet kyllä huisin näppärä käsistäsi ja siulla on upea värisilmä! <3 Tosi mukavan ja hienon näköinen parveke. :) Omalla parvekkeellani onkin vain kanini asumus, siinäpä ne partsini sisustamiset olikin. :D

  VastaaPoista
 2. Viihtyisän näköinen oleskelutila :) Miekii tahdon ostamaan lisää kukkasia! Huomenna on onneksi vapaata ja lähellä iso kukkakauppa jossa myös puutarhaosasto :D Salossa kävin Kodin Terrassa tuossa kesällä ja sielläkin ois ollu vaikka mitä ihanaa puutarhaan ja partsille. Tässä kylässä ei ihan niin hulppeeta myymälää ole :( Ostin kaverille viemisiksi semmoisen kukontöyhtön ja kotiin jonkun hopealehden, joka on parvekkeella viihtynytkin ihmeen hyvin. Koisokelloja ja neilikoita oon istuttanutkin meidän pihalle, mutta niistä pääsee nauttimaan aikaisintaan ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin yleensä ostan tuolta Terrasta lähes kaiken, mutta tällä kertaa nää kasvit tarttui matkaan Puutarhakeskus Jaakkolasta, kun taas Terran kasveja päätin ostaa vähän myöhemmin syksyllä, kun partsilla ei oo jatkuvasti näin lämmin kuin nyt :P En malta oottaa että pääsen syksymmällä viherkasviostoksille Vantaan Viherpajaan ^_^

   Poista
 3. En nyt ymmärrä tuota sun Kummituspuun löytämistä yhtään. :D Oon kiertäny Lohjalla kaikki kukkakaupat pariin otteeseen ja kukaan ei edes tiedä mikä helvetti se on, ei edes latinankieliseltä nimeltä. Mikään niiden tukuista ei myöskään tiedä koko kasvia tai jos tietää niin "sesonkiaika on pääsiäisenä jolloin vasta toimitetaan". Siinä tienoilla keväällä yks kukkakauppa oli nostanu moisen tuota samaa kokoluokkaa olevan kadulle, mistä ohiajaessa sen bongasin. Seuraavana päivänä kävin kysymässä näinkö oikein, mut sen hinta oli jumalauta 90euroa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis en voi uskoo tota :DDD Salossa on molemmissa isoissa puutarhamyymälöissä, ja yhden kukkakaupan ikkunallakin oli ulkopuolella kun ajettiin siitä ohi. Hitto kun en mä oo tulossa Lohjallekaan ihan lähiaikoina... Tai no ehkä parin viikon sisään. Voisin ilmotella sulle, tuon kummituspuun sitten tullessani :)

   Poista
  2. No mut toihan ois ihan loistavaa palvelua jos vaan viitsit ja jaksat raahata. :D Mä oon kans ollu ihan ihmeissäni, kun näitä kukkapuljuja nyt kuitenkin on täällä aika monta. Puutarhoistakin kysyin kun kesäkukkia ostin, ne tarjos vaan jotain vastaavan nimistä pihapensaskasvia ja väitti sen olevan sama. Kyllä ei ollut.

   Poista