sunnuntai 10. elokuuta 2014

lepakoiden yö

Perjantaina oli Teijolla Lepakoiden yö -tapahtuma, ja varsinainen äänityöpaja olisi ollut koko viikonlopun mittainen. Tämä perjantain luento + lepakkoretki oli kuitenkin ilmainen ja avoin kaikille, joten osallistuttiin vain siihen. Muistaakseni viime vuonnakin oli tarkoitus lähteä lepakkoretkelle mukaan, mutta taisi tulla jotain esteitä. Saatiin pari asiasta innostunutta kaveriakin mukaan, more the merrier :)

Luento alkoi Mathildedalissa kahdeksan aikaan, ja paikalla oli ilahduttavasti lähemmäs 50 ihmistä. Jansku kävi Salon seudun luonnonsuojeluyhdistyksen pj:na avaamassa tilaisuuden, ja luennon piti Suomen ainoa työkseen lepakoita tutkiva Eeva-Maria Kyheröinen. Paikalla oli paljon ihan aktiivisesti ja paljon lepakoita harrastavia, sekä meitä aloittelijoita ja muuten vaan aiheesta kiinnostuneita sekä lapsia.
Luento kesti tunnin verran, jonka jälkeen pidettiin vajaan tunnin tauko, kun odoteltiin auringon laskevan. Siinä ajassa ehti hyvin juoda kahvit rannan kahvilassa.

Ulkoilmaluento

Mathildedalin venesatamasta retken alkua odotellessa

Mietteliäitä ilmeitä x)


Retkeä veti perniöläinen Jarmo Markkanen, mutta niin monilla muillakin oli lepakkodetektoreita, että ei oikeastaan ollut väliä kenen vieressä sitä sattui olemaan :) Loppujen lopuksi lepakoita nähtiin kolmella eri vesialueella paljonkin, ja tuntui että sitä niiden säntäilyä olisi voinut katsella vaikka koko yön, ei meinannut malttaa lähteä pois ollenkaan :) Lepakoiden tarkkailu on siitä kivaa, kun ne eivät pelkää ihmistä ja lentävät ihan läheltäkin, eivätkä ne häiriintyneet edes tällaisesta ihmisjoukosta taskulamppuineen ja kameroineen. Lentävän lepakon kuvaaminen on tosi vaikeaa, yksikin noista kokeneista kuvaajista sanoi taannoin ottaneensa yhtenä iltana 900 kuvaa, joista ehkä kolme oli hyviä :P Itsellä ei kameraa ollut mukana ollenkaan, kun aavistelin että niiden kuvaaminen on meikäläiselle ja pokkarille ehkä liian hankalaa, mutta Matti sai muutaman kuvan, joista ehkä tunnistaa kyseessä olevan lepakko :D

Retkelle lähti lähemmäs 50 lepakkobongaria


*siuh ja viuh*

Retken päätöspaikka


Kyllä tuossa illan aikana syttyi jonkinsortin kipinä lepakoiden tarkkailuun ja bongailuun. Valitettavasti esim. detektorit maksavat meikäläisen budjetille liikaa, jotta sellaisen voisi tässä vaiheessa ostaa, mutta voihan sitä aina mennä jonnekin vesistölle niitä katselemaan ja ehkä kuvailemaan. Vähän laajempaan harrastukseen olisi kuitenkin myös kiinnostusta, varsinkin kun lepakoiden tutkijoita on Suomessa sen verran vähän, ja harrastelijoiden keräämä tieto on ensiarvoisen tärkeää. Tälleen itsekin yökukkujana lepakoiden vuorokausirytmikään ei tuota minkäänlaisia ongelmia :) Detektoria tarvittaisi ehkä lähinnä lajien toisistaan erottamiseen, ja mahdollisesti siihen, että ylipäänsä tietää alueella olevan lepakoita jollei paljaalla silmällä niitä nää :)
Mutta joo, suosittelen ehdottomasti tällaisia ohjattuja retkiä jos vain jonnekin lähelle sattuu, ilta oli tosi mielenkiintoinen, hauska ja mukava, ja itselle jäi tosi hyvä mieli :) Ja jos mahdollista, niin lepakoita voi omalle pihalle houkutella vaikkapa rakentamalla niille päiväpiilon, siispä lepakkopöntön.
Kotkassa pyörii myös lepakkonäyttely Vampyyrin varjostamat tuonne lokakuun puoleenväliin saakka.


LEPAKKO.FI - Suomen lepakkotieteellinen yhdistys ry
Lisätietoa Suomen lepakoista sekä lepakkoharrastuksen aloittamisesta

LUOMUS.FI - Luonnontieteellinen keskusmuseo

HATIKKA.FI - Luonnontieteellisen keskusmuseon havaintokanta
Tänne voi ilmoittaa esim. lepakkohavaintonsa. Hatikkaan otetaan mielellään vastaan myös siilihavainnot.

SLL.FI - Suomen luonnonsuojeluliitto, Salon paikallisyhdistys

1 kommentti:

  1. Aina hienoa! Mä olin ihan samalla retkellä ja ihan muutama minuutti sitten kirjoitin omaan blogiini näistä samaisista lepakoista ja lepakkobongauksesta.

    Aikalainen sattuma :)

    VastaaPoista