sunnuntai 12. lokakuuta 2014

inspiroivia loppuvuoden kasveja

Puolen vuoden tauon jälkeen oon jälleen inspiroitunut ruukkukasveista. Ennen näitä floristin opintoja en tunnistanut kasveja juuri ollenkaan, ruukkukasveista tiesin ehkä peikonlehden, kaktuksen, ruusun, rahapuun ja kultaköynnöksen, jotka viimeistä lukuunottamatta onnistuin myös tappamaan :) Joten jos mulla lukijoissa on yksikin sellainen, jolla ei ole hajuakaan, kuinka ihania ja inspiroivia ruukkukasveja on tarjolla, niin toivon, että tästä on edes sille yhdelle iloa ja hyötyä :)

Ajattelin siis kertoa muutamista itseäni inspiroivista syys- ja joulukasveista. Oon pahoillani, että puhun jo joulusta, mutta kukkakaupoilla koko syksy on joulun suunnittelua :D Nyt kun jouluun on vielä normaalilla ihmisellä jonkun verran aikaa, niin näitä kasveja ehtii jo ehkä kukkakaupalta kysellä tai jopa tilata valmiiksi.
Osa kasveista on sellaisia, joiden sesonki on jo päättynyt (ovat siis lähinnä alkusyksyn kasveja), mutta halusin ne tähän silti laittaa mukaan. Monet näistä kasveista on tilattavissa maailmalta ympäri vuoden, mutta Suomessa niiden suurin sesonki on juuri nyt.

Hieman vanhemmat ihmiset pitävät todennäköisesti tosi paljon perinteisistä joulukukista, mutta itseä ne lähinnä kyllästyttää, jos näin saapi sanoa :P Joten koitin valita tähän sellaisia nuorekkaita, moderneja ja vähän erilaisia kasveja, joita voisi ostaa joko omaan kotiin tai ystävälle.

Pitemmittä puheitta...



(kuva)

Norfolkinaraukaria / huonekuusi
(Araucaria heterophylla)

Huonekuusi on ikivihreä havupuu, jonka neulaset eivät pistele ikävästi, vaan ovat pehmeät ja kevyet. Myös oksat ovat pehmeät, eivätkä kestä esim. raskaiden joulukuusenkoristeiden ripustamista. Monet kuitenkin käyttävät huonekuusta joulukuusen asemesta :) Tyylikäs havupuuvaihtoehto sisälle.

Kestävä kasvi, kunhan muistaa kastella - huonekuusi pitää myös sumuttelusta. Pintamulta saa kasteluiden välissä kuivahtaa. Valoisa, mutta paahteelta suojattu kasvupaikka. Viihtyy talvella myös viileämmässä (5-10 astetta, ei pakkasessa), ja kesällä ulkona.






(kuva)

Lyhtykoiso
(Physalis alkekengi)

Itselle se ultimaattisin Halloween-kasvi, ja ehdottomasti yksi lemppareista :) Tätä on tarjolla juuri näihin aikoihin sekä leikkokukkana että ruukkukasvina. Lyhtykoiso on monivuotinen koristekasvi, ja sitä voi kasvattaa myös puutarhassa.

Ruukkukasvina viihtyy viileässä ja valoisassa, esim. parvekkeella pakkasten tuloon asti. Kasvi kuivuu nätisti, joten sen voi hyvin syksyllä leikata ja kuivattaa.
Sisältää myrkyllistä solaniinia.





(kuva)

Kummituspuu / korokia
(Corokia cotoneaster)

Kasvi, joka näyttää pystyynkuolleelta jo ostettaessa :P Se on pensasmainen ja sillä on hyvin pienet, hopeanharmaat lehdet, jotka vihertävät toiselta puolelta. Korokian myyntiaika on elo-syyskuussa.

Kokemuksien mukaan hankala hoidettava, sillä se pitää ennemmin hieman kuivasta kuin märästä kasvualustasta, mutta jos se pääsee kuivumaan liiaksi, se alkaa varisuttaa lehtiään eikä sitä enää juuri mikään pelasta. Kuolleen kasvin voi tosin vaikka spraymaalata halutun väriseksi, sillä ulkonäkö ei lehtien vähentymistä lukuunottamatta muutu miksikään :)





(kuva)

Kultasypressi
(Cupressus macrocarpa 'Goldcrest')

Ikivihreä havupuu, ja tämä nimenomainen lajike on ihanan limenvihreä ja sen lehdet tuoksuu hierottaessa sitruunaiselle ♥ Näitä on myynnissä näin loppusyksystä, ja tarjolla on ihan minikokoisesta metriheikkeihin saakka. Sopii upeasti myös pirteänvärisiin syysistutuksiin, tai voidaan istuttaa puutarhaan.

Viihtyy parhaiten lähes kuivana viileässä, esim. lasitetulla parvekkeella, mutta ei kestä kuin pikkupakkasta. Huoneenlämmössä vaatii säännöllistä kastelua ja sumutusta.





(kuva)

Korallimätäs
(Nertera granadensis)

Pikkuinen korallimätäs muistuttaa muuten kodinonnea, mutta sen koristearvo on oransseissa, keltaisissa tai valkoisissa marjoissa. Sopii loistavasti syksyn istutuksiin, ja on hauskannäköinen ihan yksinkin :) Itseä kiinnostaa vain tämä oranssimarjainen yksilö, joka muistuttaa syksystä ja Halloweenista.

Viihtyy viileähkössä (n. 15 astetta), valoisassa ja auringolta suojattuna. Kesällä pidetään tasaisen kosteana, talvella veden määrää vähennetään.







(kuva)

Andrenflamingokukka (Anthurium Andreanum-Ryhmä)

Modernimpi vaihtoehto perinteiselle joulutähdelle. Voimakas, ryhdikäs ja graafinen kasvi, joita on saatavilla monia eri värejä, punaisenkin eri sävyjä on myynnissä kymmeniä etenkin joulun aikaan.

Viihtyy valoisassa paikassa auringolta suojattuna huoneenlämmössä, on erittäin arka kylmälle. Tavallisen kukkamullan joukkoon voi sekoittaa vaikka orkideamultaa. Alusta täytyy pitää tasaisen kosteana, mutta on myös varottava liikakastelua. Oikealla hoidolla kukat kestävät hyvinä pitkäänkin.






(kuva)

Kierreröyhyvihvilä
(Juncus effusus 'Spiralis')

Tällä vihvilälajikkeella nuoret versot ovat korkkiruuvimaisesti kiharalla :)

Kierreröyhyvihvilä on kosteikkokasvi, ja sitä voi halutessaan kasvattaa vaikkapa vesikasvina. Jos hoitajalla on taipumusta kasvien "ylihoitamiseen" ja kastelemiseen, tämä lienee hyvä valinta :D Tätä kasvia ei voi liikakastella, vaan se pitää jopa seisovasta vedestä. Kuivuus kellastuttaa kasvin, ja se tarvitsee myös paljon valoa, kasvilamppukin käy hyvin.
Kasvin sesonki on jotakuinkin juuri nyt tuonne vuoden loppuun saakka.







(kuva)

Timanttiananas (Guzmania)

Toinen kestävä, moderninoloinen ja leikkisä vaihtoehto joulutähdelle. Timanttiananaksia on saatavilla moniamonia eri värejä ja kokoja, ja ylipäänsä ananaskasveja on lukuisia eri näköisiä myynnissä myös joulunaikaan. Guzmaniat kestävät hyvännäköisinä yleensä kuukausia.

Helppohoitoinen, ja sietää tilapäisesti myös huonompia valo-olosuhteita. Kastellaan sekä multaan, että lehtiruusukkeeseen, saa hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Pitää myös sumuttelusta.






(kuva)

Keijunkukka
(Heucheria)

Alkusyksyn kerrassaan upeaa väriloistoa :) Keijunkukan koristearvo on monenvärisissä lehdissä, joiden lomasta kasvaa korkeat kukinnot. Keijunkukkia on saatavilla aina vihreästä oranssin kautta lähes mustalehtisiin lajikkeisiin. Sopii loistavasti syysistutuksiin, tai sen voi istuttaa monivuotiseksi puutarhaan. Kasvin myyntisesonki on elo-syyskuussa.

Puolivarjoon, kastellaan säännöllisesti, ja kestää esim. parvekkeella jotakuinkin yöpakkasiin saakka, jolloin otetaan sisälle tai hävitetään.





(kuva)

Joulutähti Princettia
(Euphorbia pulcherrima 'Princettia')

Vaikka mulla on viha-rakkaussuhde joulutähteen, niin tätä pinkeän pinkkiä Princettia-lajiketta on vaikea vastustaa :) Joulutähtiä on monia erikokoisia, ja tästä Princettiastakin eniten viehättää se ihan minikokoinen.

Joulutähti vaatii tasaista kosteutta ja lämpöä, ja se on erittäin kylmänarka. Joulutähti erittää myrkyllistä maitiaisnestettä, joten varmuuden vuoksi kannattaa pitää lemmikkien ja pienten lasten ulottumattomissa. Kaikille pienestä määrästä ei tule mitään oireita.


------


Perinteisistä joulukukista itse pidän oikeestaan vain hyasintista, ja siitäkin lähinnä sen takia, että se tuoksuu niin mielettömän hyvälle. Jouluruusu ja amaryllis, blaah, tylsää. Begonia ja atsalea, boooriing. Jäi mainitsematta vielä ardisia ja joulukaktukset, joista pidän myös.

Mietin, että pitäisiköhän mun perustaa ruukkukasveille ihan oma blogi, onko niistä jo liikaa asiaa tässä blogissa, mahtaako ketään kiinnostaa? :D Kertokaahan.

4 kommenttia:

  1. Perkeleen kummituspuu taas.. :( Keväällä kiersin _kaikki_ Lohjan kukkakaupat ja kukaan missään ollut edes tietoinen siitä. Pari paikkaa soitteli tukkuihinsa kysyäkseen ja yhdestä paikasta moisen luvattiin olevan siinä pääsiäisen tienoilla saatavilla ja lupasivat mulle moisen tilata. Juu ei. Ei vielläkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No höh! :/ Sitä on kaiketi saatavilla vielä aika satunnaisesti, sitä en osaa sanoa saako sitä ympäri vuoden, kun edes meidän Hollannin tilauskukkalistassa sitä ei ole. Mutta nuo mun omat mä olen löytänyt täältä Salon Kodin Terrasta juurikin elo-syyskuussa, mutta lokakuu on jo vähän ehkä liian myöhään. Helsingissä voitaisi olla tietoisempia tuosta :) Mutta jollet saa sitä mistään sitä ennen, niin voin koittaa kysellä sellaista sulle :) Viimeistään ens syksynä jos Terrassa taas olis.

      Poista
  2. Voi ei miten otolliseen saumaan postauksesi luin! Meiltä kotoa ei löydy yhen yhtä huonekasvia ja oon jo pitkän aikaa vähän väliä katsellut huonekasveja "sillä silmällä", nyt postauksesi sai mut oikein innostumaan! Etenkin tuo huonekuusi on saatava pikimmiten - vaan pärjääköhän sen kanssa lie hänkin, jolla on viherpeukalo keskellä kämmentä? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, kiva kuulla! :)
      Minusta toi huonekuusi on kyllä helppohoitoinen, jos sitä vaan muistaa kastella säännöllisesti, vaikka kerran viikossa. Samalla jos muistaa sumuttaa suihkepullolla niin hyvä on :) Sumutus tosin useemminkin on hyväksi, sillä ennaltaehkästään eri ötököiden hyökkäykset, niitä kun saattaa ilmestyä jos kasvi pääsee liiaksi kuivumaan. Eikä ehkä kannata sijoittaa sitä mihinkään lämmönlähteen välittömään läheisyyteen, se tykkää pikkusen viileämmästä huoneilmasta, liian lämpimässä se voi pudottaa neulasia.
      Ja suurin osa kasveista kyllä tottuu lopulta hoitajan kastelurytmiin ja -tapoihin, mutta hyvä nyrkkisääntö on, että suurin osa (myös huonekuusi) kestää ennemmin pientä kuivumista kuin liiallista märkyyttä. Ja sitten on tuo kierreröyhyvihvilä, jota ei tosiaan voi kastella liikaa :D Suuri osa kasveista myös pitää siitä, että kastellaan kerralla kunnolla, ja annetaan kasteluiden välissä pintamullan kuivahtaa. Varsinkin alussa kannattaa just vaikka kerran viikossa työntää sormi syvälle multaan, niin pikkuhiljaa oppii miten kyseinen kasvi käyttäytyy, ja kuinka usein se tarvitsee lisää vettä.

      Mulla itsellä oli aikasemmin tällainen huonekuusi (melko pimeässä paikassa), ja se pysyi mulla hengissä ehkä vajaan vuoden. Sen oksat alkoi nuokkumaan aina kun olin vahingossa päästänyt sen liian kuivaksi, ja loppujen lopuksi ne ei siitä enää noussut. Nykyisin mulla on aina sunnuntait kasvien kastelupäiviä, jollon ainakin työnnetään sormi multaan ja tsekataan tarviiko kasvit vettä ja minkä verran :) Tällaiset tietyt kasvienhoitopäivät on mulle hyviä, koska ilman niitä mä kausittain hoidan kasveja vähän liikaakin, ja kausittain ne jää täysin vaille huomiota, ja pian huomaan että kaikki kuolee x)

      Ostin uuden huonekuusen just tällä viikolla, eli niitä pitäisi ihan olla jo myynnissä :) Tuu ihmeessä kysymään lisää jos joku askarruttaa, toivottavasti tästä oli jotain apua :)

      Poista