sunnuntai 4. joulukuuta 2016

kissojen kuulumisia

Dani on ollut meillä nyt kuukauden verran.
Pääosin kaikki on sujunut aika hyvin, mutta edelleenkään Nikki ja Nuno ei varsinkaan siedä Danin loputonta energiaa ja leikkiinkutsuja. Aamupäivät on kaikkein pahimmat sen suhteen. Laumajärjestys on ymmärrettävästi myöskin mennyt ihan sekaisin myös vanhempien kissojen osalta, ja varsinkin Nikki ja Nemo ottavat siinä mielessä toisinaan yhteen. Tai ei voida puhua yhteenottamisesta, mutta Nemo kärkkyy Nikkiä, ja Nikki sähisee ja murisee vaikka Nemo vaan hiippailisi ohi. Musta onkin jokseenkin outoa, että kun tällainen tilanne tulee, niin Nikki "pakenee" jonnekin pieneen koloon, kiipeilypuun taakse, sängyn alle, tuolin alle tms. ja näyttää murinasta huolimatta hyvin alistuvalta, ehkä vähän pelokkaaltakin. Nemo ei tee muuta kuin lähestyy Nikkiä hitaasti hiippaillen. Dani ei näihin kohtaamisiin liity sinänsä mitenkään, että ei ole niissä osallisena, katsoo hölmistyneenä kauempaa mitä tapahtuu :P



Kissojen laumahierarkiasta oon lukenut sen verran, että siihen vaikuttaa onko kissa leikattu vai leikkaamaton, sekä sukupuoli. Meillä kaikki on leikattuja, joten meillä mennään sukupuolen mukaan; naaras on laumanjohtaja ja uros pahnanpohjimmainen. Mutta meillä on kaksi leikattua naarasta ja kaksi leikattua urosta. Oon pitänyt Nikkiä aina laumanjohtajana, mutta tuntuisi omituiselta että leikattu uros koittaisi haastaa laumanjohtajaa. Nuno on mielestäni aina ollut sellainen väliinputoaja, mutta olisko Nikkin ja Nunon asemat kuitenkin vaihtuneet siinä vaiheessa kun Nemo tuli meille? Nemon tulo ainakin totaalisesti pilasi tyttöjen keskinäiset välit, eikä ne ole sen jälkeen olleet samanlaiset kuin ennen Nemoa. Kuulemma pahimmat riitapukarit ovat yleensä arvojärjestyksessä alin ja toiseksi alin. Nikki taas on aina sähissyt ja räkinyt Nemolle, joten se ei ole uutta, mutta tällainen hiippailu ja haastaminen on tullut vasta nyt Danin myötä. Jääpi nähtäväksi mihin väliin Dani itsensä lopulta änkee.

Kaikkien kanssa Dani testailee rajojaan jatkuvasti, ja tytöiltä tulee pelkkää murinaa ja sähinää. Äkkiä Dani kyllä kellahtaa sitten lattialle alistuvan näköisesti, mutta saattaa hyvinkin pian alottaa homman uudelleen. Nemoa Dani alistaa ja on heidän suhteessaan se päällepäsmäri. Nemon kanssa ne juoksee täällä peräkanaa ja leikkii yhdessä, esim. rapinatunnelista on tullut niiden uusi leikkipaikka. Välillä kyllä näyttää siltä että Nemo juoksee tunneliin turvaankin :P Kyllä sitäkin huomaa, että Nemo ei aina jaksaisi Danin kanssa painimista, ja silloin koitan Danin houkutella johonkin muihin puuhiin, mutta aina se ei onnistu kun Nemo olisi se paras leikkikaveri. Nemon ja Danin keskinäiset välit on kuitenkin sen verran hyvät, että vaikka painimisessa karvat pöllyää (Nemolla on vielä kaikenlisäksi jokasyksyinen karvanlähtöaika kun se vaihtaa bikineihin) ja välillä se kuulostaa tosi ilkeältä, niin en ole heistä huolissani. Painin lomassa ne ovat myös pesseet toisiaan.

Nemoa välillä vähän harmittaa kun Dani vie hänen lempipaikat :D


Kun kissat lepäilevät, niin kaikki on rauhallista eikä kukaan kyräile toisiansa. Kaikki neljä myös syö sulassa sovussa vierekkäin. Syöminen onkin sitten edelleen se toinen ongelma. Dani syö kaiken minkä laittaa tarjolle. Nikki on oppinut syömään oman ruokansa nopeammin, ja lisäksi se puolustaa ruokaansa Danilta. Dani tulee aina oman kipponsa jälkeen kärkkymään muiden kippoja, ja Nikkin suhteen se odottaa nätisti vieressä kunnes Nikki on syönyt, ja sen jälkeen menee syömään Nikkin kupilta jos jotain on vielä jäljellä. Nuno ja Nemo taas alistuvasti väistävät jos Dani tulee niiden kipoille, ja se luo aika paljon hankaluuksia. Joudutaan vahtimaan ruokailun ajan kuka syö ja mitä, eikä yhtään helpota että Nemo on alkanut nirppailemaan märkäruuan kanssa :P Siksipä tällä hetkellä raksut onkin pannassa aktivointilaudaltakin, sillä jos niitä on jossain välissä päivää tarjolla, niin Nemo ei suostu syömään märkäänsä. Lisäksi täytyy vahtia että jos Nuno tai Nemo syö vain vähän, niin lähteekö se kupilta omatoimisesti vai ajaako Dani sen pois. Pitäisi varmaan siirtyä neljään tai viiteen ruokintakertaan päivässä, mutta kuka pentele sellaista muistaa :D Voi olla että sitä täytyy vielä yrittää, sillä tää tuntuu välillä ihan toivottomalta kun omat kissat syö niin vähän kerralla ja yks söisi kolmen kissan edestä.


FB-päivitys tänään, juuri kun pääsin sanomasta :P


Danin vatsa on myös ollut löysällä ja siksi meillä meneekin maitohappobakteeria ruuan joukossa. Aluksi oli ihan ripulia, mutta nyt ei enää niin pahana. Luulen että vatsan löysyys johtuu ruokavalion muutoksesta, stressistä ja/tai siitä että se on saanut nyt aika paljon ruokaa. Se on nyt meillä myös päässyt liikkumaan enemmän (sillä on ollut noin 1,5 kk patoutuneet energiat), voi olla että sekin vaikuttaa. Vatsan löysyyden takiakin olisi ihan hyvä vähentää ruuan määrää, mutta en tiedä miten se mahtaa käytännössä toimia... Dania on enää lähes mahdotonta lukita johonkin toiseen huoneeseen syömään :P Viime kädessä vaihdetaan vielä maitohappobakteeria jos on tarvis, mutta luulen ettei se kyllä riipu siitä.

Muutama kaveri on täällä meillä käynyt, ja järjestettiin myös yhdistyksen illanistujaiset meillä. Vaikka oli tupa täynnä äänekästä porukkaa, niin loppuillasta Danikin uskalsi tulla käymään meidän kanssa olkkarissa. Vaikka suurin osa kävi häntä kyllä katsomassa jo makkarin puolella :) Odotin että Dani olis siellä pysynytkin, mutta hirveen rohkea poika hän oli kyllä.
Mussa Dani roikkuu kuin takiainen. Sohvalla se haluaa mahdollisimman lähelle mua, ja jos perseeni nostan niin paikkani menetän. Se seuraa mua minne meenkin, ja jos oon muutaman tunnin kotoa pois, niin sen jälkeen se kiehnää mussa kahta kauheammin. On siis ihan hirveän ihmisrakas kissa kunhan alkujännityksestään pääsee eroon, ja leimautuu vahvasti hoitajaansa. Mulla onkin ollut nyt vähän hankaluuksia jakaa huomiotani neljälle kissalle, mutta yritän kovasti.

Ken perseensä nostaa, se paikkansa menettää.

Ollaan yhdessä kisujen kanssa katsottu Avaraa luontoa. Danista on myös kuoriutunut kainalokissa :)


Meillä on kämpässä viime aikoina vaihtunut huonekalut, ja on tarkoitus rakentaa telkkariseinälle lisää kiipeilytilaa kissoille lähinnä hyllyjen kanssa. Se tosin vaatii vielä yhden huonekalumuutoksen ja siten rahaa, joten ihan näillä näppäimillä sitä ei voi toteuttaa. Kaikki tylsätkin lelut on saanut ottaa lelukopasta esille, ja luulen että joululahjaksi hankitaan vielä joku interaktiivinen lelu, sillä haluan Danin purkavan energiaansa myös muuhun kuin muihin kissoihin tai lisäsyömiseen. Naksuttimeen ehdollistumista ollaan hiukan jo opeteltu, mutta fakta on että mä en jaksa enkä ehdi leikkiä ja temppuilla Danin kanssa niin paljon kuin sen energiatasot vaatisi :D Toivon että nuo lisähyllyt, -lelut ynnä muut auttaisivat noissa kahnauksissa sitten. Tällä hetkellä tuntuu että Danin mielestä paras paikka olisi juuri se, mistä voi käydä jonkun toisen ensin häätämässä pois, ja paras aika käsikähmään silloin kun mamma on kaikkein väsyneimmillään :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti