perjantai 12. lokakuuta 2012

diy: kissojen kerrospeti

Meillä oli pitkään tässä olkkarissa kissojen kiipeilypuun vieressä Maken vanha pienehkö hyllykkö, mikä mun mielestä oli ihan väärän värinen, ja muutenkin sen funktio oli vähän hakusessa. Yhtäkkiä sain päähäni, että sen voisi paitsi maalata mustaksi, niin tuunata kissojen kerrossängyksi :P Onneksi Make oli ideaan ihan suostuvainen eikä alkanut nillittää hänen hyllykkönsä "pilaamisesta", ja niinpä etsinkin eBaysta sopivia materiaaleja hyllykön somistukseen. Kävin niin innolla tämän kimppuun, että valitettavasti unohdin ottaa eri vaiheista kuvia, mutta eipä tämä mitään rakettitiedettä ole.
Itse jouduin nimenomaan tätä hyllykköä varten ostamaan hiomapaperirullan, kankaat (eBaysta) sekä sinkiläpistoolin ja sinkilöitä, ja niistä maksoin yhteensä noin 30€.

Tarvikkeet:
- vanha ja tarpeeton hyllykkö
- karkeaa hiomapaperia
- pohjamaalia sekä vesiohenteista kalustemaalia
- pari erikokoista maalipensseliä
- tekoturkista tai muuta haluamaasi pehmeää kangasta
- vanua tai vaahtomuovia pehmusteeksi
- niittipyssy eli sinkiläpistooli sekä sinkilöitä
- sakset
(- sopivan kokoinen pätkä raavittavaksi sopivaa mattoa)
(- mittanauha ja kynä)

Liikkeelle lähdettiin tästä


Meidän hyllykkö oli jotakin perus Sotka-laatuista kovalevyä, ja aloitettiin työ poistamalla hyllynkannattimet ja hiomalla ja lopuksi pyyhkimällä kaikki maalattavat pinnat. Ajatuksena oli päällystää kaikki hyllykön sisäpinnat tekoturkiksella, mutta maalattiin pinnat myös varmuuden vuoksi, jotta näyttäisi sitten paremmalta jos puupinnat sattuvat jostakin rakosesta pilkistämään. Ensin siis yksi kerros pohjamaalia, ja päälle kaksi kerrosta kalustemaalia. Kolmaskin kerros olisi ehkä ollut tarpeen, mutta meillä loppui vanha maali kesken, eikä viitsitty yhden extrakerroksen takia ostaa lisää. Maalia pystyy siis säästämään siten, että maalaa vain ulkopinnat, ja sisäpintoja vain vähän matkaa reunoista sisäänpäin. Mahdollisten valumien ym. epätasaisuuksien välttämiseksi olisi pinnat kannattanut hioa joka maalikerroksen välissä, mutta me ei jaksettu sitä tehdä, ja niinpä sinne jäikin joitakin karvoja pensselistä ja sen sellaista, mutta ei ne mihinkään näy.

Irroitettavat hyllyt maalattiin kuitenkin vain toiselta puolelta, siltä mitä ei päällystetä, joka jää alapuolelle. Kun maali oli kuiva ja eBaysta tilaamani tekoturkikset olivat tulleet, oli vuorossa hyllyjen ja tasojen pehmustus ja päällystys. Pehmustusta ei välttämättä tarvita, sillä kissathan tuppaavat nukkumaan myös kovilla alustoilla, mutta itse laitoin kuitenkin ohuen kerroksen puuvillavanua (sellaista, millä täytetään esim. tyynyjä tai leluja) hyllyn ja kankaan väliin.
Mittasin kankaasta sopivan kokoisen palan hyllyä kohti, niin että kangasta tuli muutamia senttejä myös hyllyn alapuolelle. Niittaa kangas kiinni hyllylevyyn ensin kahdelta sivulta, niin että kaksi muuta sivua jää auki, jolloin saat helposti pehmustettua levyn. Lisää siis vanua haluamasi määrä hyllyn ja kankaan väliin. Tämän jälkeen pingota kangasta hieman samalla kun niittaat loputkin sivut kiinni levyyn. Muista leikata kulmista ylimääräiset kangaspalat pois, jottei hyllystä tule liian paksua. Ylin ja alin taso olivat sellaisia, joita ei saanut irti, joten ne vaativat hieman tarkempaa mittausta ja leikkausta, mutta päällystysperiaate on sama.

Hyllykkö tasojen päällystämisen jälkeen:Nuno tykästyi alimmaiseen koloon


Tämän jälkeen jouduin pitämään tuunaamisesta vähän taukoa, sillä toinen ostamani tekoturkiskangas tuli Thaimaasta saakka, ja sen saapumisessa kesti puoli ikuisuutta... Tilasin mustaa kangasta enemmän, sillä tarkoitus oli ensin päällystää sivulevyjen sisäpinnatkin sillä. Kuitenkin punainen kangas ei livenä mielestäni näkynyt taustalevystä tarpeeksi ulospäin, joten päällystin sivulevytkin sillä. Se oli myös siinä mielessä helpompi, että kangas oli paljon ohuempaa kuin musta, niin sen pystyi kiinnittämään levyyn isona palana huolehtimatta siitä etteikö hyllylevyt enää mahtuisi niiden väliin. Jos olisin laittanut paksumpaa kangasta, sitä olisi todennäköisesti joutunut mittailla tarkemmin, ja jättämään hyllylevyjen kohdalle jonkinlaisen raon jotta ne mahtuvat. Taustalevyn päällystämisen kanssa periaate oli siis sama; ensin mitataan huolellisesti oikeankokoinen pala kangasta, ja nidotaan vain taustalevyyn kiinni. Ylimääräisen kankaan voi helposti taittaa kaksinkerroin ennen nitomista. Meidän taustalevy oli niiteille hieman liian ohut, ja niistä tuli juuri se terävin kärki takapuolelta ulos. Sehän ei sikäli mitään haittaa, että takaosa tulee joka tapauksessa seinää vasten, mutta terävät niitit yllättävissä paikoissa on aina perseestä ja vaarallisia, joten me peitettiin ne terävimmät kärjet paksulla, mustalla putkiteipillä. Muutama pala sitä päällekkäin, niin ei pitäisi niittien enää tuntua. Sivulevyjen kohdalla jätin kankaan tarkoituksella hieman liian isoksi, jotta sain sen reunasta kaksinkerroin ja siistin näköiseksi. Muista pingottaa kangasta kireäksi samalla kun nidot sitä kiinni, jottei kangas jää löyhästi kiinni. Hyllynkannattimille leikkasin kankaaseen pienet reiät nitomisen lomassa.
Niitit ottivat tukevasti kiinni levyyn, joten pidän niitä turvallisena käyttää. Jokin myrkytön ja pitävä liima voi olla myös ihan hyvä vaihtoehto kankaiden kiinnittämiseen, jollei halua niittejä käyttää.


Hyllykkö valmiina:
Loppusilaukseksi käydään vielä myöhemmin varmaan ostamassa pätkä jonkinlaista kuramattoa ja kiinnitetään se vielä toiselle sivulle raavittavaksi.
Kerrospetiä voi piristää myös jollakin kiinnitettävällä narulelulla tai muulla vastaavalla.
Kankaiden jämäpaloista voi vaikka ommella erikokoisia tyynyjä ja täyttää ne vanulla ja kissanmintulla :) Meillä tyyny oli suuri hitti heti.Todennäköisyys sille, että meidän kaikki kissat olisivat joskus tuossa samaan aikaan, on erittäin pieni, mutta onpahan ainakin vaihtoehtoja :D Itse oon lopputulokseen tosi tyytyväinen, vaikka olisi ollut kiva jos nuo lukuisat taustalevyn niitit olisi saanut peitettyä jollain... Mutta näillä nyt mennään. Kuvissa tuo leopardikangas näyttää jotenkin tosi räikeältä, ja niissä näyttää jotenkin paremmalta kun sitä on vain tuolla taustalevyssä. Mutta oikeasti, livenä, tuo leopardikangas ei näy tuolta taustasta minnekään, ja livenä näyttää paremmalta kun sitä on enemmän.

9 kommenttia:

 1. Voi vitsi mulle tuli askartelu fiilis.. Eka pitäs vaan hankkia tollanen turha hyllykkö.. :D Ja keksiä mihin tollasen pistäs. :)

  Ai sulle on tullut toi sanavahvistus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa kiva, Blogger on ihan itekseen pistänyt ton sanavahvistuksen... Inhoon sitä ite niin paljon, etten pidä sitä blogissani :) Nyt pitäs olla taas asetukset kunnossa.

   Poista
 2. No johan on upea o.o ! Mulla ei vaan oo minkäänlaisia teknisiä taitoja tehdä tollasta, ja ehken yhden kissan takia noin suurtakaan ala väsäämään :D pitäis tosin vissiin itekin tehdä kissanminttutyyny, jos tuon sais sit innostumaan jostain muustakin kun rapisevasta paperiroskasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää ei oikeasti tarvii teknisiä taitoja :) Ainoa mikä tässä vähän viittaa puutöihin, on se, että pinta pitää hioa rikki, jotta maali tarttuu :) Mutta jos sulla on käsittelemätöntä puuta oleva hyllykkö, niin ei tartte ees hioa. Ja saksia pitää osata käyttää, ja asetella ja pingottaa vähän noita kankaita :) Niittipyssyn käyttöä voi harjotella ensin vaikka yhteen hyllyyn, niin mäkin tein ennen päällystämistä :D Ikinä tommosta niittipyssyä tainnu käyttääkään...

   Jos tekee mieli kokeilla ja askarrella, niin kierrätyskeskuksista tai kirppiksiltä saa halvalla tai ilmaseksi sälää, niin voi ihan huoletta kokeilla, kun ei oo niin väliksi jos meniskin vähän pipariksi :) Ite aina panikoin etukäteen ihan turhaan, mitä sitä nyt pelkäämään jotain tuunausta... :)

   Poista
 3. Aivan mahtavasti onnistunut tuunaus, pitäneekin itsekin tehdä jotain tuollaista xD

  VastaaPoista
 4. Ihan hiton siisti! Tee meilleki tollanen :DD Tai no ei kannata ku Möllillä menee se muutamavuosi ennen ku se tajuu että sen kuuluu olla siinä :D

  VastaaPoista