maanantai 17. syyskuuta 2012

ajatuksia ja kokemuksia karppaamisesta

Tämä ei ole käännytyspostaus, vihapostaus tms., vaan omia kokemuksiani karppaamisesta, eli vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Koska itse tätä ruokavaliota noudatan, voinette ehkä ymmärtää miksi tämä on kirjoitettu hieman puolustuskannalta. Itselle karppaaminen ei ole myöskään aina ollut pelkkää ruusuilla tanssimista, ja halusinkin jakaa realistisia kokemuksia, miten itse olen kokenut VHH-ruokavalion vaikuttaneen itseeni.
Sysäys tälle postaukselle tuli kun taas joku väitti Facebookissa karppauksen olevan ihmedieetti, muotivillitys, lisäävän sydän- ja verisuonisairauksia jne. Siinä missä karppauksen vastustajat ovat asiassaan fanaattisia, eivät sen puolustajat aina ole sen parempia, vaan liian moni karppaaja tuntuu olevan aivan yltiöfanaattinen ja ehdoton mielipiteissään, mikä ei mielestäni ole tervettä sekään, ihmisiä ja ruokavalioita kun on niin monenlaisia, ja jokainen noudattaa sitä "dieettiä" mikä itselleen sopii. Ei sellaista ruokavaliota voi teilata, mitä itse ei ole kokeillut, sanoo kuka tahansa "asiantuntija" mitä tahansa.
 
Jos et jaksa lukea koko yksityiskohtaista postausta, niin rullaa suoraan lopun yhteenvetoon :D


Moni varmaan tietääkin, että mun ruokavalio on ollut vähähiilihydraattinen nyt sellaiset 1,5 vuotta. Voin kertoa ihan rehellisesti, että ensimmäinen viikko oli hirveä, mulla oli kuvottava ja heikko olo. Mutta kunhan se meni ohi, niin, no, se meni ohi. En tuntenut kuukausien aikana mitään parantavaa vaikutusta, että olisin erityisen paljon pirteämpi ja energisempi tms. Merkitsin kaiken syömäni Kiloklubiin, koska itselle se oli helpoin tapa pitää kirjaa, erityisesti siinä kuinka paljon hiilareita tulee mistäkin ruoka-aineesta, ja kuinka paljon voin sitä syödä. Mutta tuolloin en syynännyt ruokavaliotani muuten kauhean tarkasti, kunhan jätin pois riisin, pastan, perunan ja valkoiset jauhot, opettelin siihen, että ne korvataan kasviksilla, eikä kasvikset olekaan ruoka-annoksessa enää se kourallinen lisukkeita jos sitäkään. Olo oli kuitenkin ihan jees, joten olin vähähiilarisella maaliskuusta 2011 jotakuinkin kesäkuuhun 2011, eli vain muutaman kuukauden. Sinä aikana lähti pääosin nesteitä 4 kg.

Sitten pääsin työelämävalmennukseen työttömien taideverstaalle, jonne tuotiin joka päivä leipää ja muita leipomotuotteita; pasteijoita, pullaa, munkkeja jne. Köyhänä ei luonto antanut periksi että olisin jättänyt käyttämättä moisen hyväksi, joten joka päivä lähti mukaan pari leipää, ja söin lounaaksi yleensä jonkun pasteijan, koska työpäivä oli tosi lyhyt.
Kesän ajan siis tehtiin kotonakin jälleen niitä normiruokia, mutta silti monesti peruna, pasta ja riisi olivat poissa kuvioista. Leipää tuli sitten syötyä enemmän. Tätä jatkui johonkin syys-lokakuulle, jolloin päätin että ruokavalio pistetään jälleen syyniin, sillä mulla tuntui olevan jatkuvasti kamala olo. Mulle tuo kesän karppaustauko oli pelkästään hyvä juttu, koska ilman sitä en olisi tajunnut miten hyvä olo vähähiilarisessa ruokavaliossa mulla itseasiassa olikaan, vielä keväällä en sitä tajunnut. Ei, en senkään jälkeen ole kokenut itseäni paljon pirteämmäksi, mutta vatsassa ei myllerrä, eikä turvota, ja se on pääasia. Töihin vein omat lounaseväät ja kotiin otin vain karppileipää jos sitä tuli.

Kun sitten syksyllä viimeistään tajusin, miten hyvää tuo ruokavalion muutos tekee, niin olen siitä lähtien jatkuvasti saanut puolustella VHH-ruokavaliota - karppaamista, joka tuntuu monelle olevan kirosana. Ihmiset taivastelevat, että kolesteroli nousee, sydänkohtaukset lisääntyvät, verisuonet tukkeutuu, iho kukkii jne., mutta kun eihän se nyt ihan niin mene.

Karppaajan ruokapyramidi

Kun ihan aluksi, ennen karppaamistakin merkitsin syömiseni Kiloklubiin, päivän ruokavaliosta yli 50% (100-200g) oli hiilareita. Se on ihan kamala määrä. Ei ihminen tarvitse hiilareita niin paljon. Kun jätin perunan, riisin, pastan ja valkoiset jauhot pois, päivittäinen hiilarimääräni putosi johonkin välille 60-100g. Kun alkuvuodesta 2012 tiukensin hiilarilinjaani entisestään, on päivittäinen hiilarimääräni nyt jotakin välillä 30-60g, eli 10-15%. Tuon alle pääsen vain vaivoin, enkä ole sitä enää yrittänytkään, se ei sovi mulle.

No jos katsotaan sitten välillä jotakin muita kuin hiilareita. Proteiinia syön päivittäin 60-150g, mulla ei ole mitään tiettyä proteiinimäärää minkä syön joka päivä, joten sen saanti vaihtelee aika paljon. Katson kuitenkin, että protskuja tulee enemmän kuin hiilareita, ehkä siis noin 25% päivittäisestä ruokavaliosta. Itse syön lihaa, joten proteiinin saanti ei sinänsä ole ongelma. Jos lihatuotteita ei tee mieli, syön esim. maitotuotteita, rahkaa, raejuustoa jne. tai vaikkapa pähkinöitä. Itse en esim. aamuisin pysty syömään muna-pekoni-aamiaista, ja siksi tein itse pähkinöistä ja siemenistä mysliä, ja syön sitä aamuisin maustamattoman jugurtin ja marjojen kanssa.

