maanantai 28. heinäkuuta 2014

rantsuilua & fiskarsia

Viikonloppu tuli aika vahvasti vietettyä ulkona ja rannalla, mikä helpotti kyllä huomattavasti tätä tukalaa oloa. Harmi vaan, että täällä kaikki parhaimmat uimarannat ovat automatkan päässä, eikä meidän autossa mitään ilmastointia ole. Siitä syystä on vähän nihkeästi tehnyt mieli lähteä mihinkään pidemmälle. Mutta koska rakastan pulikoida vedessä, ja vesi on itselle kuin toinen koti, niin tykkään käydä kokeilemassa uusia rantoja ja uimavesiä. Aattelin tähän samaan kirjoitukseen ympätä vähän kokemuksia näistä Salon seudun rannoista, pääasiassa sen takia, että suurin osa Salon uimarannoista on keskustasta niin pitkällä. On ihan hyvä tietää minne on menossa, kun lähtee noinkin pitkälle :) Jospa jollekin blogiin eksyvälle olisi tästä jotain hyötyä.

Nyt tosiaan päätettiin, että reissu on autossa hikoilemisen arvoista, ja käytiin lauantaina peräti kahdella rannalla loikoilemassa ja uimassa. Mentiin ensin mun aiemmalle seudun lempirannalle Hossukseen, jonne on tästä Salon keskustasta n. 17 km matkaa. Ranta on pieni, mikä saattaa ärsyttää silloin kun siellä on paljon porukkaa, mutta tykkään siitä, että rannassa syvenee nopeasti, ja vedessä ei ole huolta jalkoihin tarttuvista vesikasveista :P Siellä ui mielellään pidempäänkin. Rannalta löytyy myös kaksi laituria, hyppytorni, pukkarit ja muutamat pöydät esim. eväiden syömiseen. Hossukselle kannattaisi mennä aurinkoa ottamaan heti aamupäivästä, sillä kahden-kolmen aikoihin aurinko menee puiden taakse niin, ettei rannalle enää paista aurinko. Ja senpä takia mekin päätettiin parin tunnin löhöämisen jälkeen vaihtaa rantaa.

Nummijärven rantaa Salon ja Someron rajalla Kuusjoella on kehuttu hirveästi, mm. veden kirkkauden takia, ja halusin lähteä katsomaan kuinka kirkasta se oikein onkaan. Sinne Salon keskustasta on 30 km matkaa, joten sinne ei kyllä lähdetä ihan vain pulahtamaan. Kunnon eväät ja viihdykkeet mukaan, ja siellä voi olla vaikka koko päivän. Tämä oli meidän kummankin eka kerta tuolla rannalla, joka on itseasiassa jakautunut kolmeksi yleiseksi rannaksi. Me mentiin keskimmäiseen, kun ei tiedetty mihin pitäisi/kannattaisi mennä. Ranta oli tosi pieni mihinkään auringonottoon, ja lisäksi se oli käytännössä mäessä. Rantsussa kyllä oli iso kioski, saunat, vessat ym., ja lisäksi laituriltakin pääsi helposti veteen. Ja kyllä se vesi vaan oli just niin kirkasta kuin oli mainostettukin :) Oli sellainen vau-fiilis uida siellä, kun syvälläkin, jalkojen ollessa pohjaa kohti, näki aivan selvästi omat varpaansa, eikä ne edes jäätyneet! Eli siis vesi oli yllättävän tasaisen lämpöistä yli metrinkin syvyydessä. Rannassa äkkisyvä tuli nopeasti, mutta mulle se oli vain positiivista. Aurinko meni Nummijärvelläkin parin tunnin päästä puiden taakse, mutta myöhemmin kuulin, että kannattaa suunnata parkkipaikalta kohti niemenkärkeä, jossa on tasainen ranta ja aurinko paistaa iltaan asti. Eli sinne sitten seuraavaksi :) Harkitsen jopa uimalasien ostamista, koska tuolla vedessä varmasti näkisi kivasti sukellella. Ja joku uimapatja tarttis varmaan ostaa, heh.
Mutta joo, kyllä tosta Nummijärven rannasta tuli nyt heittämällä oma suosikkini, jos vaan jaksaa lähteä noin pitkän matkan päähän.Illemmalla kun oltiin tultu jo kotiin, vietiin Nikki ulos valjastelemaan. Vein sen ulos myös pari päivää aikasemmin, ja sillä tuntui olevan tosi kivaa siellä. Tällä kertaa sitä pelotti ulkona kuuluva meteli, kun naapurikorttelissa baarissa laulettiin karaokea, ja se kuului kovaa tohon sisäpihalle. Ei ihan hirveän kauan viitsitty pihalla sitten olla, kun mun viilentymisyritykset kääntyi ihan päälaelleen, ja peloissaan Nikki rupesi hikoilemaan anturoista... Höh.


Sunnuntaina oli vuorossa retki Fiskarsin ruukkiin. Itse oon käynyt siellä viimeksi kaiketi joskus 13-vuotiaana, Make taas ei koskaan. Suurimmassa osassa myymälöitä on niin design-kamaa, että tällaisen köyhän on turha edes haaveilla mistään ostoksista, mutta kylä on muuten tosi kaunis ja näkemisen arvoinen.
Käytiin kuitenkin ensin Karjalohjalla legendaarisessa Unkan baarissa syömässä, josta sitten ajeltiin Fiskarsiin. Siellä tuli lähinnä tepasteltua ja löntysteltyä mahdollisimman hissukseen, kun oli niin kamalan kuuma. Tuntui tosin, ettei edes löntystely auttanut hikoiluun, joten päätettiin jättää mm. puulajipolku kiertämättä, ja myymälöistäkin käytiin vaan muutamassa sisällä. Tuliaiseksi sentään ostin Fiskarsin pinkit oksasakset ;) Päätin olla ostamatta Desicon kynttilöitäkään, enkä edes puutarhamyymälästä löytänyt mitään kivaa. Upeita lintuhäkkejä siellä olisi ollut, mutta ei mun budjetille.


