perjantai 20. heinäkuuta 2012

kesäkeitto

Kävin päivällä torilla uudemman kerran, ja ostin sieltä tuoreita vihanneksia. Vaikka ruokakaupoissa on näin kesällä tuota samaa tavaraa, niin tunnelma on ihan eri torilta ostaessa. Kasvikset näyttää ja tuoksuukin paremmalta torilla :) Päätin tehdä kesäkeittoa, ja koska Makekaan ei kaivannut soppaan perunaa, niin jätettiin se kokonaan pois, ja laitettiin tilalle parsakaalia. Suurustetta ei tarvittu, kun käytin sulatejuustoa ja vähän kuohukermaa, ja maidon hiilarit saatiin alaspäin vaihtamalla normimaito laktoosittomaan maitojuomaan.




Kesäkeitto (VHH)

nippu porkkanaa (n. 5 pientä)
1 pienehkö kukkakaali
1 pieni parsakaali, tai puolikas isommasta
1 kesäsipuli varsineen
kourallinen vihreitä papuja
n. 1 dl herneitä
1 pkt Valion perinteistä Koskenlaskijaa
2 rkl voita
1 dl kuohukermaa
3 dl laktoositonta kevytmaitojuomaa
2 kanaliemikuutiota
valkopippuria ja yrttisuolaa
tuoreita yrttejä, esim. timjami, rakuuna, ruohosipuli


Ensin pestään porkkanat juuresharjalla, niitä ei tarvitse kuoria. Pilkotaan pienemmiksi. Kukka- ja parsakaalista revitään pienehköjä nuppuja, ja halutessaan varretkin voi pilkkoa keittoon. Itse pistin tässä vaiheessa myös kesäsipulin sipuliosan pilkottuna mukaan. Keitetään kanaliemikuutioilla maustettussa vedessä n. 10min tai kunnes parsakaalit ovat kypsiä. Laita kattilaan vettä sen verran, että kasvikset juuri peittyvät.
Lisää joukkoon herneet, n. 2cm pituisiksi pilkotut pavut, sipulin pilkottu varsi, voi, paloiteltu sulatejuusto sekä mausteet. Juuston lisäksi keitto ei mielestäni kaivannut paljonkaan mausteita, ja itse lisäsin vain valkopippuria ja yrttisuolaa. Kun juusto on sulanut, kaadetaan sekaan vielä kerma ja maitojuoma, ja annetaan hautua miedolla lämmöllä n. 10min. Älä keitä enää. Lopuksi keiton joukkoon voi lisätä vielä tuoreita yrttejä oman maun mukaan.

Itse sorruin syömään keiton kanssa ruisleipää, ja jälkkäriksi oli patukka Fazerin sinistä, joten ei niitä hiilareita sitten niin vähän ollutkaan :D Mutta jos vaikka sen leivän malttaa jättää pois ja pitää jälkkärinkin karppina, niin tämä(kin) on kyllä aivan sairaan hyvää ilman ainuttakaan perunaa! :)



Lilian Jackson Braun: Kissa joka söi johtolangan

6 kommenttia:

  1. Koskenlaskija on kyl best keitoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, Koskenlaskija ehkä missä tahansa on best :D Yleensä käytän sitä voimakasta, mut otin tähän perinteistä kun en oo aikasemmin käyttänyt sulatejuustoa kesäkeitossa, niin en osannu sanoa kuinka paljon se maistuu siellä.
      Söin tosin ehkä kolmasosapaketin juustoa ihan pelkiltään siinä paloitellessa :D Nom.

      Poista
  2. Nam, mun mummo teki tätä aina meille kun olin pieni <3 Pitäis itekin yrittää, tosin muistelen et ne mummon käyttämät voi -ja kermamäärät oli aika tähtitieteellisiä, ehkä se siks maistui sillon jotenkin niin hyvin xD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli aika sopivan täyteläistä, toi yks desi kermaa riitti ihan hyvin, voita ois voinut ehkä laittaa vähän enemmänkin, mutta kyllä toi pari ruokalusikallistakin riitti :) Koskenlaskija antaa tosi hyvin makua ja täyteläisyyttä, mun mielestä esim. mun äiti ei koskaan käyttänyt sulatejuustoa kesäkeitossa... tai ainakaan en muista.

      Suosittelen :) Tai ihan mitä vaan, kunhan ostaa tuoreita kasviksia torilta :D Siinä tuntee ittensä ihan terveelliseksi viherpiipertäjäksi, hehe x)

      Poista
  3. mä oon kans miettiny että vois tehä kesäkeittoa, nyt kun jopa tykkään niistä aineksista. töissä maistoin kerran jotain kesäkeiton tyyppistä ja se oli ihan sika hyvää, mutta en oo vaan saanu aikaseksi tehdä.

    VastaaPoista