torstai 13. helmikuuta 2014

kuolausepisodi


Nemo viime perjantaina, hän näyttää aina niin hämmentyneeltä :)


Täällä on päivät kulunut harjoitusnäytön työtä miettiessä, ja maanantaina tuli käytyä tilassa, jonne työ tehdään. Kun palailin reissulta kotiin, huomasin että Nemo kuolaa epätavallisen paljon. Meillä kissat on kuolannut tähän mennessä vaan jos leipovat ja ovat kovin tyytyväisiä oloonsa, mutta ei "muuten vaan". Odottelin josko kuolaaminen olisi itsestään mennyt ohi, mutta lopulta se oli vain lisääntynyt iltaa kohden :/ Muutoin poitsu käyttäytyi ihan normaalisti; oli sosiaalinen, leikkisä ja jutteli normaaliin tapaansa. Katseltiin Maken kanssa vuorotellen Nemon suuhun taskulampulla, mutta ei nähty siellä mitään tavallisesta poikkeavaa.

Tiistaiaamuna kuolaa valui edelleen oikein noroina, ja missä tahansa Nemo makasikin, jäi jäljelle vain kuolalammikko :/ Soitin eläinlääkäriin ja sieltä kehotettiin tuomaan näytille. Päästiinkin heti aamupäivästä vastaanotolle, Nemo rauhotettiin ja sen nieluun katsottiin, ja samalla otettiin verikokeet, kun kerroin Nemon muutenkin juovan aika paljon.
Nielusta ei löytynyt mitään, ja lääkäri lähinnä kehui kauniinnäköistä nielua. Lähdimme kotiin vähän niinkuin tyhjin käsin, Nemo sai vain pitkäkestoisen antibioottipistoksen, ja kotiin saatiin vatsahappoja rauhottavaa liuosta. Verikoe lähetettiin Saksaan, ja sain siitä tulokset eilen.

Pakko oli tokkuraisena horjua ympäri olohuonetta, lopulta poika kellahti patterin viereen lämpimään

Sydänhän tässä särkyy...


Nähtävästi kaikki oli verikokeessakin ihan kunnossa ja viitearvojen sisällä. Ainoastaan veren glukoosi oli koholla, mutta soittaessani hoitaja kertoi, että noin vähäinen nousu todennäköisesti johtui Nemon stressaamisesta - kissoilla veren glukoosia voi olla vaikea mitata vastaanotolla jos kissa stressaa tilannetta. Jos diabetestä olisi syytä epäillä, glukoosiarvot olisivat yleensä noin 20 luokkaa, Nemolla arvo oli 10, kun viitearvot ovat 3.5 - 7.8. Tämä oli sinänsä ihan lohduttavaa kuulla, koska siitä ei ole kauaakaan kun mietiskelin onko tuo Nemon juominen ihan normaalin rajoissa, ja voisiko sillä olla diabetes. Hoitaja sanoi keskustelevansa vielä Nemoa katsoneen lääkärin kanssa, ja soittavansa jos lääkärin mielestä tulisi jostakin keskustella vielä mun kanssa. Soittoa ei kuulunut, joten tulkitsen kaiken olevan ookoo.

Nukuttaa niin kovin...


Nemon kuolaaminen oli aivan järkyttävää siinä vaiheessa kun poitsu heräili rauhotuksesta, mutta kun kissa oli kunnolla hereillä, kuolaaminen oli loppunut. Heräilemisen yhteydessä se myös oksensi, osittain ruokaa, osittain karvapallon. Illalla näytti kuolaa erittyvän vielä jonkin verran, mutta eilen ja tänään ei ole enää kuolannut ollenkaan. Eli en kyllä yhtään tajua mistä tässä oikein oli kyse :P Jos kyse olisi koko ajan ollut esim. tuosta karvapallosta, luulisi että se olisi yrittänyt oksentaa jo paljon aiemmin. Myrkytyksen suljin itse pois, sillä meillä ei täällä ole muuta myrkyllistä kuin osa kasveista, eikä Nemo nakertele noita kasveja, toisin kuin tytöt.
Tämä episodi jäi nyt sitten vähän mysteeriksi, mutta se antibioottipistos näytti siihen kuitenkin tehoavan, ja kissa on taas ihan normaali, kuolaamaton itsensä :)
Huomasin kyllä Nemon suuta tutkiessani paljon plakkia poskihampaissa, ja harkitsenkin tässä sormihammasharjan ja tahnan ostamista. Sitä en kyllä tiedä mahtaako näiden hampaiden pesusta tulla yhtikäs mitään, mutta voisi se olla kuitenkin ihan kokeilemisen arvoinen juttu. Pitäisi myös taas kunnostautua raa'an lihan syöttämisessä (pitää hampaat paremmassa kunnossa kuin teollinen ruoka, raksut mukaanlukien), ja olinkin iloinen kun kaikki suostuivat tuossa taannoin syömään raakoja kanankauloja :)My ragdoll cat Nemo had a little drooling episode this week. On Monday I noticed he drooled a lot which is not quite normal for cats. I tried to look at his mouth but didn't see anything weird. The drooling just increased during the night and I called to the nearest vet about it. Fortunately we got an appointment so I took Nemo to the vet.
Nemo was sedated and the vet looked into his mouth and pharynx but didn't find anything either. Nemo got a shot of antibiotics and we got some medicine to home too. The vet also took a blood sample from Nemo, since I told her that he's drinking a lot normally too. The blood test results came to me yesterday and everything seemed fine there too.

The antibiotics worked and Nemo isn't drooling anymore, but the whole thing remains a bit mystery. I still don't know what caused the drooling, since he don't chew my plants (so no poisoning) and there wasn't anything in his mouth.
There was quite a bit dental plaque though in his molars, so I'm considering to buy tooth brushes and paste for my cats :) Not sure how the whole thing would work for them, but it could be worth trying.

4 kommenttia:

 1. Voi toista. Kissat on niin raasuja, kun on rahotettu. :) Onneks kissin kuolaus loppui ja ei ollut kyse mistään vakavammasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä... Tuntuu pahalta katsella sitä hoippumista ja sekavuutta :/

   Poista
 2. Voi Nemo parka! :/ omituista, kun kuolaamisen syytä ei löydetty. Onneksi kaveri voi kuitenkin hyvin ja on taas oma itsensä :)
  Mä oon kans halunnut syöttää mun Nemolle raakaruokaa, mutta veikkaan että menee hukkaan kun muutenkin tytsy on niin nirsoilija. Onneksi Nemo rakastaa kuivaruokaa, niin hampaat pysyvät suht hyvässä kunnossa niinkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kyllä kissat syövät ihan hyvin raakaa lihaa, mutta on ravitsemuksellisesti parempi jos lihassa on luut mukana. Sen kanssa onkin sitten ollut hankalampaa, kun ei nuo oo osannut syödä mitään broilerinsiipiä tai muita, kun niissä on luuta :D Broilerin kivipiirojen kanssa oli kanssa vähän opettelemista, mutta kyllä nuo lopulta niihinkin tottui. Taidan noita siipiä kuitenkin vielä kokeilla, kun niissä kuitenkin luut on ohuet. Sitten kuitenkaan ne ei jauhettua lihaa suostu syömään, eli pitää olla jotain purutuntumaa. Sikäli outoa, kun ei märkäruuassakaan juuri mitään purutuntumaa ole...
   Ihan omasta mukavuudenhalusta en oo ostanut noille mitään kieliä tai munuaisia :P Pitäydyn vähän kesymmissä lihoissa :)

   Poista