perjantai 28. helmikuuta 2014

uusia reseptejä

Oon viime aikoina taas kokeillut kaikenlaista uutta, ja ajattelin jakaa osan teidänkin kanssa. Oon koittanut taas siirtyä takaisin vähähiilihydraattisiin ruokiin, mutta koitan pitää vatsani kunnossa syömällä kuitenkin enemmän hiilareita kuin aikasemmin karpatessani. Toistaiseksi se ei näy vaa'an lukemissa tai muutenkaan tuloksissa, mutta kokeilen nyt silti jonkin aikaa näin.

Tässä siis vähähiilarisia reseptejä :)

Ensin kokeilin uutta pizzapohjareseptiä. Oon tosi kyllästynyt kaikkiin perinteisiin karppipizzapohjiin, joihin tulee joko juustoraastetta tai rahkaa. Onhan ne ihan älyttömän helppo tehdä, kun ei tarvitse kuin sekoittaa ainekset keskenään ja kaataa uunipellille. Mutta mun mielestä pizzan kuuluu olla syötävissä käsin, ja pohjan kuuluisi olla melko mautonta, sillä sen päällehän tulee ne täytteet makua antamaan. En ole tutustunut lainkaan gluteenittomaan leivontaan, mutta löysin mahtavan Marjolassa herkutellaan -blogin, jonka kirjoittaja käyttää resepteissään paljon gluteenittomia jauhoja ym. Törmäsin siellä siis uuteen pizzapohjareseptiin, mitä oli aivan pakko kokeilla! Pizza (tai itseasiassa kaksi) katosi parempiin suihin niin nopeasti, että unohdin ottaa kuvan koko hässäkästä, mutta Marjolan reseptikuva on kyllä totuudenmukainen :) Suosittelen lämpimästi kokeilemaan! Tämä on käsin syötävissä oleva ohuehko pohja.

Marjolan pizzapohja

50g riisijauhoa
20g pofiberiä (perunakuitua)
1 rkl psylliumia
1 rkl ksantaania
1 tl kuivahiivaa
½ tl suolaa
loraus oliiviöljyä
½ rkl agaavesiirappia
1 muna
1-1½ dl lämmintä vettä

"Sekoita kuivat aineet ja lisää nesteet. Alusta hyvin. Anna tekeytyä jääkaapissa minimissään pari tuntia.
Kauli tai taputtele pellille leivinpaperin päälle. Taikinasta tulee pyöreä, niin iso kuin pellille mahtuu. Jos haluaa paksumman, niin sitten jättää pienemmäksi.
Anna pizzapohjan levätä pellillä uunin päällä uunin lämmetessä. Esipaista 250 asteessa noin 10 minsaa. Lisää täytteet ja paista 225-250 asteessa tarvittava aika."

Itse totesin, että taikina kannattaa kaulia leivinpaperin päällä, niin että taikinan ja kaulimen välissä on elmukelmua. Taikinan saa kyllä täyttämään koko pellin ja neliön muotoisena, mutta päätin, että seuraavalla kerralla teen samantien kolminkertaisen taikinan, jaan sen puoliksi, jolloin yhdestä pizzapohjataikinasta tulee 1,5-kertainen, ja samalla vaivalla voidaan syödä pizzaa vaikka koko viikonloppu :P Meillä täytteitä on perinteisesti paljon, joten täytteiden lisäämisen jälkeen pizza sai olla 225 asteessa vartin verran.
Jos joku miettii makroja, niin laskeskelin koko pohjan makroiksi 48g Hh, 52,3g R, 12,2g P, 704 kcal. Itse jaoin pohjan 16 osaan, jolloin yhdestä palasta tuli melko pieni, mutta tällöin yhden palan makroiksi jää 3g Hh, 3,3g R, 0,8g P, 44 kcal. Mielestäni aika hyvä "kuljetusalusta", kun tarvittavat proteiinitkin yleensä tulee täytteistä :)
Nuo erikoisemmat jauhot ja ksantaani (leivinjauheen tapainen pikkupurkki) löytyvät yleensä gluteenittoman leivonnan tarvikehyllyltä.

-------

Sitten pinaattilettuja. Myös näiden ohje löytyi Marjolassa herkutellaan -blogista. Tuli ihan älyttömän hyviä, ja voin lämpimästi suositella myös näitä! :) Itse tein kaksinkertaisen taikinan (myös tämä ohje on kaksinkertainen), ja sain sillä paistettua 30 pikkulettua. Jätin ne hieman paksummiksi, jotta ne on helpompi kääntää. Tarjoilin kukkakaalimuusin, salaatin ja tonnikalatahnan kera.


Pinaattiletut

2 munaa
4 dl kermaa
1 rkl psylliumia
4 rkl tattarijauhoa
1 tl suolaa
150 g pakastepinaattia sulatettuna
20 g voita sulatettuna
+ voita paistamiseen

Sekoita kaikki ainekset voisulaa lukuunottamatta keskenään, ja anna turvota vartin verran. Lisää joukkoon sulatettu voi, sekoita, ja paista lettupannulla voissa.


Tonnikalatahna

2 tlk tonnikalaa öljyssä
100 g creme fraichea
ketsuppia
sinappia
suolaa, pippuria, paprikajauhetta, chilijauhetta

Ainekset sekaisin ja mausteita oman maun mukaan. Itse olen tätä tahnaa käyttänyt nimenomaan pinaattilettujen kanssa, sekä lämpimiä voileipiä tai tonnikalanachoja tehdessäni.

-------

Koska pinaattia oli vielä pakastimessa, halusin kokeilla broilerikastiketta pinaatilla. Mulla oli treenin jälkeen tosi kova hiilarihimo, ja teki mieli ihan oikeeta pastaa. Tämänhän voisi siis hyvin tehdä vaikkapa kesäkurpitsapastan kastikkeeksi :) Make ei uskonut, että suolapähkinät voisi olla hyvä juttu, mutta en kyllä kuullut sen valittavankaan ;)


Broileri-pinaatti-pähkinä -kastike

400 g broilerin fileesuikaleita
150 g pakastepinaattia
3 dl ruokakermaa
mausteita (broilerimauste, curry, kurkuma, chili, pippuri jne)
pari kourallista suolapähkinöitä ja cashew-pähkinöitä

Paista broilerin suikaleet kypsiksi pannulla, mausta jos käytät maustamattomia suikaleita, mutta käytä suolaa varoen, sillä sitä tulee suolapähkinöistä vielä. Meillä oli hunajamarinoitua suikaletta, joten maustoin kastikkeen vasta myöhemmin. Lisää pakastepinaatti ja sulata se pannulla. Lisää kerma ja pähkinät. Tarkista vielä maku.

-------

Viime viikkoina mun on tehnyt hirveästi mieli maksaa, ja oonkin karpista poiketen ostanut useampana päivänä maksalaatikkoa, ja voi jeesus se on ollu hyvää! Tykkäsin koulussa ja kotonakin aikoinaan jauhemaksapihveistä, mutta en oo aikasemmin uskaltanut kokeilla niitä itse. Olen ihan surkea maustamaan jauhelihapihvejä, ja maksaa en ole käsitellyt aiemmin missään muodossa (paitti kissoille), joten siksi kynnys oli varmaan vähän suurempi tämän kokeiluun. Päätin tehdä samoin kuin äiti on tehnyt, eli puolet maksaa, puolet tavallista jauhelihaa. Maksaa ei saa ylimaustaa, ja yllätyin ihan todella, että onnistuin maustamisessa niin hyvin! Normaalisti käytetään mausteita tosi paljon, mutta hyvä että maltoin mieleni :) Alkuperäisen reseptin löysin Kotikokki.netistä, mitä vielä vähän itse fiksasin. Reseptissä on kyllä korppujauhoja, mutta koska kokkailin näitä ekaa kertaa, niin en uskaltanut jättää niitä poiskaan. Plus että tuosta tulee niin monta piffiä että haitanneeko siellä joku vajaa desi korppujauhoja... Pihvien kaveriksi tein lämmintä kaalilisuketta, ja tietty oli myös puolukkahilloa :)


Jauhemaksapihvit

400 g jauhelihaa (meillä sika-nautaa)
350 g maksaa (meillä naudanmaksaa)
2 dl kermaa
3/4 dl korppujauhoja
1 sipuli
2 kananmunaa
2-4 tl suolaa
pippuria, jauhelihamaustetta, ripaus chiliä, oreganoa
tuoreita yrttejä, esim. timjamia ja persiljaa
+ voita paistamiseen

Helpoimmalla pääsee, jos löytää kaupasta valmiiksi jauhettua maksaa. Itse en löytänyt, joten jouduin surauttamaan maksan soseeksi sauvasekoittimella. Voin kertoo, että se vähän hillitsi ruokahaluja :P Joten seuraavaksi koitan löytää maksaa valmiiksi jauhettuna vaikka tuorelihatiskiltä...
Kun jauhettu maksa ja jauheliha on sekoitettu keskenään, voi laittaa kulhoon turpoamaan kerman ja korppujauhot. Tällä välin voi pilkkoa sipulin ja paistaa sen pannulla. Kaikki aineet sekaisin, ja lopuksi mausteet perään. Itse olisin laittanut tuoretta timjamia ja meiramia, mutta meiramia ei kaupasta löytynyt, niin pelkkä timjami kävi ihan hyvin.

Taikina on maksan takia melko löysää, eikä siitä saa taputeltua pihvejä kuten pelkästä jauhelihasta. Kannattaakin nämä paistaa lettupannulla. Sellainen reilu ruokalusikallinen yhteen koloon riittää hyvin. Nämä paistuvat nopeasti, minuutti tai pari per puoli riittää.
Itse tein pihveille vielä kermakastikkeen, ja paistoin lisukkeeksi sipulirenkaita, joten ladoin pihvit uunivuokaan, sipulirenkaat ja valmiin kermakastikkeen niiden päälle, muutama oksa timjamia mukaan ja 200 asteiseen uuniin vielä noin 20 minuutiksi. Vuoka pois uunista ja tuoretta, silputtua persiljaa päälle :)


Lämmin kaalilisuke

pala valkokaalia (meillä oli ehkä 500 g)
3 porkkanaa raasteena
1 paprika
1 tlk kikherneitä
soijakastiketta
siirappia
voita
maun mukaan muita mausteita

Suikaloi kaali ja laita kattilaan hautumaan. Kattilan pohjalle kannattaa lisätä tilkka vettä, jottei pala pohjaan. Raasta porkkanat ja suikaloi paprika, ja lisää kaalin joukkoon. Hauduttele puolesta tunnista tuntiin, kunnes kaalit ovat omaan makuun tarpeeksi pehmennyt. Itse meinasin unohtaa kikherneet, joten lisäsin ne vasta ihan lopuksi, mutta en tiedä mahtaako sillä olla väliä missä vaiheessa ne lisää. Käytännössä ne tarvitsee vain lämmityksen.
Mausteeksi loraus soijakastiketta ja siirappia, ja nokare voita sulamaan. Muita mausteita kuten pippuria, paprikajauhetta, yrttejä ja chiliä voi lisätä oman maun mukaan. Itse laitoin joukkoon myös tuoretta timjamia.

-------

Tällaista tällä kertaa :) Katotaan mitä sitä seuraavaksi keksisi.

4 kommenttia:

  1. Mäkin rupesin taas vhh ruokavaliolle kotioloissa, kun ei ole ketään valittamassa mun omituisista ruuista :p Olo on paljon kevyempi taas! Harmi vaan ettei koulussa oikein voi valita mitä siellä tarjotaan, mutta perunan ja pastan oon sielläkin jättänyt pois ja "korvannut" salaatilla ja muulla rehulla ^^

    Just kokeilen täällä tehdä siemenleipiä. Kunhan ei tarvitse enää ikinä koskea mantelijauhoon! Viimeksi kun karppailin, opin inhoamaan sitä makua sydämeni pohjasta, vaikka yleensä siedän kaikkea :D

    Hyvännäköisiä sapuskoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten musta tuntuu että aika monikaan ei lopulta tykkää mantelijauhosta, joko sen rakeisen koostumuksen tai sitten maun takia. Tietty ei se maku ehkä niin hyvin kaiken ruuan kanssa käy :P Itellä ei oo tullut mitään antipatioita mantelijauhosta (paitsi joskus ärsyttää se koostumus, kun haluaisi jotain "tasaista" saada aikaseksi), mutta oli silti tosi kiva kokeilla noita riisi- ja tattarijauhoja välillä :) Mulla on kotona myös soija- ja kookosjauhoa, nekin on ollut ihan hyvää vaihtelua.

      Unohdin tohon postaukseen laittaa, että kokeilin Marjolan reseptillä myös muffinsseja, ei mantelijauhoa, ainoastaan kookosjauhoa ja aavistus perunajauhoja :) Niistäkin tuli hyviä, joskin aika murenevia.
      http://marjolassa.blogspot.fi/2014/01/sitruunamuffinit.html

      Poista
  2. Nam! Sinä se sitten osaat kokkailla :) näyttää niin hyviltä, että pakko kokeilla itsekin jotakin näistä. Toi tonnikalatahna näyttää herkulta, varmasti myös Nemo tykkäisi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mäkään en kyllä ole rauhassa saanut näitä juuri syödä, aina on joku kissoista norkoomassa vieressä :D Tosiaan se tonnikalatahna (hienompi nimitys mössölle x)) on paljon paremman makuista miltä se näyttää. Lämpimiin voileipiin jos tekee, niin ei tarvii noin paljon ranskankermaa, sen verran vaan että siitä tulee tahnamaista, ja pysyy paremmin koossa leivän päällä :)

      Poista