Sepän pajasta


Sorsat tuli moikkaamaan :)

Fiskarsin kiertämisen jälkeen oli tarkoitus mennä Karjalohjan Puujärven rantaan uimaan, mutta siellä oli ihan tupatentäyttä, joten suunnitelma uusiksi. Karjalohjalta oli yhtä pitkä matka sekä Perniön Naarjärvelle kuin Kiikalan Härjänvatsaankin, joten valittiin tällä kertaa Härjänvatsa (Naarjärvelle voi mennä joskus toiste vaikka frisbeegolfin jälkeen). Sinne Salon keskustasta on matkaa 35 km. Totesin, että se taitaa olla jo vähän liikaa, mutta toisaalta se on noin puolivälissä Salo-Lohja -moottoritietä, joten esim. joskus Lohjalta tullessa siellä voisi poiketa. Ranta oli ihan ookoo, ilmeisesti jostain syystä teinien suosima paikka. Löytyi kioskia, saunaa, hyppytornia ja pukkarit toki. Täällä tuli myös nopeasti syvää, ja vedessä oli hyvä uida. Aurinko myös paistoi ihan iltaan saakka ja rannan hiekka oli kivan pehmeää. Eli ihan kiva juu, mutta vartavasten lähtisin ennemmin Nummijärvelle :)
Näistä Salon seudun rannoista oon noiden lisäksi tähän mennessä käynyt Lehmijärvellä, Perniön Vähäjärvellä, Varvojärvellä, Vuohensaaressa sekä Märynummen uimapaikassa.
Lehmijärvi tuntui omaan makuun vähän liian isolta, ja siellä on kuulemma usein myös hirveesti porukkaa. Sinne on Salon keskustasta 15 km matkaa. Siellä tosin on kivan pehmeä hiekka ja beach volley -kenttä.
Vähäjärvi on tosi pieni ranta. On siellä kyllä laituri ja pukkarit ja ihan hiekkaranta, mutta pienuutensa takia ahdistaa jos siellä on paljon ihmisiä. Mutta ihan kelpo uimapaikka se on, ja mielelläni oon siellä käynyt. Sinne matkaa on 23 km.
Varvojärvi on Hossuksen lähellä ja sinne matkaa on myös 23 km. Sieltä löytyy myös mm. sauna ja kioski, mutta ranta ei oikein ollut mun mieleeni, ja se oli liian iso ja suosittu, jos näin nyt voi sanoa :) Järvessä oli myös paljon kylmiä virtauksia, mikä vähän latisti pulikointikokemuksia. Meen mieluummin viereen Hossukselle :)
Vuohensaaren ranta on lähimpänä keskustaa, n. 5 km päässä. Ranta itsessään on tosi kiva, mutta se on meren rannalla, eikä vesi ole kovinkaan puhdasta. Itse käyn mieluummin järvessä kuin meressä uimassa, kun merivesi kuivattaa niin paljon muutenkin kuivaa ihoa. Mutta Vuohensaaressa on myös leirintäalue, kahvio, luontopolku, kesäteatteri jne.
Märynummen uimapaikassa on kiva käydä vaikkapa illalla pulahtamassa ennen nukkumaanmenoa. Sinne on keskustasta matkaa 13 km. Toisella lammella ei ole puita varjostamassa aurinkoa, eli sinne paistaa kyllä koko päivän jos on paistaakseen. Myöskin hyvä paikka uida, mutta jalkaan saattaa takertua välillä vesikasveja :P Niin paljon kuin vedestä tykkäänkin, niin inhoon saada jalkoihini vesikasveja, hyi... Märyssä on myös toinen lampi, missä en oo käynyt vielä uimassa, mutta se on se ilmeisesti se varsinainen uimapaikka, mistä löytyy myös pukkarit, sauna ja beach volley -kentät. Märyssä kiertää myös kuntopolku.

Omat valinnat:
1. Nummijärvi, Kuusjoki - Upea, kirkasvetinen järvi, kolmeen osaan jakautuneessa rannassa varaa valita, ja lisäksi kioski ja saunamahdollisuus. Matkan päässä, joten kannattaa varata aikaa, eväät ja viihdykkeet. Talvella täällä on avantouintia.
2. Hossus, Pertteli - Sopivan pieni ja mukava ranta, ja järvessä mukava uida. Auringon kannalta paras aika käydä on keskipäivä. Kohtuullisen matkan päässä myös.
3. Märynummi, Halikko - Siedettävän matkan päässä sopivan pieni uimala. Kahdesta lammesta voi valita mieleisen.

Salon nettisivuilta toki löytyy lisäinfoa yleisistä uimarannoista.

Tajusin muuten vasta nyt, että hirveän monessa Salon uimarannassa on kioski, mutta esim. Lohjalla, missä yleisiä uimarantoja on pilvin pimein, niin kioskeja taitaa olla vain muutamassa (ensinnä tulee mieleen Aurlahti ja Myllylampi). Lohjan rannoilla ei taida myöskään hyppytorneja olla kuin Virkkalassa Lasitehtaan rannassa, kun Liessaarestakin ne poistettiin.


Onko täällä muita ikuisesti kakaroita, joille rantsuilussa tärkeämpää on vedessä pulikointi ja uiminen, kuin auringon otto? :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti