perjantai 19. helmikuuta 2016

diy: jalkakylpypommit ja kartonkirasioita

Lupailin jo joskus syksyllä muutamia diy-ohjeita, joten tässäpä niitä tulee. En tosin muistanut kaikista joululahjoiksi menneistä diy-jutuista ottaa kuvia, kun tuli niiden kanssa vähän kiire, ehkä vielä joskus muistan :P

DIY kartonkiarkku

Tarvitset:
2 A4-kokoista arkkia mustaa kartonkia
lahja- tai skräppipaperia TAI 2 A4-kokoista arkkia toisenväristä kartonkia.
tulostetut kaavat: pohja + kansi
nitojan
hyvän liimapuikon
sakset 
tarroja, narua tms. koristeluun

Tulosta ensin kaavat. Nämä ovat linkitetty Martha Stewartin sivuille, ja ovat edelleen siellä vapaassa käytössä. Sivuilta löytyy myös havainnollistava video.
Liimaa huolellisesti kuviollinen/värikäs paperi mustaan, toinen puoli on nyt sisä- ja toinen arkun ulkopuoli. Niittaa kaava paperin reunoista kartonkiin kiinni ja leikkaa kiinteitä viivoja pitkin. Katkoviivat tarkoittavat taittamista ja harmaat alueet liimaamista. Hyvillä saksilla saat samoilla kaavoilla leikattua ainakin kaksi arkkua samalla kertaa.
Kaavojen taittelua kannattaa tehdä hieman sitä mukaa kun sitä leikkaa. Terävämpiin taitoksiin ihan hyvä apu on vaikkapa viivotin. Taittelun jälkeen laita liimaa harmaalla värjättyihin kohtiin ja taittele loppuun. Liimattuihin kohtiin voi olla hyvä laittaa vaikka klemmarit kuivumisen ajaksi.
Oman kokemuksen perusteella pelkkä kartonkiarkku oli siistimmän näköinen, mutta vaikeampi taitella terävästi, kun taas lahjapaperi oli liian ohutta ja meni viimeistään taitteluvaiheessa ryppyyn. Skräppipaperia en kokeillut.

Halloweeniksi tehty suklaakätkö
DIY jalkakylpypommit

Tarvitset:
3 dl ruokasoodaa
1 dl sitruunahappoa
½ dl perunajauhoja
½ dl karkeaa merisuolaa
kuivattuja kukkia, yrttejä, teetä tms.
2 rkl juoksevaa oliivi- tai kookosöljyä
1 rkl vettä
10-20 tippaa 100 % eteeristä öljyä
(elintarvikeväriä)
muotteja
sekoitusastioita

Sekoita ensin kuivat ainekset ja kosteat ainekset erikseen, ja yhdistä ne. Öljy alkaa sihistä ja suhista, joten sekoita ainekset sekaisin ripeästi - haluammehan pommin sihisevän vasta käytössä. Seoksen oikeanlaisen koostumuksen tulisi muistuttaa suunnilleen aavistuksen kosteaa, helposti muotitettavaa hiekkaa. Jos seos tuntuu liian kostealta, lisää soodaa tai jauhoja, jos liian kuivalta, lisää öljyä tai vettä, mutta varovasti ja vähän kerrallaan. Kun massa on kunnolla sekoitettu, painele se tiiviisti muotteihin. Muotit voivat olla vaikkapa jääpala-, suklaa- tai muffinssivuokia. Kuvassa olevat on paineltu simpukanmuotoisiin suklaamuotteihin. Jos massa alkaa muoteissa ollessaan turvota, se on liian kosteaa. Lisää kuivia aineita. Turvotessaan pommeihin jää myös helposti ilmakuplia. Liian kuiva massa taas on vaikeaa saada jo muotteihin ilman totaalisotkua keittiössä, mutta pois otettaessa murenevat varmasti.
Anna massan kuivua muoteissa vähintään 2 tuntia ja irrota varovasti.

Itse käytin pommeissa mm. sellaisia tuoksuyhdistelmiä kuin jasmiini+laventeli sekä appelsiini+vanilja. Tarkista, että öljysi on 100 % eteeristä öljyä, eikä huonetuoksuja tai muita vastaavia. Itse käytin myös kuivattuja kukkia, sekä kuivattua, raastettua appelsiinin kuorta sekä aitoa vaniljaa.
Jalkakylpypommi ei varsinaisesti vaahtoa, mutta pehmentää jalkoja ja rentouttaa mukavasti :) Jos teet pommit vaikkapa isompiin muffinssivuokiin, niistä saa isommat kylpypommit.
Lisäksi tein isänpäiväksi kuvanmukaisen pikku paketin kartongista. Jälkikäteen ajatellen tähän olisi sopinut kaikkein parhaiten tuunattu, tyhjä konvehtirasia, mutta koska sellaista ei ollut saatavilla, askartelin boksin kartongista. Photoshoppasin, leikkasin ja liimasin, ja laatikko toimi samalla korttina. Iskä tykkää kovasti lakritsista, joten valitsin sille laku-teeman. Virkattu pannulappu meni kiireessä vähän pieleen, mutta ehkei se niin haittaa :P Toi laatikko oli kyllä niin mun näköinen, että oisin voinut pitää sen vaikka itekin :D
Tein laatikon netistä löytyneen suklaakortin ohjeiden mukaan, mittoja vaan vähän muokaten. Aion kyllä joskus vielä ottaa tän käyttöön ihan suklaalevynkin kanssa, tosi kiva askarteluidis, ja suklaalevykin saa vähän enemmän arvoa kun sen tuunaa :)
Jotta en nyt baittaa ketään, niin linkitän suklaakortin ohjeen Paulan Me Piipertäjät-blogiin, missä on tosi hyvät ohjeet vaihe vaiheelta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti