perjantai 2. toukokuuta 2014

bat fit -huhtikuuTäällä ei mitään uutta auringon alla laihdutuksen suhteen, oon junnannut koko kevään about 5 kg:n sisällä herkkulakoista ja ruokavaliomuutoksista huolimatta. Huhtikuussa oikeastaan jo luovutin tuon ruokavalion suhteen, mietin, että on vissiin parempi pitää ihan oikeasti taukoa sen pohtimisessa ja väkisin yrittämisessä, kun siitä ei näytä tulevan mitään. Että söisi nyt pitkästä aikaa ihan normaalia ruokaa hyvällä omallatunnolla.
Liikuntaa harrastin maalis-huhtikuussa silleen semisti, lähinnä lenkkeilyä ja uintia. Maaliskuussa osallistuin kyykkyhaasteeseenkin, mutta se jäi kyllä ihan puolitiehen :P Huhtikuussa sain vihdoin joogattua kotona kun tuli ne liukuestesukat ostettua. Mulla oli ne jalassa ja salihanskat kädessä, jotta pysyin matolla, mutta ei se kyllä hyvä ratkaisu ollut :P Sukat oli ihan älyttömän kuumat. Täytyy vielä koittaa pyörittää sitä joogamattoa pesukoneessa. Mutta on se kyllä uskomaton laji, en vieläkään käsitä miten se voi pistää hikoilemaan niin paljon, ja tuon yhden joogakerran jälkeen vaaka näytti yhden kilon vähemmän seuraavana aamuna. Siinä siis yksi syy miksi edelleen haluan kyllä joogaa harrastaa.
No, kuitenkin kuunvaihdetta lukuunottamatta tullut joka viikko tehtyä jotain, eikä oo ollut kokonaan liikunnattomia viikkoja. Positiivista sekin.
Huhtikuussa otin osaa myös Optimal Performancen ilmaisvalmennukseen, ja tämä valmennus keskittyy treenien lisäksi pieniin muutoksiin kerrallaan. Kyse on elämäntapamuutoksen opettelemisesta, ei pikadieeteistä. Tämän kolmen viikon ilmaisvalmennuksen aikana me saatiin treeniohjeita, tsemppivideoita, tehtäviä, sekä vinkkejä hyvään aamupalaan. Suurin tehtävä oli opetella syömään proteiinipitoinen aamupala, mitä tosin itse oon tehnyt oikeastaan viime kevään SD:stä asti. Mutta oli kiva saada uusia reseptejä ja vaihtoehtoja sille raejuustopuurolle ja rahkasmoothielle.
Muutoksia elämäntapoihin opetellaan siis vähän kerrallaan, mikä ei ehkä ole hirveän helppoa tällaiselle kaikkihetimullenyt-ihmiselle, mutta tämä tapa kuulostaa loogiselta ja järkevältä. Ostin samaan syssyyn myös Kaisa Jaakkolan Taikinasta teräkseksi -kirjan, sekä 6 viikon jatkovalmennuksen. Kirjassa on tapamuutostehtäviä melkein vuodeksi eteenpäin, ja jokaista tapaa opetellaan kuukauden verran ennen seuraavaan siirtymistä.Ostoskoriin klikkautui myös Jaakkolan Hormonidieetti-kirja, ja sitä lukiessani totesin, että tässäpä hyvät lähtökohdat muuttaa kokonaan omaa ajattelutapaa. Koska laihdutus laihduttamisen vuoksi tympäisee ja kyllästyttää kun tuloksia ei synny, niin päätin ottaa kokonaan uudenlaisen katsontakannan tuon kirjan myötä. Ymmärsin, että minunkin oman kehon hormonitasapainossa saattaa olla todella paljon asioita pielessä, ja kun konkreettisesti selitettiin, että omat sisäelimet ovat huonossa hapessa, niin kyllähän se pysäyttää miettimään asioita enemmän terveyden kannalta kuin pelkän ulkonäön. Vaikka oon ollut vuosia ylipainoinen, niin oon kuitenkin ollut siitä huolimatta perusterve, ja siksi ei oo aiemmin tullut niin hirveästi ajateltua tätä projektia terveyden kannalta.
Eilen sitten tilasin netistä vitamiineja ja lisäravinteita, jotka korjaavat niiden sisäelinten toimintaa, mitkä kirjan kuvausten perusteella koin omassa kropassani olevan pielessä. Eli lähinnä suolistoa ja maksaa korjaavia tabuja: B-vitamiinia, monivitamiinia, suolahappoa, probiootteja sekä magnesiumia.

