tiistai 6. lokakuuta 2015

viikko munapaastoa

Oon pitänyt nyt viikon verran munapaastoa, jolla syödään ainoastaan kananmunia, rasvaa, suolaa + muita mausteita, paljon vettä ja halutessaan jonkin verran juustoja ja yrttejä. Munapaasto sopinee parhaiten ihmisille, jotka ovat jo jonkin aikaa olleet VHH-ruokavaliolla, ja haluavat boostia painonpudotukseen, tai sitten ihmisille, jotka ovat vasta aloittelemassa VHH-ruokavaliota, sillä munapaaston jälkeen siirtymävaiheessa siirrytään vähähiilariseen ruokavalioon eli käytännössä karppaamiseen.
Itse hain munapaastolla motivaation nostatusta laihdutusyritelmiin, sekä jonkinlaista nollausta. Olen VHH:lla syönyt aika sallivasti kohtuudella, mutta en esim. tiedä jumittaako mun painonlaskua joku ruoka-aine mitä käytän paljon, en ole pystynyt poistamaan esim. maitotuotteita ruokavaliostani kokeillakseni onko se jumituksen syy. Enkä myöskään tiedä käytänkö rasvaa sopivasti, liikaa vai liian vähän. Munapaasto ikäänkuin nollaa tilanteen, kun syödään ainoastaan rasvaa ja proteiinia, eli hiilarit jää todella minimiin. Siirtymävaihe suoritetaan pikkuhiljaa ruoka-aineita lisäämällä munien kanssa syötäväksi, ja painon muutoksia tulisi tarkkailla tänä aikana päivittäin, jotta tietää, mitä ruoka-aineita vastaisuudessa välttää.
Kirjoitan tähän postaukseen vain omat kokemukseni, joten itse paaston periaatteista ja "säännöistä" voit lukea vaikkapa täältä :) Myös Facebookista löytyy Munapaasto-ryhmä. Tästä postauksesta tulikin sitten aika pitkä, koska halusin koko kokeilun löytyvän samasta paikasta.

Tällaiset paastot yleensä hirvittävät mua, sillä mulle tulee todella helposti ruokaällötyksiä ja kaikki alkaa etoa. Rasvaa tässä syödään paljon, enkä nyt tiedä olenko kananmunankaan ylin ystävä, mutta muiden paastoilijoiden tulokset motivoi kokeilemaan. Samaten mun ajatusmaailma ei tue tällaisia tosi yksipuolisia ruokavalioita, mutta tätä ei oikeastaan ookaan tarkoitus noudattaa kauaa kerrallaan, mun mielestä esim. yli kahden viikon paastot on jo ihan hulluutta.
Ennen paastoa olin karpannut kuukauden verran samaan tyyliin kuin aiemminkin, mutta väliin tuli yksi paha lipsuviikko hiilaritielle. VHH on mulle kuitenkin tuttua juttua jo useamman vuoden ajalta, enkä enää huomaa ruokavalion vaihteluissa muita oireita kuin hiilareiden aiheuttama väsymys ja "humalatila". Ei siis vatsavaivoja, päänsärkyä, heikotusta tai muuta sellaista, ellei hiilarit sitten mene alle 20g/pvä, sillä normaalisti syön niitä 30-60g päivässä.
Maanantaina syötiin jotakuinkin jääkaappi tyhjäksi ja pellillinen makeannälkääni leipomia vhh-muffinsseja, ja tiistaina alkoi sitten mun paasto. Näin se meni:

1. päivä, tiistai
klo 08:00 aloituspainon ja vyötärönympäryksen mittaus
klo 08:00 2 kuppia mustaa kahvia, 2 rkl kookosöljyä
klo 11:30 3 paistettua munaa, 45g voita, 90g fetajuustoa, ripaus suolaa, pippuria ja ruohosipulia
klo 15:00 2 keitettyä munaa, 2 rkl majoneesia, muutama siivu kermajuustoa, ripaus suolaa
klo 18:00 3 munaa kokkelina, 1 rkl paistorasvaa, 2 rkl majoneesia, 50g Emmental-juustoraastetta, mausteita
klo 20:00 munavoita (2 munaa, 2 rkl voita, ripaus suolaa), pari siivua kermajuustoa
+ päivän mittaan 3 litraa vettä tai vichyä

Ekana päivänä superrasvainen munakas ällötti tosi paljon, mutta onneksi tossa vaiheessa oli jo nälkä, niin pystyi koko setin sentään syömään. Nälkä vaivasi jostain kello kahdesta asti koko ajan, vaikka söin rasvat ohjeiden mukaan ja maksimimäärän munia :/

Munalatte


2. päivä, keskiviikko
klo 8:30 aamupaino -500g
klo 9:00 munalatte (1 muna, 1 rkl kookosöljyä, kahvia), 1 kuppi kahvia mustana öljyllä
klo 10:15 munavoita (2 munaa, 30g voita, suolaa), 2 keitettyä munaa, 2 rkl majoneesia, 50g (7 viipaletta) kermajuustoa
klo 16-17:00 7 muna-juustomuffinssia
klo 19:00 3 muffinssia
klo 21:00 kuppi teetä kookosöljyllä
+ päivän mittaan 3 litraa vettä tai vichyä

Tänään punnitsin käyttämäni voin, jotta kaikki tarvittavat rasvat tulee varmasti syötyä, ja heti aamulla huomasin, että 15g oli melkein tuplaten sen, minkä olin edellispäivänä ruokalusikallisena syönyt. Eli jatkossakin rasva menee nyt vaa'an kautta. Aamupalan jälkeen olin ähkyssä, mutta jänskätti aika paljon loppupäivä, kun puolet päivän munista oli syöty jo ennen puoltapäivää. Yleensä en edes syö mitään ennen kahtatoista, mutta eilisen vaivannut nälkä jatkui taas aamulla, eikä tehnyt tiukkaakaan syödä. Munalatte oli hyvää, taidan juoda jatkossakin. Tein illaksi muffinsseja, ja oli ilahduttavaa miten helppo niitä oli syödä, ei ällötyksiä! Muffinssitaikinaan tuli 4 munaa rasvoineen ja sain niitä 10 kpl. Päivän munasaldo siis 9. Nälkä ei enää vaivannut samanlailla kuin eilen, mutta iltapäivästä alkoi taas pienet heikotukset ja päänsäryt. Jossain vaiheessa repsahdin ahmaisemaan yhden niistä maanantaina tehdyistä pähkinämuffinsseista.

 Juustomuffinssit3. päivä, torstai
klo 7:30 aamupaino eiliseen -1,3 kg, kokonaispudotus -1,8 kg
klo 8:00 munalatte + 1 kuppi kahvia öljyllä ja tilkalla maitoa
klo 11:00 munavoita (2 munaa, 30g voita, suolaa), 2 keitettyä munaa, 2 rkl majoneesia, 50g (7 viipaletta) kermajuustoa
klo 16:00 4 munaa kokkelina, 30g voita paistamiseen, 2 rkl majoneesia ja yhteensä ehkä 50g juustoa, mausteita
klo 20:00 2 keitettyä munaa, 2 rkl majoneesia, suola
klo 21:00 teetä kookosöljyllä
+ päivän mittaan 3 litraa vettä tai vichyä

Sama virsi tänään, aamu ja päivä menee tosi hyvin, munakokkelin aikaan alkoi tänään etoa tosi pahasti enkä pystynyt annoksesta syömään ihan kaikkea. Kuudesta eteenpäin taas päänsärkyä. Tiedostan, että saattaa johtua suolanpuutteesta, mutta jos lisään suolaa vielä paljonkin enemmän, niin en pysty syömään enää mitään :P Saati juomaan mitään suolavettä, yök.
Tänään sorruin jo yhteen pähkinämuffinssiin, maitotilkkaan kahvin kanssa, ja illalla nappasin vielä kaksi kirsikkatomaattia, jotka maistui ihan taivaalliselta!
Kokeilin tänään 2 viikkoa sitten ostamiani housuja, joita en saanut kiinni. Nyt sain napin ja vetskarin molemmista kiinni vaikka läskit tursuilikin, mutta hei, kiinni meni! Turvotus on poissa :)
Nukkumaanmennessä tuli niin paha olo, että luulin joutuvani halailemaan posliinipönttöä.

Peruslounas


4. päivä, perjantai (1. siirtymä)

klo 8:15 aamupaino eiliseen +-0, kokonaispudotus -1,8 kg
klo 8:30 munalatte + 1 kuppi kahvia öljyllä ja tilkalla maitoa
klo 12:30 munavoita (2 munaa, 30g voita, suolaa), 2 keitettyä munaa, 2 rkl majoneesia, kourallinen juustoraastetta, kolme kirsikkatomaattia
klo 16:30 kahvia maitotilkalla
klo 18:00 savulohisalaatti (salaattia, kurkkua, kirsikkatomaattia, kelt. paprikaa, savulohta, 2 keitettyä munaa, about 20g parmesaania, loraus oliiviöljyä ja 30g majoneesia, extrasuolaa)
klo 20:00 100g halloumia
+ päivän mittaan 3 litraa vettä tai vichyä

Päätin ensin, että tämä saa olla mun viimeinen täysi munailupäivä, ja lauantaina alkaisi sitten asianmukainen siirtymävaihe takaisin VHH:lle. Rasvan ja munien etovuus alkaa olla jo sitä luokkaa, että kohta räjähtää kuuppa (nälkä on, mut syöminen etoo), joten pakko tätä on pikkuhiljaa lopetella. Kun tuli päivällisen aika, huomasin että viikonlopuksi ostettu savulohi oli jo valmiiksi ohittanut viimeisen käyttöpäivänsä, ja samalla kun nälkä oli ihan jäätävä ja munaällötys samanmoinen, niin en voinutkaan enää vastustaa. Tein itselleni ihan hervottoman salaattiannoksen, jonka jälkeen olin ihanan täynnä, ja ruokailun jälkeen oikeen tuntui, kun ruoka meni aivoihin saakka. Kiitos nam :) Illalla halusin herkutella samalla kun katsoin Vain elämää, joten paistoin vähän halloumia. Oli ihana mennä nukkumaan ilman pahaa oloa.

Taivas maan päällä ♥ Mutta olis ehkä kannattanut alottaa vihreillä kasviksilla.


5. päivä, lauantai (2. siirtymä)

klo 7:30 aamupaino eiliseen +300g, kokonaispudotus -1,5 kg
klo 8:00 2 munalattea, molempiin pari rkl maitoa sekaan
klo 13:00 munavoita (4 keitettyä munaa, 60g voita, suolaa), 50g kermajuustoa
klo 17:00 savulohisalaatti (salaattia, kurkkua, paprikaa, kirsikkatomaattia, savulohta, 50g fetajuustoa, pari rkl majoneesia, hieman oliiviöljyä ja suolaa)
klo 21:00 2 keitettyä munaa majoneesilla, about 80g paistettua halloumia
+ päivän mittaan 3 litraa vettä tai vichyä
+ 50 min reipas kävelylenkki

Tänään muuten hyvä fiilis, mutta lenkki tuntui normaalia raskaammalta. Mieliteot on välillä ihan hulluissa sfääreissä, ihan kaikkea tekis mieli ahmia. Kananmunat tekee mieli viskoa lähimpään kuuseen. Juustoa tuli vähän liikaa juurikin niiden mielitekojen takia.


6. päivä, sunnuntai (3. siirtymä)

klo 8:30 aamupaino +-0, kokonaispudotus -1,5 kg
klo 9:00 2 munalattea maitotilkalla
klo 15:00 ½ munakasrulla eli 4 munaa (täytteessä kinkkua, paprikaa ja kurkkua sekä juustoja: mascarpone, fetajuusto ja emmental, päällä majoneesia, mausteena suola, pippuri ja ruohosipuli)
klo 17:00 teetä kookosöljyllä
klo 19:00 kanasalaattia (salaattia, kurkkua, vihreää paprikaa, raakaa kukkakaalia, n. 50g fetajuustoa, 80g voissa paistettua broileria, mausteita, öljyä, majoneesia)
+ päivän mittaan 3 litraa vettä tai vichyä

Kysyin FB-ryhmästä neuvoja siirtymän jatkamiseen plussan jälkeen, ja vaihdoin salaatin kasvikset kaikki vihreisiin. Päivällä tein munakasrullan pienellä variaatiolla, ja tein siitä enemmän voileipäkakkumaisen: lisäsin täytteeseen mascarponea. Tänään söin rullasta puolet, ja toinen puoli jäi seuraavaan päivään. Kinkkua laitoin koko rullaan vain 100g, jotta viitsii salaatin kanssa vielä syödä kanaakin.
Olisi voinut olla järkevää aloittaa jo ehkä jopa torstaina erilaisten munavariaatioiden kokkailu, sillä nämä, jotka ei heti vaikuta kananmunilta, on ollut paaston parasta antia. Esim. tällaista ketokarppia munakasrullaa voisin varmaan syödä enemmänkin, sillä se on melkein kuin mun rakastama VHH-voileipäkakku :P Samoin munamuffinssit oli hyviä, mutta luulen että niitä varten kannattaisi olla silikoninen muffinssivuoka.
Niinkin paljon kun tohon rullaan sai tavaraa mahtumaan, niin jo tunnin päästä syömisestä oli nälkä. Mikä mua vaivaa???

 Munakasrullan puolikas7. päivä, maanantai (4. siirtymä)

klo 8:15 aamupaino +-0, kokonaispudotus -1,5 kg
klo 8:30 2 maitokahvia kookosöljyllä
klo 10:00 2 munan munavoi + vähän juustoraastetta
klo 14:00 ½ munakasrulla
klo 18:00 kanasalaatti (salaattia, kurkkua, vihreää paprikaa, raakaa kukkakaalia, juustoraastetta, 80g voissa paistettua broileria, mausteita, öljyä, 2 kananmunaa)
+ 2 litraa vettä pitkin päivää

No on tää nyt jumalauta, painonpudotus stoppaa heti kun ottaa lihan ja kasvikset mukaan? Enkä edes päässyt siihen, että molemmilla aterioilla olis kasviksia -.- Suoraan sanottuna nyt kyllä ottaa kuuppaan, monta päivää tullut plusmiinusnollaa :( Oon aika pettynyt, ettei siirtymällä oo enää lähtenyt grammaakaan, kaikki paastolla lähtenyt 1,5 kg voi hyvin olla pelkkää nestettä :( No, huomenna siirryn enivei syömään molemmilla aterioilla kasviksia ja lihaa. Jätän tän "päiväkirjan" täyttämisen kuitenkin tähän, tuun vaikka lauantaina päivittämään tähän alle miten paino on muuttunut.
Käytin jääkaapista tänään loput "paastoainekset" mitä siellä vielä oli. Munat loppui, majo loppui, voi loppui, kookosöljy loppui, juusto loppui... :D Päänsärky alkoi tänään jo päivällä, helpotti särkylääkkeellä mutta palasi jälleen illalla, ja heräsin siihen myös tiistaiaamuna. Söin myös muutaman suolakiteen suoraan purkista.


8. pvä, tiistai, thö end

aamupaino eiliseen: +-0, yllättäen -.-
kokonaispudotus: -1,5 kg
vyötärön ympärys: -3 cm
alavatsan ympärys: -5 cm

Jotain sentään lähti. Ihan turha paasto ei siis ollut, mutta keksin kyllä mukavampiakin tapoja sulattaa nuo läskit kuin monen päivän munansyönti :P Eri asia jos olisi lähtenyt useampi kilo, mutta 1,5 kiloa lähtee mulla jo pelkällä ahkeralla vedenjuonnilla joten...

Edit 12.10.: Paaston jälkeen varovasti siirtymällä (vältellen maitotuotteita tai pähkinöitä) sain vielä 1,1 kg pois parissa päivässä. Viikonlopun hurvittelun jälkeen meinaan jatkaa tuolla ruokavaliolla.

---

Hyvin tyypillisen munapaastopäivän makrot jakautuivat mulla näin:
HH: alle 6g
P: noin 100g
R: yli 210g
KCAL: noin 2350

Tästä viimeistään huomaa, että mun näläntunne ja voimattomuus ei todellakaan johtunut liian vähästä energiamäärästä, sillä viimeksi kun oon syönyt noin paljon kaloreita yhden päivän aikana, niin suuhun on kyllä ängetty herkkua jos jonkinlaista. Kalorimäärä oli mulla noinkin iso ihan siksi, että mun oli nälän vuoksi syötävä joka päivä se maksimi 10 munaa. Oonkin varmaan historian ainoa munailija, jolla on ollut koko ajan nälkä, sillä se oli se mitä viimetteeksi tältä paastolta odotin. Ketoosissa ei yleensä tunne nälkää niin helposti. Mulla kroppa suorastaan huusi lisää hiilareita ja monipuolisempaa ravintoa.

Ensimmäisten siirtymäpäivien makrot taas jakautuivat näin:
HH: alle 15g (vihreillä kasviksilla alle 10g)
P: noin 100g
R: hieman alle 200g
KCAL: noin 2200 (vihreillä kasviksilla noin 2150)

Pidin jotenkin tärkeänä merkata näitä ylös, sillä paaston aikana opin syömään enemmän kaloreita kuin normaalisti, ja vaikka hiilarimäärän noustessa rasvan määrä vähenee, niin pyrin silti kaloreissa syömään saman verran. Aina varoitellaan säästöliekistä, ja että laihduttaessa ja karpatessa saa syödä paljon kaloreita. No mä en ole tähän vielä tähänkään mennessä uskonut, vaan mun päivittäiset kalorit on olleet karpatessakin yleensä alta 2000. Joten jospa koittaisi niitä lisätä. Yhdellä valtavalla salaattiannoksella on päivittäiset hiilarit vieläkin maltillisesti alle 20g.
Näihin makroihin en ole ottanut mukaan iltapala-halloumia (jota en pidä tyypillisenä siirtymäpäivänä, vaan herkuttelupäivänä :D), joten sen kanssa proteiini-, rasva- ja kaloriarvot nousevat vähän.

---

Noin niinkuin loppukaneettina voisin sanoa, että oikeasti tosi monelle munapaasto tuntuu olevan helppo juttu ja helppo noudattaa jopa useamman viikon, tämä oli vain mun kokemus. Tiedän toki, että ketoosin alkuvaiheessa saattaa tulla sivuoireita kuten päänsärkyä, pahaa hajua, väsymystä jne., kaiken sen olisin kestänyt kun tiedän sen olevan ohimenevää, mutta fyysinen pahoinvointi oli se niitti tälle paastolle, sitä en edes halua kestää montaa päivää, mistä sen tietää meneekö ohi lainkaan. Lisäksi alkoi tulla sitä kuvotusta ruoka-aineista, mitä tosin vähän pelkäsin jo etukäteen, ja nälkä tuntui olevan maksimimunista, -rasvoista ja -juustoista huolimatta. Harmittaa kyllä hemmetisti, että tämäkään ei ollut mulle helppoa. Jo parissa päivässä sai kuitenkin nytkäytettyä painoa alaspäin, joten pidän ihan mahdollisena että ottais muutaman munailupäivän sillontällöin, mutta tuo kolme päivää täysmunailua taitaa kyllä olla mulle aika maksimi, ja olo parani huomattavasti heti kun sain vähän lisää hiilareita, raikkaita kasviksia ruokavalioon. Vedenjuonti mulla on yleensä ollut vähän vaikeaa, mutta tän paaston aikana on jotenkin ollut janokin koko ajan, niin se 3 litraa päivässä on mennyt ihan helposti. Vaihtelun vuoksi oon päivittäin juonut puoli litraa kivennäisvettä. Suussa maistuu aivan hirveelle koko ajan, joten tästä päättelen etten aiemmin karpatessani varmaankaan oo ollut ketoosissa... x) Paastolla suositellaan ottamaan mm. monivitamiinia, d-vitamiinia, magnesiumia ja kalaöljyä, mutta mä muistin näistä vain ekana päivänä magnesiumin :P Viikon aikana mulla meni 60 kananmunaa, paketti voita, 1 purkki Felixin kruunumajoneesia sekä pari desiä kookosöljyä, jota käytin oikeestaan vaan kuumien juomien kanssa. Ja juustoakin kului x) Käytin pääasiassa Emmental-raastetta, kermajuustoa ja fetaa.
Tältä munapaastolta aion kuitenkin lisätä mun VHH-ruokavalioon munalaten, joka myös osaltaan vähentää mun maidon käyttöä ja auttaa aamupalaongelmassa. Tästä on hyvä jatkaa muutenkin maitotuotteiden säännöstelyä ja opetella lisäämään rasvaa muutenkin kuin kerman muodossa :) Joten kyllä tästä tuli ihan opittuakin, että ainakin siinä mielessä hyvä kokeilu jollei muuta :)

Lokakuussa mulla on luvassa useampaakin rientoa alkoholin(kin) merkeissä, joten en odota mitään ihmeempiä tuloksia laihduttamisen kannalta, mutta koitan tämän paaston jälkimainingeissa pitää edes jonkin aikaa kiinni ketokarppauksesta, ja pitää hiilarit alle 20g tai ainakin alle 30g/pvä. En ole muistaakseni aiemmin tehnyt sitä pitkäjaksoisesti, sillä oon kokenut sen vähän liian työlääksi ja yksipuoliseksi. Minusta tän munapaaston jälkeen on oikeen oiva hetki testailla asiaa. Alkoholipäivinä meinaan kyllä tankata hiilareita, sillä muuten oon näin tottumattomana todennäköisesti samantien kanttuvei.

Olisi kiva saada vertaistukea sellaisilta henkilöiltä, joille ei munapaasto sopinut sellaisenaan, tai joilla muuten oli vähän samankaltaisia kokemuksia mun kanssa, joten pistäkäähän alle kommenttia :)

7 kommenttia:

 1. Mielenkiintosta luettavaa! Mä en varmaan pystyis munailee ees yhtä täyttä päivää, tulis heti niin korvista pihalle. :D

  Mun pitäs varmaan koittaa karsia hiilareita vähemmäksi ruokavaliosta, muttako kaikki hiilaripommit on nii hyvejä! Miksi tuo syöminen on nii vaikiaa, ei sen pitäs mitään rakettitiedettä olla, silti sitä aina ämppää ihteesä kaikkea kakkaa ja pullistuu vaan koko ajan lissää. :B

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ja se on jännä miten pian ja silmää räpäyttämättä mäkin palasin vanhoihin, huonoihin tapoihini kolmenkin vuoden karppauksen jälkeen. En oo ikinä syönyt yhtä paljon ja monipuolisesti kasviksia kuin karpatessa, ja sitten kun jossain vaiheessa annoin itteni rupsahtaa kun ei enää kiinnostanut mitä suuhuni laitoin, niin palasin siihen, että lihan kanssa keitettiin perunoita/pastaa/riisiä, ja jätettiin kasvikset sitten pois, tai näön vuoksi siivutti kylkeen vähän kurkkua :P Mitä hittoa hei?! :D

   Kyllä mä joudun kans viikottain kamppailemaan sen kanssa etten söis mitään hiilarimättöä. Joskus sitten syönkin (tyyliin kerran kuussa), koska mitä enemmän iteltään kieltää jotain, sen enemmän sitä vaan tekee mieli. Aika usein sen sallitun hiilaripommin jälkeen on sit vatsa kipeä tai "hiilarihumala" ja kauhee väsymys. Mutta mä oon niin tyhmä ettei se estä mua haluamasta taas seuraavana viikonloppuna sipsipussia :D

   Mutta kannattaa se kokeilla :) Menetetyt hiilarit täytyy sitten korvata rasvalla, muuten se menee kitudieetin puolelle eikä kukaan sellasta jaksa.

   Poista
 2. That looks delicious!
  xx
  http://retro-electric.blogspot.rs/2015/10/dark-glamour-with-punkrave-discount-code.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. After few days of only eggs, butter and cheese it really wasn't so delicious :D Yuck. Don't want to eat eggs for a while...

   Poista
 3. Ups, en tajunu kuinka härskiä oli ehdottaa sulle tän jälkeen jotain muna juttuja sun superlemppari voileipäkakkuun 😆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siihen on vielä aikaa... x)
   Mut voi olla että en ehdi panostaa koristeluun, kun on tänä vuonna niin paljon maskeerattavaa :P

   Poista
 4. Joo, just puhuttiin Hillan kaa et nyt menee taas paljon enemmän aikaa ku tyylii viimeks ei tarvinu paljoa maskeerata.

  VastaaPoista