tiistai 4. joulukuuta 2012

diy: havukranssi ja taikataikina

Mun piti tänä vuonna ostaa oveen laitettavaksi joulukranssi suoraan jostain markkinoilta tai kaupasta, mutta luokkakaveri kävi kukkatukussa, joten pistin tilaukseen itselleni kaksi kranssipohjaa, joista toisesta koristelin kranssin itselleni. Eli osittain tämä "diy-ohje" on ihan huijausta, kun en tosiaan sitä kranssipohjaa tehnyt tällä kertaa itse :) Niitäkin on kuitenkin tullut tehtyä alusta saakka, joten ohjeet tulevat koko kranssin tekoon - valitettavasti vaan alkupään ohjeista ei ole havainnollistavia kuvia, sorry.
Mielestäni alusta loppuun saakka itse tehty kranssi on kauniimman näköinen kuin valmis havupohja, mutta laiskotti :P Tämä mun kranssipohja on tehty oljista ja pihdasta.


Tarvitset:
- valmiin kranssipohjan tai pajunoksia / olkia
- puolalankaa (ohutta rautalankaa)
- hieman paksumpaa rautalankaa
- oksa- tai kukkasakset (sekatöörit)
- havuja (metsäkuusta, pihtaa, katajaa tms)
- haluamiasi koristeita (nauhoja, palloja, käpyjä, kanelitankoja, koristemarjoja...)
- kuumaliimaa
 

1. Valmistele ensin havujen alle tuleva pohja. Voit ostaa sen myös valmiina esim. Tiimarista, mutta pyöreä pohja on helppo taivutella taipuisista oksista (paju, koivu jne), oljista, heinistä tms. Riittää, että pohjassa on n. kahden sormen paksulti oksia/olkia. Oksia taivutetaan sitä mukaa ympyrän muotoon, kun ne kiedotaan puolalangalla (ohutta rautalankaa) yhteen. Pidä pohja samanpaksuisena joka puolelta.

2. Kerää havut (jos keräät suoraan puusta, muista kysyä maanomistajalta lupa - havuja menee yllättävän paljon), ja leikkaa niitä valmiiksi eripituisia. Havut kannattaa leikata puun rangan puolelta, jolloin leikkauskohta ei näy niin hyvin. N. 20 cm pituiset oksanpätkät kannattaa käyttää kranssin ulkosyrjille, ja lyhyimmät tupsut sisäsyrjälle. Käytä tupsuja tarpeeksi paljon, jotta pohja peittyy kokonaan. Jos ripustat kranssin oveen, siihen ei välttämättä tarvitse laittaa havuja kummallekin puolelle, vaan ns. takapuolen voi jättää havuttamattakin.
Asettele havut kranssille rankapuoli alaspäin, tällöin kranssi näyttää tuuheammalta ja kauniimmalta. Havutupsut sidotaan kranssin ympärille puola- tai rautalangalla oksatupsujen juuresta. Lankaa ei kannata leikata ennen kuin koko kranssi on havutettu.
Jatka havutupsujen lisäämistä aina edellisen tupsun alapuolelle, niin että edellisen tupsun sidoskohta peittyy. Jatka näin kranssi loppuun saakka. Kietaise lopuksi muutama ylimääräinen kierros puolalankaa kranssin ympäri, varmista kiinnitys jonkinlaisella solmulla ja katkaise lanka.

3. Tee kranssiin ensimmäisenä ripustuslanka. Sen voi tehdä hieman paksummasta rautalangasta. Tee rautalangasta lenkki, ja työnnä sen päät pohjasta läpi. Työnnä törröttävät rautalangan päät vielä kranssipohjan sisälle.

4. Koristele haluamallasi tavalla. Mieti minne olet kranssia laittamassa, ja mitkä koristeet kestävät esim. ulos laittamisen. Styroks-koristeiden päällysteet saattavat ulkona haljeta, kävyt taas aukenevat huoneenlämmössä. Kuumaliima saattaa kovilla pakkasilla irrota, joten sen lisäksi kannattaa koristeiden pysyvyys varmistaa esim. rautalangoittamalla.

Jos ohjeet ilman kuvia tuntuivat epäselviltä, niin Suvikumpu-blogissa on ohjeet kuvien kera sydämenmuotoiseen sekä puolipyöreään kranssiin.


Pihtakranssi kestää suht hyvin ihan huoneenlämmössä, joten se tuli mulla ulko-oveen, tuonne rappukäytävän puolelle. Halusin käyttää niitä koristemateriaaleja mitä mulla jo oli valmiina, osaksi sen takia, että olin laiska lähtemään vielä kranssikoristeostoksillekin :D Niinpä siitä ei tullut ihan sellainen kuin alunperin ajattelin, mutta käytettävää matskua oli aika vähän, ja olisi ollut parempi jos palloja olisi ollut vaikkapa erikokoisia. Mutta ens vuonna voi sitten tehdä uuden kranssin x)


Käytin tuossa mustaa paperinarua kranssin ympärille, muutamaa eriväristä ja -paksuista silkkinauhaa rusettiin, pienehköjä joulupalloja, koristemarjoja (styroksia), koristeomenan, kanelitankoa, sekä taikataikinasta tekemiäni koristeita.
Taikataikinakoristeet maalasin tänään vesiväreillä, ja oikean lakan puutteessa suihkin niiden päälle hiuslakkaa. Muistin mulla olevan "Joulu"-tuoksuista huonetuoksua, eteeristä öljyä, ja tiputin sitä tipan jokaiselle koristeelle, joten nyt ne tuoksuvatkin jouluiselta, piparille ja glögille :)


Taikataikina

3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl vettä
1,5 dl suolaa
2 rkl ruokaöljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään taikinaksi. Tämän jälkeen taikinan voi leipoa kuten piparkakkutaikinan, tai muovailla kuin muovailuvahan. Roikkumaan laitettaviin koristeisiin kannattaa tehdä ennen uuniin laittamista reikä esim. pillillä. Ylimääräinen taikina säilyy jääkaapissa muutaman päivän, jähmettynyttä taikinaa voi elvyttää pienellä määrällä vettä.

Taikataikinaleipomuksia voi paistaa n. 125-asteisessa uunissa noin tunnin verran. Taikataikina kovettuu kyllä itsekseenkin huoneenlämmössä, mutta siinä voi kestää jopa yli viikon. Taikinan pitää olla täysin kovettunut ennen jatkokäsittelyjä.

Valmiit "leipomukset" voi esim. maalata vesi- tai akryyliväreillä ja koristella esim. glitterillä, sokerilla, helmillä tms. Lakalla viimeistely parantaa maalin pysyvyyttä.
Raa'an taikinan voi myös halutessaan värjätä elintarvikeväreillä.
Taikina on etenkin isona, ohuena levynä suht helposti rikkoutuvaa, eikä välttämättä kestä käytössä kovinkaan kauan, kuten mun Halloween-korulle kävi :)4 kommenttia:

 1. Voi että mikä ihana kranssi! :) Nyt tekisi mieli taas askarrella kaikkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Askartelu on kyllä kivaa kunhan sen vaan jaksaa alottaa :)

   Poista
 2. Tosi kaunis kranssi ja kivoja vinkkejä! :)

  VastaaPoista