Ja kyllä, se valtaosa, n. 60% ruokavaliosta koostuu rasvasta. Se ei kuitenkaan tarkoita yletöntä voilla ja kermalla mässäilyä, vaan pehmeitäkin rasvoja tulee mm. pähkinöistä, oliivi- tai muista öljyistä, avokadosta, kalasta jne. Monilla on mielikuva, että karppajat syövät pelkkää munia ja pekonia, mutta esim. mä itse syön munia ja pekonia tosi harvoin. Jos liika munien ja pekonin syöminen ällöttää, niin älä syö niitä, siksi mäkään en niin tee. Otan sitten mieluummin rasvani ja protskuni jotenkin muuten. Kananmunia karppiruokavaliossa toki kuluu paljon, mutta ei ne kananmunat ja rasva sitä sun kolesteroliasi nosta. Ne tekevät sen yhteistyössä höttöhiilareiden kanssa. Erilaisia juustoja kuluu myös paljon, mutta voihan niitäkin välttää. Karpata voi myös ilman järjettömiä määriä juustoa. Juustot ovat lähinnä hyvä kalsiumin, rasvan ja maun lähde, mutta ne saattavat aiheuttaa myös painonlaskun jumittumista.

Karppaajat saavat suurimman osan tarvitsemistaan hiilareista kasviksista. Suositus "puoli kiloa päivässä" pätee myös karppaajiin, ja se onkin vähimmäismäärä. Itsellä tuottaa ongelmia saada täyteen tuo puoli kiloa, vaikka kuinka kasviksia syö joka aterialla (koska mitäs muutakaan sitä lihan kanssa söisi). Tähän yksi oiva apu on vaikkapa kukkakaalimuusi. Kaikki varmaan tietää, että muutama kauhallinen perunamuusia sisältää oikeasti varmaan viisi perunaa, mitä ei normaalisti jaksaisi edes syödä, mutta muusina se meneekin ihan huomaamatta. Kukkakaalimuusissa on sama juttu, mutta yhtään perunaa ei tarvitse syödä.
Tästä päästäänkin siihen, että karppaamiseni aikana olen syönyt kasviksia enemmän ja monipuolisemmin kuin koskaan aiemmin elämässäni. Varsinkin niinä vuosina kun päästin itseni lihomaan, en välttämättä viikkoon syönyt ruokani kanssa kasviksia. No jollei ketsuppia tai herne-maissi-paprikaa lasketa :P
Me ostetaan kasviksemme niin tuoreina kuin pakasteinakin, riippuen vähän jaksamisen tasosta (jaksetaanko pilkkoa tuore kukkakaali jne ;)) ja rahatilanteesta.
Mua itseäni ihmetyttää niin kauhiasti, että miten ruokavalio, jossa syödään näin paljon ja monipuolisesti kasviksia, voisi olla mukamas epäterveellinen :D Atkinsin dieetissä syödään kasviksia vähemmän, mutta siinäkään niistä ei kieltäydytä kokonaan. Ja Atkinsin dieetti ei ole sama asia kuin karppaaminen tai vähähiilihydraattinen ruokavalio! Sitä ei ole tarkoitus jatkaa pitkään.

Monilla on mielikuva, että hedelmät ovat terveellisiä. No en sitä kielläkään, mutta ei niitä kuulu montaa päivässä syödä. Hedelmät sisältävät valtavasti fruktoosia, siis hedelmäsokeria, eikä niiden liiallinen syöminen sitten enää olekaan kovin terveellistä. Kuivatut hedelmät kannattaa ihan suosiolla jättää kauppaan, sillä nehän ovat varsinaisia sokeripommeja. Verrataan vaikka omenaa, jota saa kaupasta kuivattuina sipseinäkin. Tuore kotimainen omena sisältää n. 7g hiilihydraatteja / 100g. Kuivattu omena taas sisältää hiilareita huimat 60g / 100g! Ero on let me say järkyttävä. No, 100g kuivattua omenaa on tietysti vähän eri asia kuin tuoretta, sillä kuivattuhan painaa paljon vähemmän. Mutta jos valitset vaikka kuivatut omenarinkulat tavallisten sipsien sijaan, niin eivät ne oikeasti taida paljon terveellisempiä olla. Osta siis vaan se tuore omena :D
Karppaajien ei siis tulisi syödä kovin paljon hedelmiä, kotimaisia marjoja sen sijaan voi syödä kohtuudella. Kaikkihan riippuu ihan tyystin siitä minkälaisen ruokavalion haluat juuri itsellesi muovata, ei nämä mitään kiveenkirjoitettuja sääntöjä ole. Se mikä toimii toisella, ei välttämättä toisella toimikaan. Omaa toimivaa ruokavaliota joutuu yleensä hieman hakemaan, ja siinä saattaa vierähtää tovi. Itsehän en ole vieläkään löytänyt itselleni täysin sopivaa ruokavaliota.

Ainakin karppaajille on varmasti tullut tutuksi Finelin nettisivut. Sieltä saa katsottua tiettyjen ruoka-aineiden ravintoarvopitoisuudet, ja eniten ja vähiten -laskurilla saa haettua vaikkapa vähiten hiilareita sisältävät tuoreet hedelmät: kymmenen vähiten hh sisältävien hedelmien joukossa on mm. avokado, greippi, sitruuna, melonit sekä tuore ananas. Itse rakastan hedelmiä, ja cantaloupe-meloni on varsin näppärä hedelmä karppaajalle sisältäen vain 2g hh / 100g, kuorittuna 4g hh / 100 g. Silloin tällöin me ostetaan myös säilykeananasta esim. rahkoihin tai pizzaan, kiiviä ja avokadoa oon käyttänyt mm. smoothieissa. Avokado ei ihan pelkiltään mulle oikein hyvin uppoa, joten koitan käyttää sitä muilla tavoin, sillä avokadossa on paljon hyviä ravintoaineita ja vähiten hiilareita.
Marjoista käytän eniten mustikoita ja vadelmia, tällä hetkellä pakastimessa on myös punaherukkaa, karviaisia ja karpaloa.

Karppaajat käyttävät myös jonkin verran kummallisia korvikkeita esim. leivonnassa. Vehnäjauhot vaihtuvat muihin jauhoihin, jotka eivät sisällä viljaa eikä niinollen yhtä paljon hiilareita, vaan enemmän proteiinia ja rasvaa. Tällaisia ovat esim. manteli-, soija- ja kookosjauho. Jotkut käyttävät leivonnassa myös heraproteiinijauhoja. Sokeri korvataan jollakin muulla makeutuksella, esim. keinotekoisilla makeutusaineilla (Canderel, Hermesetas), tai täysin kalorittomilla ja hiilarittomilla, luonnollisilla makeuttajilla, erytritolia eli sokerialkoholia sisältävillä tuotteilla kuten Sukrin. Stevia on nykyisin myös hyvin suosittu luontainen makeuttaja, ja sitä saa sekä jauheena että nestemäisenä. Taikinoihin sitkoa ja kuitua antamaan käytetään psylliumia. Nämä ovat kaikki sellaisia mitä itse olen leivonnassa ja ruuanlaitossa käyttänyt. Muitakin "kummallisuuksia" on olemassa, mutta itsellä ei ole ollut tarvetta niille.

Tässä annoksessahan ei ole lainkaan kasviksia :P

Mutta niin, karppaajan ruokavaliossa on siis yleensä yli puolet rasvaa, loput protskuja ja hiilareita. Paljon urheileva/kuntoileva tarvitsee hiilareita yleensä enemmän, olen itsekin huomannut muutoksen jos oon kuntoillut minimihiilareilla - ei lähde. Ruokia valitaan kaupasta yleensä niin, että kaikkien pääravintoaineiden suhde on hyvä, ja tuote olisi mahdollisimman puhdas ylimääräisistä säilöntä- ym. kakka-aineista x) Esim. moni karppaaja käyttää ruokakerman sijaan kuohukermaa, sillä kuohukermassa on enemmän rasvaa, vaikka sisältääkin hieman enemmän hiilareita kuin ruokakerma. Näin ollen rasvaa ei tarvitse lisätä niin paljon muilla keinoin.
No miksi sitä rasvaa sitten pitää syödä enemmän... Siksi, että jostain on ne päivittäiset kalorimäärät otettava kun hiilareitakaan ei saa enää niin paljon. Liiallinen proteiinin saaminen voi vaurioittaa munuaisia, ja niiden liika syöminen voi myös aiheuttaa lihomista, kun insuliinintuotanto lisääntyy. Päivittäiset kalorimäärät täytyy kuitenkin täyttää, ja rasva on siihen hyvä apu. Ihmisten vaan pitäisi muistaa, että se ei tarkoita sitä, että voita syödään suoraan paketista, vaan karppaajan olisikin hyvä käyttää (voin ja kerman ohella) niitä ns. hyviä rasvoja, mistä mainitsin jo tuolla alkupäässä.
Jotkut karppaajat käyttävät esim. kuitulisää, mutta itse en sellaisia tarvitse vatsan toimimiseen. Itselläni vatsa on toiminut loistavasti vähähiilarisella, ja ongelmiakin tulee vasta siinä vaiheessa jos poikkean polultani pariksi päiväksi. Siinä siis yksi syy lisää miksi ei tee mieli poiketakaan :D

Itse olen hoitanut koko karppaamisen niin, että lihan määrä on pysynyt samana kuin aina ennenkin, juustoja, kananmunia ja kasviksia olen ruokavaliooni lisännyt, ja ruoka-aineet olen pääasiassa vaihtanut täysrasvaisiin tai ainakin rasvaisempiin kuin ennen. Osa maitotuotteista on myös vaihtunut laktoosittomiin, koska laktoosi (= maitosokeri) nostaa yleensä myös hiilaripitoisuuksia. Tästä syystä myös entinen maidon suurkuluttaja on siirtynyt käyttämään ruokajuomana vettä, ja maitoa lähinnä kahvin joukossa (en pidä kermakahvista). Rasva- ja proteiinivoittoinen ruokavalio hitailla hiilareilla pitää nälkää poissa pidempään, eikä tarvitse olla koko ajan syömässä, eikä tee edes mieli syödä tai napostella. Itse syön tällä hetkellä kaksi kertaa päivässä lämpimän aterian, ja yleensä vielä jonkun "kevyemmän" välipalan tai iltapalan, mikä on siis esim. jugurttia ja mysliä tai vaikkapa pari karppileipäviipaletta lisukkeineen.

Itselläni ei ole toiminut se, etten katsoisi yhtään suuhuni pistämien ruokien kalorimäärää. Jotkut väittävät laihtuvansa vaikka söisi kuinka paljon kaloreita, kunhan hiilareita on vähän. Mulla on pakko olla aika reilustikin kalorivajetta ennen kuin vaa'alla tapahtuu yhtään mitään. Säästöliekille ei tietenkään saa mennä, mutta minä en ainakaan voi mässäillä karpatessakaan jos haluan laihtua :P Tosin tällä ruokavaliolla kalorivajeen pitäminen onkin aika helppoa, kun yksinkertaisesti ei tule enää syötyä niin paljon kuin ennen. Me ei olla varmaan vuoteen käytetty normaaleja aterialautasia, koska tuntuu että ne on liian isoja. Annoskoot siis pienentyy ihan huomaamatta karpatessa, kun sitä rasva- ja proteiinipitoista ruokaa ei vaan pysty ahtaamaan itseensä niin paljon. Muutamia kertoja ollaan viime syksyn jälkeen tehty myös niinkin normaalia ruokaa kuin makaroonilaatikkoa, ja sillä lähti nälkä korkeintaan pariksi tunniksi, kunnes oli taas syötävä lisää. Se oli ahdistavaa, kun tuntui että joutui syömään kuin hevonen, kun koko ajan maha murisi.

1,5 vuoden karppaamisen ja opettelun tuloksena oon nyt laihtunut 12 kg, ~80cm ja pari vaatekokoa. Se on vielä vähän verrattuna siihen kuinka paljon karppaaja VOI laihtua lyhyemmässäkin ajassa. Itselläni karppiruokavalion noudattaminen ei ole ollut helppoa, ja mun on täytynyt merkata syömiseni ylös, jotta oon edistynyt. Laihtuminen on myös ollut epätasaista ja olen repsahdellut etenkin normipizzaan ja sipseihin aika usein. En myöskään muista juoda tarpeeksi vettä, enkä saa Kiloklubin kasvispalloa vihertämään. Mutta näillä nyt mennään toistaiseksi ja tehdään muutoksia sitä mukaa kun tarvitsee :)


^ Vähän huonot vertailukuvat, mutta vasemmanpuoleinen elokuussa 2011 ja oikeanpuoleinen kesäkuussa 2012. Paljon on vielä edessä päin.

------

Yhteenvetona: Puhun VHH-ruokavalion puolesta sen takia, että se on toiminut mulla itselläni sekä laihdutuksessa että yleisenä olon parantamisena. Haluan myös korjata vääriä käsityksiä, koska se jos mikä ärsyttää, että teilataan jokin elämäntapa mitä ei itse olla kokeiltu edes, tai mistä ei olla otettu tarpeeksi selvää ollakseen jotakin mieltä. VHH-ruokavalio on myös hyvin laaja käsite, se on erittäin muokattavissa juuri itselle sopivaksi, ja hiilareitahan saa vähemmäksi jo pelkästään vaihtamalla riisin ja pastan tummiin vastaaviin. Se on jo hiilaritietoista syömistä :)

Karppauksen tulisi olla ennemminkin elämäntapa kuin dieetti, ja siksi en ole itse halunnut olla minkään suhteen totaalikieltäytyjä. En halua olla koko loppuelämääni esim. täysin ilman perunaa, ja koitan pitää tämän ruokavalion mahdollisimman helppona noudattaa pitkään. Siksi mun repsahdukset ovatkin olleet "sallittuja", enkä ole potenut niistä huonoa omaatuntoa. En siis yleensä nipota ravintolassa tai synttärikutsuilla, sillä niitä tilaisuuksia on kuitenkin harvoin. Koulun ruokalassa tulen kuitenkin jättämään perunan, riisin, pastan ja leivän syömättä. En ehkä laihdu niin nopeasti kuin voisin, mutta ainakin kroppa pysyy muutoksessa mukana :) Niin kauan kuin jotain kuitenkin tapahtuu, hyvä niin.

Itse olen sitä mieltä, että jos kaikki on kunnossa ja hyvin, niin ei sitä tarvitse korjata. Jos et halua laihtua, sulla ei ole ruuansulatusongelmia, ei turvota tms., niin ei tarvitse kokeilla karppausta. If it ain't broken, don't try to fix it ;) Mutta jos kiloja on kertynyt liikaa, vatsassa on jatkuvasti inhottava tunne, olet väsynyt, iho ja hiukset huonossa kunnossa tms., voin suositella ainakin karppaamisen kokeilemista kuukauden tai parin ajan. Kuten sanottua, itse tarvitsin karppaukseen myös sen tauon, jotta ymmärsin mistä on kyse, joten kannattaa antaa karppaukselle mahdollisuus vaikka pariinkin otteeseen. Mua itseäni harmittaa nyt, etten aloittanut karppausta jo vuosia sitten. Kynnys itselle aloittamiseen oli se, että "ei, kamalaa, mun on pakko saada syödä pastaruokia!!!1" En siis uskonut, että voisin ikinä jättää pastaa pois ruokavaliostani, ja siksi en edes yrittänyt. Oon ollut niin pastan suurkuluttaja, että oon ollut yllättynyt siitä kuinka helppoa sen poisjättäminen on ollut. On sitä makaroonia ja nuudeleita tullut välillä syötyä jos on oikein tehnyt mieli, mutta kun harvemmin tekee edes mieli. Niin ne asiat vaan muuttuu.
Kaikille karppaus ei toimi eikä ole sopiva ruokavalio, mutta mun mielestä on ihan fiksua perustella mielipiteensä karppamisesta sillä, kuin tyrmätä koko ruokavalio edes sitä kokeilematta.

Viime keväänä kävin terveystarkastuksessa, missä tarkistettiin mm. verensokeri, verenpaine ja kolesteroli, ja ne kaikki olivat mulla viitearvojen sisällä ja oikein hyvällä mallilla. Valitettavasti en ole aiemmin käynyt sokeria ja kolesterolia mittauttamassa, joten en pysty sanomaan mitään niiden mahdollisista muutoksista.

Mun on pakko loppuun vielä linkittää serkkuni Hannen postaus omasta muutoksestaan. Hanne on karpannut vähemmän aikaa kuin minä, mutta sillä on ollut enemmän itsekuria ja muutenkin helpompaa omaksua uusi ruokavalio, ja tulokset vuoden karppaamisella on ihan huimat. Hannenkaan laihdutusprosessi ei ole ollut ihan ongelmaton, mutta en nyt toisen asioista viitsi sen enempää pölistä :)


Onnittelut, jos jaksoit lukea näin pitkät pätkät meikäläisen karppaamisesta :D Lisääkin saa kysyä.

- karppaatko tai oletko kokeillut karppaamista? miksi?
- onko sinulla ollut karppaamista kohtaan ennakkoluuloja ja minkälaisia?
- miksi olet karppauksen puolesta / vastaan?
- ja kiinnostaisiko lukijoita lukea esim. mun ruokapäiväkirjaa silloin tällöin?

15 kommenttia:

  1. Ootpas jaksanut pitkään ja antaumuksella kirjoittaa hyvän yhteenvedon :)
    Mukavaa arkiviikkoa ja istu vaan sinne auton rattiin! Tsempit ruotuunpääsyyn syömisten kanssa, kesä on omalla tavallaan mullekin haasteellista. Onneksi jädekone auttoi hiukan asiaa :) Sovitaan, että teenkin sitä sitten kun tuutte seuraavaksi sukuloimaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koko aamu tuon naputtelemiseen menikin, kun oli niin paljon asiaa :D
      Kiitti tsempityksistä! :)

      Poista
  2. Onnittelut siitä, että olet malttanut pudottaa painoa maltillisesti. Hienoja tuloksia! Minäkin olen vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ja lukisin mielelläni sinun ruokapäiväkirjaasi. Reseptipostauksesi ovat aina ihan huippuja!

    Kun aloitin karppaamisen noin 1,5 v sitten, laihduin liikaa. Johtui liian alhaisista hiilareista, kun pidin ne n. 20-30g/vrk. Painoin 57kg, vaikka olen 173cm pitkä. Olo oli kyllä mainio, mutta halusin myös näyttää terveeltä. Nyt olen pitänyt hiilarit noin 50g - 70/vrk ja katson, ettei paino mene alle 60kg. Normaalipainon sisällä karpatessa tulee siis muistaa, ettei alakarppauksen alarajoille kannata mennä vaan pitää hiilarit 50-100g/vkr, näin oman kokemukseni pohjalta. Järkytyin nähtyäni Ilkka Kanervan puolison, Elina Kiikon kuvia iltapäivälehdissä. Varmasti hän syö tervellisesti, mutta näyttää kovin riutuneelta. Näytinkö minäkin TUOLTA? Tässä ruokavaliossa täytyy pitää järki päässä niiden kohdalla, jotka eivät laihtumista oikeasti tarvitse.

    Mulla on hiilareitten karsiminen auttanut yleiseen vointiin. Kun välillä olen pitänyt "repsahduspäiviä", on olo ollut kammottava: väsyttää kuolettavasti, maha on kipeä ja turvonnut, mielialat heilahtelevat. Olen voinut paremmin karsimalla huonot hiilihydraatit (venhän ja sokerin pois. On ihana tunne, kun maha on rauhallinen eikä ole koko ajan nälkä.

    Parasta vhh:lla on tuon yleisvoinnin lisäksi se, ettei tule äkillisiä nälkätilanteita. Jos huomaa olevansa nälkäinen, jää hyvin muutama tunti aikaa kehittää jotain järkevää syötävää. Sokeriromahdusta, heikotusta ja ahmimiskohtauksia ei tule. Yksi hyvä puoli on myös se, että voi ja pitääkin syödä oikeaa ruokaa ja jättää ne "muka-ruuat" ja einekset hyllyyn. Eli oikeaa kermaa, oikeaa voita, oikeaa rahkaa...ei mitään keinotekoista ja rasvatonta moskaa. Kääntöpuolena on tietysti se, että huomaa huhkivansa jatkuvasti hellan ääressä. Kaikki pitää valmistaa itse, kun valmiina saa kaupasta vaan vehnä-sokeri-lisäaine huttua.

    Aiemmin inhosin kasviksia. Nyt niistä on ollut pakko opetella pitämään ja ovatkin maistuneet paremmilta, kun höystän extra virgin avokadoöljyllä. En edes tiennyt aiemmin, että kauppojen öljyvalikoima on niin laaja ja öljyt ovat niinkin hyvän makuisia. Rasvat tulee syötyä nimenomaan rehujen kanssa, myös aamukahvissa johon laitan reilun lusikallisen (extra virgin) kookosöljyä! Nam.

    En jaksa välittää siitä, mitä muut karppaamisesta ajattelevat. Useimmiten ihmiset eivät tiedä siitä muuta kuin sen, mitä iltapäivälehdissä lukee. Hahhah!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla sunkin kokemuksia! :)

      Tuossa on tosiaan kaksi puolta, tuossa ruuanvalmistuksessa, toisaalta on mahtavaa kun "täytyy" tehdä ruoka alusta loppuun itse, mutta monesti sitä sapuskaa joutuu tekemään joka päivä tai joka toinen päivä, eikä sitä aina millään viitsisi tai jaksaisi. Siksi meilläkin on ehkä astetta useammin repsahdettu siihen pizzaan minkä saa tuosta 50m päästä kebabilasta, kun ei itse tarvitse kuin tilata ja noutaa :P
      Jos pakastimessa olisi tilaa, niin olisi tietysti järkevää tehdä isompia satseja kerralla, ja vaikka useammat eri ruuat silloin kun on aikaa ja viitseliäisyyttä.

      Avokadoöljy kuulostaa muuten aika hyvältä vaihtoehdolta, taidanpas napata sitä mukaan kaupasta ensi kerralla.
      Mä olen myös alkanut käyttää kookosöljyä kahvin ja teen joukossa, sekä myös ulkoisesti.

      Poista
  3. Itse en fanita karppausta, mutta olen miettinyt sen kokeilemista. Siinä on vain yksi ongelma: minä olen vege. Jos jätän hiilaritkin pois, niin en syö muuta kuin kasviksia. Kuitenkin urheilen sen verran, että tuskin pärjäisin pelkillä kasviksilla.

    Mielestäni hiilareissakin ratkaisee se, miten ne syö. Jos mässää pullaa, vaaleita vehnäjauhoja jne. joka päivä, niin onpa kumma jos turvottaa. Itse syön pastat ja leivät täysjyvänä, enkä kärsi turvotuksesta tai muistakaan ongelmista.

    Ärsyttää tosin se, että kasvikset, hedelmät ja terveellisemmät tuotteet maksavat aina enemmän kaupassa. Tahtoisin syödä terveellisemmin, mutta jos rahaa on vähän, niin ei voi mitään. Kun limujen ja karkkien hintaa nostetaan, niin voitaisiin samalla kyllä laskea terveellisten tuotteiden hintoja.

    Mutta hienoa, että karppaus on sinulla toiminut :) Uskon, että se riippuu ihan ihmisestä kenellä toimii. Itse tosiaan voisin ehkä kokeilla, mutta tosiaan kasvissyönti rajoittaa aika paljon sitä. Pelkään, että laukaisee vielä jonkun syömishäiriön ja kohta en syökään mitään. Sitä en tahdo.

    Ja oma kokemusta laihduttamisesta. Olen itse pudottanut sellaiest 15kg painoa. Vaihdoin juuri valkoiset vehnät täysjyvään, vähensin herkkuja ja aloitin liikunnan. Mistään en kuitenkaan ole täysin kieltäytynyt ja paino on pysynyt normaalina jo parisen vuotta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni kasvissyöjäkin on kyllä vähähiilarisella ruokavaliolla. Ootko esim. karppaus.infon foorumilta etsinyt tietoa tai vertaistukea? Nimittäin voihan sitä kuitenkin kokeilla :) Tofukin on kuitenkin ihan sallittua, ja itsehän sitä voi päättää minkä verran syö vaikkpa soijaa.

      Oon ihan samaa mieltä, että terveellisien tuotteiden hintoja voisi laskea... Ei siitä ole kenellekään taholle mitään hyötyä, että edullisinta ruokaa on se näennäisesti epäterveellinen höttö. Kyllä tällainen pääosin kasviksiin, lihaan, kalaan, juustoihin ja pähkinöihin ja siemeniin nojaava ruokavalio käy kovasti kukkaron päälle, kun ei kuitenkaan halua syödä pelkkää pakasteparsakaalia ja jauhelihaa.

      Mahtavaa, että sä oot saanut pudotettua kilosi ihan normiruokavaliolla :) Uskoisin, että jos oikein tsemppaisin, niin mäkin pystyisin siihen ilman karppaamistakin, mutta luulen että tämä ruokavalio edesauttaa asiaa. Mulle on tosi vaikeaa syödä monta kertaa päivässä pieniä annoksia jos olen normiruokavaliolla. Tämä harvakseltaan syöminen toimii mulle paremmin, eikä se onnistuisi ilman karppausta :) Kääntöpuolena on sitten joskus sellainen "raskaan ruuan ällötys", jolloin tekisi vaan mieli sokerimuroja ja kylmää maitoa, hedelmäsalaattia ja kaikkea ihanan raikasta ja kylmää :D Onneksi jugurtti ja mysli on edes vähän sinne suuntaan :)

      Poista
  4. Kiintoisa kirjoitus aiheesta! Ja mahtavia tuloksia olet saanut. Itse oon sitä mieltä, että parempi kun paino tippuukin vähän hissukseen, kun hirveellä kertarysäyksellä. Pysyy sitten ehkä kilot paremmin poissakin ;)

    Jonkin verran kokemusta täälläkin, olen noudattanut pääasiassa VHH ruokavaliota noin puolisen vuotta. Se meinasi olla aluksi hankalaa ja meinaa välillä edelleen, kun avomiehen kanssa ollaan kokattu kaikkea epäterveellistä pullamössöä yhdessäasumisen aikana, niin piti sille sitten takoa kalloon tosi pitkään, että mä en oikeasti enää syö tällä tavalla :D Ensin se oli koko karppausajatusta rajusti vastaan luettuaan kaikenmaailman kauhutarinoita. Muakin huvittaa kun oon lukenut kaikenmaailman juttuja, missä jengi on saanut aivohalvauksen koska ei syö enää lainkaan hiilareita, ja sitä kutsuvat karppaukseksi... Varmaan sen takia sillä on niin huono maine joidenkin silmissä, kun jotkut ei osaa käyttää aivojaan.

    Mutta kuitenkin, kärsin tätä päätöstä ennen vatsavaivoista ihan jatkuvasti. Nyt en edes muista, koska vatsa olisi viimeksi reistaillut ja olo on mahtava. Ei se muutos ole vaatinut mitään ruudinkeksimistä; enemmän just noita pähkinöitä, hyviä rasvoja, proteiinia, kasveja ja täysjyvää ja vähemmän valkosta jauhoa ja sokeria. Aluksi se hiilareiden karttelu meinas mennä vähän överiksi, ruokien miettiminen oli melko vaivalloista ja paino putosi tosi nopeesti, mutta sain itseni onneksi ruotuun sitten kun tajusin (pienen tauon jälkeen myöskin), ettei ruokavaliota ole tarkoitus vetää ihan niin yksipuoliseksi vaan päinvastoin:D

    Leivästä en ole pystynyt luopumaan, mutta onneks on noita minihiilarileipiä nykyään, karppipastaakin olen hakenut Ruohonjuuresta, sekä noita vaihtoehtoisia jauhoja. Niiden kanssa oon kyllä vähän evo, kun taikinasta meinaa aina tulla sellasta vetistä mössöä vaikka kuinka laittais korvikejauhoja, enkä yhtään tykkää esim tosta mantelijauhon mausta. Mutta ehtii tässä vielä treenata...

    Ja kyllä toi mieskin on lopulta yllättäen tykännyt mun kukkakaalimuuseista ja muistakin ruuista, tehny ihan hyvää sillekin syödä vähän kevyemmin :p

    Suosittelen kyllä kaikille esimerkiksi soijatuotteita proteiinin lähteiksi. Niillä on ihan tutkittuja terveysvaikutuksia ja niitä kartellaan ihan turhaan. Ite vaihdoin just aamurahkatkin soijajugurttiin, koska maitotuotteet ei oikein sovi mulle. Tofuruuatkin on ihan superhyviä, jos ne osaa valmistaa oikein eli esim. malttaa marinoida ne kunnolla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kanssa leipomisessa vähän evo, mä en tiedä mitään leipomisen kemiasta, enkä siitä mitä joku tietty ainesosa tekee siihen leipomukseen. Siksi on vähän vaikeeta koittaa soveltaa noissa leipomuksissa :P Ja sitten kun jotkut jauhot imevät nestettä enemmän kuin toiset, esim. kookosjauho imee nesteitä älyttömästi. Jos sitä käyttää, niin pitäisi osata lisätä tietty määrä nestettä taikinaan, ja mitä nestettä sen pitäisi sitten olla? Ööööömm?

      Meillä oli onneksi helppoa aloittaa karppaaminen siinäkin mielessä, että Make ei ollut yhtään sitä vastaan. Ei se toisaalta pistä pahakseen jos mä haluan repsahtaa vaikka nuudeleihin, tai joskus keittää jotain riisiä vähän lisukkeeksi, mutta yleensä jos kysyn että haluaako se vaikka kanawokin kanssa riisiä, niin sillekin riittää ihan hyvin ilmankin. Ja Makelta on myös lähtenyt joku 10kg, vaikkei sillä ollut oikeastaan edes laihduttamisen aihetta, eikä se sitä tietoisesti yrittänytkään. Oon vähän kade :D Se on mua niin paljon pienempi, että ois multa nyt tarttenu lähteä enemmän ku siltä x)
      Alkuaikoina se ei jaksanut kaupassa käydessään oikein syynäillä mitä kaikki pitää sisällään, mutta muistan vieläkin kun se tuli oikein ylpeänä kaupassa että "mä ostin tätä ketsuppia missä ei oo lisättyä sokeria, kun tässähän on paljon vähemmän hiilareita" :) Oli vaimoke ylpeä :D

      Mulla ei ole maitotuotteiden kanssa ongelmia, mutta itekin ostin kokeeksi Alpro Soyan maustamatonta jugurttia, kun hiilareita siinä oli niin paljon vähemmän kuin vaikkapa turkkilaisessa jugurtissa (missä tosin on enemmän rasvaa ja proteiinia). Mulla on kausia jolloin syön jugurttia joka aterialla, kun ei tee mieli mitään suolaista, ja silloin hiilarimäärät on aika korkealla jos vetää vaan turkkilaista.

      Ja juu, ihmiset vetää helposti överiksi. Yritän aina toitottaa, että kohtuus se on karppaamisessakin, ja tervettä järkeä on suotavaa käyttää :D
      Kiva että VHH on toiminut sullekin :)

      Poista
  5. Omalla kohdalla karppaus kosahti heti alkuunsa (kesä 2011), olin jatkuvasti nälkäinen ja heikotti. Tuntui että kaikki munakkaat yms. suht helpot ruuat vain ällöttivät :P Nykyään olen löytänyt itselleni sopivan kultaisen keskitien, leipä on ruista ja perunaa/pastaa/riisiä ei tarvitse olla joka aterialla (: Tekstisi mukaan olen siis hiilaritietoinen ;)

    Karppaus enimmäkseen ärsyttää, koska siitä kohkataan niin paljon. "Tässä karppipullaa!" "Karppaaja sai sydänkohtauksen" "Uusi tv-reality Hei me karpataan!", joo kiitti riittää. Eihän kasvissyönnistäkään tehdä suurta numeroa, vaikka se on mielestäni kokenut lievän new waven. Että syödään toki sitä mistä tulee hyvä olo, mutta harvoin on syytä ylittää uutiskynnys :D

    Hienoa kuitenkin että oot löytäny tavan joka pitää SUT hyvinvoivana (: Kaikille ei tietenkään kaikki sovi, omaa kroppaa kuuntelemalla löytää 99% varmuudella sen itselle sopivan ruokavalion.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itteäni kanssa ärsyttää toi median mässäilevä karppausuutisointi. Vaan karppaajat ovat siihen aika syyttömiä :) Mutta mun puolesta olisi hienoa jos siitä ei tarttis enää jatkuvasti uutisoida, johan sitä on jatkunut vaikka kuinka kauan.

      Musta olis muuten mahtavaa, jos kasvissyönnistä kerrottaisi mediassa enemmän, olisi enemmän pelkkiä kasvisreseptejä, maustamisesta ym. Itse tykkäisin tehdä useamminkin pelkkää kasvisruokaa, mutta mä oon tosi huono niissä, kun en oo entisessä elämässäni paljonkaan kasviksia syönyt, niin kuin tuli tossa kirjotuksessa todettua :/

      Se on kiva, että kauppoihin tulee karppaajille vaihtoehtoja, lähinnä siitä syystä, että karppaaja joutuu tosiaan tekemään kaiken itse alusta loppuun, jollei halua vähän oikaista. Karppinen-pakastepitsa ei ollut mun mielestä erityisen hyvää, mutta uskon kyllä että joillekin siitä kämäsestä valmispitsasta on korvaamatonta apua siinä vaiheessa kun ei kertakaikkiaan jaksa miettiä ruuanlaittoa.

      Me ollaan muuten tehty karppipullaa mikrossa ;) Valmistuu minuutissa kahvikuppiin ja maistuu ihan pullalta, joskin näyttää enemmän muffinssilta missä on kardemummaa x) Mutta piti nyt tääkin mainita kun tuli tosta pullasta mieleen :D

      Poista
    2. Unohtu kysyä, että kauanko kokeilit tota karppaamista? Mullahan tosiaan alussa oli kanssa heikko ja kuvottava olo, ja päivät meni lähinnä sohvalla maaten kun ei muutakaan pystynyt tekemään. Nälkä kuulostaa siltä ettei hiilarit oo korvautuneet rasvalla ja proteiinilla tarpeeksi.

      Mutta kiva kuulla että säkin oot löytänyt sen oman ruokavaliosi :) Se on aina hieno juttu.

      Poista
    3. Kutakuinkin 1-1,5kk, ei jaksanut/kyennyt ylläpitämään sitä oloa pidempään kun oli fyysisessä vuorotyössä :/ Oli pakko syödä kunnolla että jaksoi.

