keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

armadillo lizards

Nyt on pakko oikeen blogata tästä! Kaverini oli Facebookissa linkittänyt kuvan eräästä etelä-afrikkalaisesta liskosta, ja nyt mä olen totaalisen rakastunut <3

Kyseessä on armadillo lizard, ja googlettaminen osoitti, että samaan sukuun kuuluu monia vastaavan ulkomuodon omaavia liskoja, myös esim. giant girdled lizard eli sungazer, mutta tämä viimeksi mainittu on niistä isoin. Liskot asustavat Etelä-Afrikassa kuivilla ja kivisillä alueilla, ja paistattelevat auringossa, ja siitä nimitys sungazer. Armadillot ovat melko epätyypillisiä liskoja, sillä ne mm. synnyttävät elävän poikasen, eivät siis muni kuten matelijat yleensä, ja lisäksi se saattaa hoivata/syöttää pienokaistaan. Armadillo-lisko pistää pelästyessään hännän suuhunsa, ja käpertyy "palloksi" suojatakseen itseään.
Liskokanta luonnollisessa elinympäristössään Afikassa on hupenemassa, ja eläin onkin siellä luokiteltu uhanalaiseksi. Liskoja pyydystetään lemmikkikauppaa varten, ja ainakin Amerikassa armadillot tuntuvat olevan melko yleisiä lemmikkiliskoja. Lemmikkieläinkauppojen lisäksi jenkeistä löytyy myös kasvattajia.

Armadillo lizard:

(kuva)
(kuva)
(kuva)Giant girdled lizard:

(kuva)
(kuva)
(kuva)Joillain saattaa tulla tuosta käpertymisestä mieleen myyttinen Ouroboros-lisko, joka puree omaa häntäänsä. Symboli edustaa syklisyyttä ja ikuisuutta, elämää, kuolemaa ja uudelleensyntymistä. Se on ollut tärkeä symboli niin mytologiassa kuin uskonnossakin, ja myös alkemistit ovat käyttäneet sitä paljon. Armadillo-liskot ovat hyvinkin mahdollisesti voineet olla symbolin alkulähde.
Lisää Ouroboroksesta esim. Wikipediassa.Siis nämähän ovat kuin pikkuisia lohikäärmeitä :))))) [insert tuhat sydäntä] Jos vaan noiden populaatio siellä Afrikassa olisi paremmalla tolalla, ja näitä myytäisi Suomessa, niin aivan ehdottomasti pari tällaista tulisi meille hyvään kotiin :) Voih, mä niin haluaisin! Ja vähänkö söpöjä nuo noilla videoilla! Oh! Itseasiassa tätä vekkulia ennen vain madat (ja ehkä viljakäärmeet) ovat olleet matelijoista sellaisia, joita voisin itselleni hommata. En oo itseasiassa livenä matelijoihin tutustunut koskaan, joten tuon sanon ihan puhtaasti kavereiden postaamien kuvien perusteella :)

Hullaantuiko mun lisäksi joku muukin? :)

8 kommenttia:

 1. Mä oon mieletön lisko- ja käärmefani vaikka tällä hetkellä kotoa ei yhtään löydykkään. Aika metka otus toi olisi, joskus Avarassaluonossa oli noita ja ihastuin myös tohon ulkonäköön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkä nuo oli suomennettu siinä Avarassa luonnossa? Mä en eksynyt ainoallekaan suomenkieliselle sivulle, niin en tiedä mikä noiden suomenkielinen nimitys on :D

   Poista
 2. Mä ihastuin näihin jo tuolla facebookin kautta. Ne on niin ihanan näköisiä. Mäkin voisin tuommosen ottaa meille asustelemaan.

  VastaaPoista
 3. mä olinkin justiinsa sanomassa, ennen kun luin, että nää on ku pikku lohikäärmeitä <3

  VastaaPoista
 4. Miekin oon ihastellut näitä :D Jotenkin tosi symppiksen näköisiä, pieniä lohikäärmeitä ^^

  VastaaPoista
 5. Samperin söpöjä liskoja! Voi että <3

  VastaaPoista
 6. Jos joku nyt sanoisi, ettei lohikäärmeitä muka ole olemassa..! Nämähän menisivät täydestä :) Varsin ihanan näköisiä!

  VastaaPoista