keskiviikko 30. syyskuuta 2015

☽ kuun vetovoima ☾Tässä alkuviikosta oli harvinainen taivaankappaleiden kohtaaminen, superkuun pimennys. Kuun täysi pimentyminen ei sinänsä ole kovin harvinaista, mutta superkuun pimennys on tätä ennen ollut ajankohtainen 1980-luvun alussa, ja seuraava sellainen tulee tapahtumaan vuonna 2033.

Mitä nämä termit sitten tarkoittaa, noin niinkun yksinkertaistettuna? :)
Superkuu on ihan tavallinen täysikuu, mutta se näyttää maasta katsottuna normaalia isommalta, sillä kuu on ratansa lähimmässä pisteessä Maata kohden. Superkuu myös heijastaa auringonvaloa normaalia enemmän, ja saattaa näyttää siis jopa 30% kirkkaammalta kuin silloin kun kuu on kauimpana Maasta. Tämä superkuu-ilmiö tapahtuu suunnilleen kerran vuodessa.
Kuunpimennys tarkoittaa käytännössä sitä, että Maa asettuu radallaan kuun ja auringon väliin, jolloin kuu ei pysty heijastamaan auringonvaloa. Kuu ei tällöin häviä näkyvistä, vaan muuttuu pikkuhiljaa punertavaksi verikuuksi. Auringonpimennyksestä poiketen kuunpimennystä voi seurata myös paljaalla silmällä, ja se tapahtuu hitaasti usean tunnin aikana.
Yleensä kaikki siistit taivaankappaleiden tapahtumat sattuvat tapahtumaan joko keskellä yötä tai pilvisellä säällä, tai sitten ne eivät muutenkaan ole paljaalla silmällä havaittavia, tai vaativat näkyäkseen suhteellisen pimeän paikan. Itse asun kaupungin keskustassa, missä on sen verran valosaastetta, ettei useimpia ilmiöitä näy, ja olen liian laiska lähtemään syrjäseuduille sen takia. Kuu on kuitenkin sellainen, joka loistaa kirkkaana myös kaupungin keskustassa, ja näkyy meidän ikkunoista, joten pistin vartavasten herätyskellon soimaan nähdäkseni verikuun. Jossain päin Suomea oli sen verran onnellinen tilanne, että pilvimassat eivät peittäneet kuuta kokonaan, ja jotkut saikin tosi komeita kuvia punertavasta kuusta. Meillä tilanne oli se, että taivas oli täysin musta ja pilvien peitossa. Siinä kohtaa, missä kuun piti möllöttää, näin vain punertavaa kajoa jossain pilvien takana. Kuitenkin istuin puolitoista tuntia parvekkeella viltin alla juomassa aamukahvia, toivoen että pilvimassaan tulisi edes pieni rako mistä kuun voisi nähdä. Siinä vaiheessa kun taivas vaaleni hieman joskus kuuden jälkeen, ja pystyin erottamaan pilviä, kävi selväksi että pilviin ei seuraavan tunninkaan aikana tulisi minkäänlaisia rakosia, joten luovutin. Harmitti ihan vietävästi, mutta oli mulla kuitenkin rauhallinen aamukahvihetki, ja sain pienen inspiksen kirjoittaa siitä, millaisia tuntemuksia kuu saa mussa aikaan.

Nämä kuvasin verikuun jälkeisenä iltana, kuu oli oikeasti todella kirkasKuuhun liitetään usein mm. tällaisia asioita:
feminiinisyys, jumalattaret, vesi, kylmyys, syksy, ilta, maanantai, hopea, kuukivi, kasvu, ajanmittaus, alitajunta, tunteet, kuolema, enteet, heijastus, illuusio, häilyväisyys, muutos, hedelmällisyys, eetterikeho, uni ja unet, parantaminen, psyykkiset voimat, lataus, magia, mielisairaudet, veri, sisäänpäinkääntyminen

Liekö sattumaa vai ei, mutta tunnen vahvaa vetoa kaikkiin edellämainittuihin asioihin. Koen itselläni olevan syvä yhteys kuuhun, mutta mun täytyy nähdä se, jotta tunnen yhteyttä, ja se yhteys on ennemminkin joku tuntemus sisällä, kuin minkäänlainen fyysinen oire. En esimerkiksi ole uneton täydenkuun aikaan eikä se häiritse mua millään lailla. Päinvastoin tunnen ennemminkin rauhaa.
Kuu hallitsee vesi-elementtiä, ja koska koen veden omaksi elementikseni (onhan se myös horoskooppini Skorpionin elementti), niin uskon sen vaikuttavan myös vahvasti siihen, miten kuu mussa tunteita herättää, ja kuinka se energisoi. Monesti kuu on mulle kuitenkin yhdentekevä jos en näe sitä pilvien takia, tai jos en muuten vaan pysähdy sitä katselemaan. Oon muutenkin visuaalinen ihminen, ja aistin paljon katselemalla, eikä tämä ole siinä poikkeus. En siis esimerkiksi pilvisellä säällä saa ylimaallisia tuntemuksia, että juuri tänään on täysikuu, mutta sen näkeminen sytyttää jonkinlaisen roihun sisälläni.

Kuu liittyy mulla myös vahvasti syksyyn ja syksyn fiilistelyyn. Syksy on mun lempivuodenaika ja saan henkisesti enemmän irti syksystä kuin mistään muusta vuodenajasta. Syksyisin tuntuu, että saan olla oma itseni, elossa mutta osittain sisäänpäinkääntynyt, syksyisin kiinnostus elämän synkempiin, yliluonnollisiin ja maagisiin puoliin myös herää. Kesällä on iltaisin niin valoisaa, että kuuta ei välttämättä näy, tai se näkyy heikosti, joten koko kuuta ei tule kesällä ajateltua. Syksyllä kun illat pimenee, kuu tulee jälleen esiin ja mun tietoisuuteen. Oon myös vahvasti iltaihminen.

Kuun vetovoima aiheuttaa Maassa esimerkiksi vuorovedet, joten siitä voi jo päätellä, että se on hyvin voimakasta. Kuun vaiheet ovat vaikuttaneet myös mm. ajanmittaukseen ja mytologioihin, ja niillä sanotaan olevan yhteys myös kylvöön ja sadonkorjuuseen. Vaiheet yhdistetään kasvuun, kuolemaan ja enteisiin, ja kuun sanotaan vaikuttavan ihmisten toimiin - onhan ihminenkin valtaosaksi vettä. Kuun maagisuus on liitetty myös siihen miten se heijastaa valoa, eikä tuota sitä itse. Se heijastaa vahvasti pinnan alla olevaa alitajuntaa, tunne-elämää, persoonallisuutta sekä feminiinisyyttä. Esimerkiksi Tarot-korteissa suuren arcanan Kuu-kortti liitetään illuusioihin, silmänkääntötemppuihin ja huijauksiin; kaikki ei ehkä ole sitä miltä näyttää.
Kasvavan kuun aikana sanotaan olevan hyvä hetki uusien projektien aloittamiseen ja muulle ns. positiiviselle toiminnalle, kun taas vähenevän kuun aikaan on hyvä saattaa projektit loppuun, päästää irti (stressistä, pahasta tavasta, huonosta seurasta...) jne. Esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen kannattaisi ajoittaa vähenevälle kuulle, ja vastaavasti uuden työpaikan etsintä tai vaikkapa (elämäntapa)remontti kasvavalle kuulle.Astrologiaan kuu liittyy vahvasti, mutta en ala käymään sitä erikseen läpi, tietoa on internet pullollaan. Mun kuumerkkini on Kaksoset, eli kuu on ollut Kaksosissa kun oon syntynyt (olen syntynyt myös vähenevän kuun aikaan, pari päivää täysikuun jälkeen, illalla ennen puoltayötä). Aurinkomerkkini Skorpioni ilmaisee enemmänkin ulkoista minääni ja kuumerkki Kaksoset sisintäni ja alitajuntaani, passiivista puoltani. Esimerkiksi Energiakeskus Indigon kuuhoroskooppi sanoo näin:
"Kuu Kaksosissa kertoo hetkellisyydestä, vaihtelunhalusta sekä nopeasti muuttuvista tunteista. Henkilöt, jotka omaavat Kuun Kaksosissa ovat usein käteviä, heillä on nopeaälyinen ja utelias mieli. Heillä on lahjoja kirjoittamiseen sekä eritoten puhumiseen tarkkojen huomioiden pohjalta."
En usko niinsanottuihin ennustushoroskooppeihin, mutta uskon siihen, että taivaankappaleiden asennoilla on vaikutusta ihmisen luonteenpiirteisiin ja syvimpään olemukseen. Nään Skorpionin merkissä todella paljon itseäni vaikkei kaikki toki täsmääkään, ja tieto kuumerkistäni antaa mun ymmärtää paremmin esimerkiksi sitä, miksi mun on vaikea keskittyä asioihin kauaa kerralla. Kaksosten merkki tekee musta sisimmältäni uteliaan, mutta hieman ad/hd:n ja lyhytjänteisen. On tullut useampaankin otteeseen huomattua, että miljoona asiaa kiinnostaa mua ihan älyttömästi, ja kaikkea hauaisi tietää ja kokeilla, mutta en malta ehkä keskittyä aiheeseen tarpeeksi paljon ja pitkään. Sen takia ehkä oonkin sellanen monesta asiasta vähän tietävä, mutta harvaan asiaan oon perehtynyt oikein kunnolla. Siksi ehkä mun blogikin on tällainen sekametelisoppa :)
Horoskoopeista kiinnostuneen kannattaisi siis oman horoskooppimerkkinsä lisäksi tsekata myös kuumerkkinsä luonteenpiirteitä.Kuu kiehtoo mua myös tieteellisen puolensa takia, oon kiinnostunut avaruudesta ja maailmankaikkeudesta. Opiskelisin tähtitiedettä ja näitä asioita enemmänkin, ellei se olisi niin pirun matemaattista - siitä en ymmärrä mitään. Siksi tyydynkin tavallisille pulliaisille tehtyihin tiededokkareihin :)

Luonnonuskontojen näkökulmasta vielä... En ole uskontoa harjoittava pakana, wicca tms., en koe tarvetta jumalalle ja jumalattarelle, enkä tee rituaaleja - käytännössä en siis ole enkä halua olla uskonnollinen. Loitsuaminen kuunvalossa ei tunnu mulle luontevalta, mutta se ei tarkoita etteikö asia kiinnostaisi mua (kuten niin moni muukin, kuten tuli todettua :D). Pyrin esimerkiksi tiedostamaan ja kunnioittamaan luonnonuskontojen sapatteja viettämällä niitä edes jollain tapaa, ja koska koen kuun itselleni tärkeäksi asiaksi, haluaisin vastaisuudessa tehdä saman myös täysikuulle, edes sillointällöin. Teen täydenkuun aikaan asioita, jotka tuntuvat mulle itselleni luontevilta; käyn kävelyllä kuunloisteessa, voin ehkä leipoa, meditoida tai lukea tarokkeja. Luonnonuskonnoissa esbatit ovat nimenomaan jumalattarien juhlia, joten voisin kunnioittaa itseäni naisena ja noh, jumalattarenakin, eli tehdä jotain stereotyyppisesti naisellista. Se voisi olla vaikka jokin hemmotteluhoito (jalkakylpy, mani-pedikyyri) ja nyyhkyleffa päälle ;) Ehkä uusien alusvaatteiden osto. You got the point. Täydenkuun valossa on myös hyvä ladata heilurit, kristallit ym. rituaaliset välineet jos niitä omistaa. Itsellä on lähinnä kristalleja ja kiviä, joita latailen sillontällön.


Onko siellä muita, jotka tuntevat ykseyttä kuuhun? Olisi kiva kuulla muidenkin tuntemuksia :) Vaikuttaako kuu jotenkin käyttäytymiseesi vai saako se aikaan vain tietynlaisia fiiliksiä. Kiinnostaako kuu pelkästään tieteelliseltä kantilta katsottuna?


Kuulinkkejä:
Kuun vaiheiden kalenteri (täältä voit katsoa vaikkapa syntymäpäiväsi kuun vaiheen)
Kuun vaikutus kasveihin: lyhyt oppimäärä (linkkejä myös eteenpäin)
Thuleian tuvan kattava artikkeli kuusta
Varjojen kirjan kuumerkkisivu (hae oma kuumerkkisi)
Yläkuu: kuun vaikutuksia juuri nyt (toimia ylä- ja alakuulle)
Kuu Wikipediassa

Nemo oli mun kanssa kytiksellä parvekkeella, jos olisi vilauksen verikuusta nähnyt. Kuukuvat ovat edelliseltä illalta, kun ei verikuuta näkynyt.

2 kommenttia:

  1. Ollaan kanssasi täysin samoilla linjoilla tuosta uskonnollisuudesta. Hieno kirjoitus! Minä en tarvitse jumalia tai jumalattaria erikseen, sillä ne elää mukana minuudessa. Silti esim. sapatteja voi seurata ja kunnioittaa niitä fiiliksen mukaan. Luonnon kiertokulkua, vuoden vaiheita. Koska ihminen on suurelta osin vettä, kuun vaikutukset meihin on täysin loogisia. Katsoin ihan ekaa kertaa ikinä kuuhoroskooppini, näyttää olevan jousimies, ikuinen vaeltaja. Koska aurinkomerkki on kaksoset, ei ihme että oon levoton sielu :D Mielenkiintoinen ulottuvuus tähän kuutriviaan olisi kuu metallimusiikin innoittajana. Monia hienoja levyjä on nimetty kuuta kunnioittaen ( Moon in the Scorpio, Lunar poetry esim.), eikä ole black metal bändi eikä mikään jollei lyriikoissa kuulu "moooooon, sooooon, gloooom, doooom" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa mietinkin että oisin listannut jotain kuu-aiheisia biisejä, elokuvia jne, mutta en oo ennestään perehtynyt aiheeseen niin paljon, että se olis mennyt vaan hirveeksi googlettamiseksi x) Mutta sähän voit siitä napata idean itsellesi ja jatkaa mun höpinöitä :)

      Poista