Ruuan suhteen koitan noudattaa sellaista ateriarytmiä, että hiilariaterian syön vasta illalla liikunnan jälkeen, ja muuten syön proteiini- ja kasvisvoittoisesti. Olen luullut syöneeni tarpeeksi proteiinia, mutta ehkä oon saanut sitä sittenkin liian vähän. Ja sitten se liikunta pitäisi saada säännölliseksi, nimenomaan voimaharjoittelu eli salilla käynti. Loppupeleissä aerobista ei välttämättä tarvitakaan niin paljon kuin olen luullut, ja saliharjoittelu on jopa tärkeämpää. Mietinkin, että olisi hyvä tehdä salitreeni kolmesti viikossa (vaihdellen käyntiä kuntosalilla sekä kotitreeniä) ja aerobinen kahdesti tai kolmesti, ja siinä välissä hieman kehonhuoltoa, kuten joogaa, venyttelyä, balancea tai rauhallisia kävelylenkkejä. Mutta koska hiljaa hyvä tulee, ja pitäisi tehdä vain vähän kerrallaan mitä tulee tapojen muuttamiseen, niin otan tavoitteeksi ensialkuun saada itseni sinne salille edes kerran viikossa.
Proteiinipitoiseen aamupalaan liittyen, yritän opetella siihen, että söisin useimpina päivinä aamiaisena munakkaan. Se pitää ehdottomasti parhaiten nälkää, ja sen avulla jaksaa parhaiten koko päivän. Harmi vaan, että se on vähän työläämpi valmistaa kuin mikropuuro, ja se on melko raskas aamupala, eli mulle vaikea syödä heti aamusta. Mutta kun tarpeeksi opettelee, niin eiköhän se siitä :) Vielä vuosi sittenhän en pystynyt syömään edes puuroa heti herättyäni.

"Dieetti" tähtää paremmin kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin aina unen laadusta ja stressinhallinnasta lähtien, eikä pääpaino ole vain laihdutuksella. Tuntuu, että juuri tällaista kaipaan tähän väliin. Toivottavasti lisäravinteista on hyötyä ja saan kroppani taas toimimaan kuten sen kuuluukin. Olen kyllä asennoitunut siihen, että se voi viedä pitkäänkin, mutta yrittänyttä ei laiteta :) Odotukset erityisesti suolahapon ja B-vitamiinin suhteen ovat korkealla, ja eniten toivon niiden vaikuttavan tähän yleiseen vetelään, saamattomaan ja vähän apaattiseenkin oloon. Lisäenergia ei olisi yhtään pahitteeksi. Ehkäpä laihtuminenkin sujuu lopulta paremmin, kun kehon on saanut parempaan tasapainoon.

Nykyisin itselle kaikki liikunta, jopa jooga, on jonkinlaista suorittamista, eikä todellakaan rentoutumista. Lenkillekin lähden suorittamaan, en nauttimaan luonnosta. Tässä tarvitsisi muuttaa jotain. Tehdä vaikka enemmän metsäretkiä, esim. Maken kanssa, koska sen kanssa tulee harvemmin suoritettua, ja yleensä tulee otettua jotenkin rauhallisemmin. Ehkä saadaan tänä kesänä aloitettua kunnolla geokätköily tai se frisbeegolf. Toki nekin on jonkinlaista suorittamista, mutta ei oikeastaan liikunnan kannalta. Taidan vähän kaivata jotain sellaista harrastusta, ja itseasiassa sellaiseen myös tämä Hormonidieetti-juttukin kannustaa. Pitäisi ihan oikeasti pysähtyä ja nauttia välillä, eikä vaan olevinaan tehdä niin.

En viitsi tähän postaukseen laittaa mitään masentavia mittoja kahden kuukauden ajalta, katsotaan mitä toukokuu tuo tullessaan, josko niitä sitten saisi ilmotella jo paremmin mielin.


Eli loppuvuoden suunnitelmat lyhyesti:
- keskittyminen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja kehon tasapainoon saamiseen, EI laihdutukseen
- vitamiinien ja lisäravinteiden lisääminen
- monipuolinen, mutta proteiini- ja kasvispainotteinen ruokavalio, sekä enemmän luomua, ja munakkaita aamiaisella
- säännöllinen salitreeni (lopulta 3-4 x vko)
- ei-suorittavaa liikuntaa edes kerran viikossa
- laadukas uni (joskaan tässä ei tähänkään asti ole oikeastaan ollut ongelmia)

Yksi, mikä yllättäen auttoi aika paljonkin tuohon apatiaan, oli edellisessä postauksessa mainitsemani hiusten värjäys. Tiettyyn pisteeseen asti se edeltäväkin väri oli kiva, mutta haalistuessaan se oli todella valju ja masentava. Nyt tunnen oloni taas omaksi itsekseni, ja tällä todellakin oli piristävä vaikutus :) Vaaleammalla tukalla tuntui kuin olisin joku toinen ihminen, enkä suostunut pitämään sitä enää siitäkään huolimatta, että Make ei olisi halunnut mun värjäävän tätä kuontaloa enää kokopunaiseksi :P Pitäköön tunkkinsa! This is me!

3 kommenttia:

 1. Upee toi banneri :)
  Liukuestesukat? Millaset, joku kuva niist?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne oli ainoot aikuisten liukueste-/jarrusukat mitä Prismasta löytyi, ei siis paljon valinnanvaraa. Mutta siis nehän on niitä samoja mitä puetaan pikkumuksuille jottei ne liukastu, pohjassa on jotain kumia tms.

   Poista
 2. Komppaan sua tossa hiustenvärjäysasiassa, Tommi ois myös halunnut mun pysyvän siinä kesän 2012 blondissa, mutta kun ei se ollut yhtään mä :D Tottui onneks nopeasti taas pinkkiin eikä enää kysele blondien hiusten perään.

  VastaaPoista