      Poista
  6. Mielenkiintoinen kirjoitus ja sun saamat tulokset on kyllä ihan mahtavat!!
    Tsemppiä vielä jatkoonkin, vaikka hyvinvoivalta ja kauniilta näytät nytkin :)

    Musta tuntuu ettei mun kärsivällisyys riittäisi karppaamiseen, mutta oon miettinyt kokeilua.
    Puhumattakaan mun olemattomista kokkaus-taidoista :D

    Liikun nykyään paljon, käyn salilla 4-5 kertaa viikossa ja kävelen Sellolle jne, ennen kuljin kaikki matkat bussilla. On ihanaa huomata kun on tullut voimaa lisää ja jaksaa paremmin!
    Mutta olen sen huomannut myös ruokavaliossa ... nälän tunne on jotenkin paljon suurempi, etenkin salin jälkeen. Mun pitäisi opetella juomaan niitä proteiini-juomia tms. mutta kun suurin osa niistä maistuu ihan paskalta :D

    Mutta oon myös muuttanut mun ruokavaliota, se on ollu viimeaikoina vaikeata kun ei ole ollut koulua tai töitä, vaan pelkkää olemista. Luulisi sen olevan helppoa silloin mutta se on melkein vaikeampaa kun ei ole rutiineja ollenkaan!
    Oon silti pakottanut itseni syömään aamiaisen, ennen en ikinä syönyt aamiaista. Mulla ei vaan ole nälkä aamuisin, nytkin se on siinä ja siinä mutta oon huomannu sen ettei nälätä enää niin usein illalla.
    Oon myös yrittänyt pitää siitä kiinni että syön tasaisin väliajoin, noin 3-4 tunnin välillä, etten syö kerralla liikaa. Ennen sorruin juuri siihen että söin harvoin, mutta sitäkin enemmän ja epäterveellisemmin.
    Olen myös pienentänyt annoskokoja, koska kun syö useammin ei myöskään tarvitse niin paljon kerralla.
    Olen myös koittanut minimoida hiilareita pois ja leipää en pysty olla syömättä, mutta syönkin aina moniviljaa tai ruisleipää, ruisleivästä tykkään enemmän :D
    Paljon myös kasviksia ja ennen hedelmiä, nyt siskolta vinkkinä saatuna vain n. 1 hedelmä päivässä.
    Ja mitäs muuta ... niin, myös mä olen päättänyt että kerran viikossa on karkkipäivä. Täällä vanhempien luona se tosin saattaa vähän repsahdella, tänäänkin söin muutaman karkin, jäätelötuutin ja korvapuustin :(( Vaikka eilen oli mun varsinainen karkkipv!

    Olen myös huomannut että nykyään karkista yms. kaikesta 'epäterveellisestä' tulee huono olo, turvottaa ja maha menee semisti sekaisin :D
    Ei silloin jos syö sopivan määrän, mutta kyllä heti tuntuu kun on syönyt liikaa ...
    Usein treenin jälkeen kun on kamala nälkä, välillä ihan hirmuinenkin kun rehkii salilla 2h, ja menee sen jälkeen kauppaan - se voi olla kohtalokasta.
    Verensokeri on alhaalla ja tekisi mieli nappasta suklaapatukka tai joku muu sokeri/kalori-pommi koska on vaan niin energian tarpeessa!
    Olen ylpeä itsestäni koska nyt kahden viikon aikana en ole kertaakaan moiseen sortunut, vaan aina napannut banaanin tai omenan karkin sijaan :)

    Mä myös kirjaan syömiset ja liikunnat ylös, muuten en pysy ruodussa. En tiedä miksi, mutta en vaan pysy :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että säkin olet löytänyt itsellesi sopivamman ruokavalion :) Liikut tosiaan sen verran paljon että nälkä varmaan on usein. Mäkin joudun syömään pikkusen useammin liikuntapäivinä, mutta kun syö vähähiilarisesti, niin se nälän yllättäminen on aika epätodennäköistä. Verensokeri ei laske niin nopeasti VHH:lla.
      Proteiinijuomien sijaan voi treenien jälkeen syödä vaikka rahkaa ja raejuustoa, ja jotain hedelmää tai marjaa siihen sekaan (ja pähkinöillä siihen saa vähän rasvalisääkin) :) On myös eri makusia heraproteiinijauheita (suklaata, mansikkaa jne) mitä kannattaa ehkä kokeilla. Meillä on vaan tuota BakeProta leivontaa varten, ei mitään proteiinijuomiin vartavasten tarkoitettuja jauheita. Mä en oo koskaan niitä maistanut, niin en tiedä miltä mahtavat maistua.

      Mä taas toivoisin, että mulle tulisi kaikesta epäterveellisestä (karkit, sipsit, pizza) huono olo ja vatsanväänteitä, sillon niitä olisi helpompi välttää. Mutta ei. Joskus sitä jaksaa korvata ne jollain muulla, kuten pähkinöillä, VHH-pizzalla, juustoilla (halloumi, nam!) tms., mutta joskus tekee ihan liikaa mieli jotain "kiellettyä", ja sitä on ihan pakko saada. Mutta oon todennut, että vaikkapa puolikkaan sipsipussin syöminen sillon tällöin ei vaikuta mun painonlaskuun mitenkään (se saattaa myös edistää sitä, nk. hiilarihyökkäyksenä), niin en ole ottanut siitä ressiä jos joskus tekee mieli. Tietysti jos tahtoisin olla ketoosissa, niin pitäisi olla paljon tiukempi ettei poistu siitä tilasta.

      Kovasti tsemppiä! Toivottavasti mäkin saisin nyt koulunkin alettua kiinni tuosta liikuntarytmistä :) Tää eka viikko on ollut niin väsyttävä etten oo jaksanut edes ajatella mitään kuntoiluun viittaavaakaan.

      Poista
  7. Mielenkiintoinen postaus!

    Mä olen itse karpannut n. puoli vuotta, ja paino on tippunut 25 kiloa. Vielä olisi n. 10 kiloa tavoitteeseen.

    Ekan kerran karppasin jo melkein 10 vuotta sitten, mutta nyt tapahtui jonkinlainen herääminen kun jaksoin lukea karppaamisesta enemmän ja ottaa asioista itse selvää. Iltapäivälehtien lööpit voi tunkea sinne, minne aurinko ei paista. :P

    Kyllähän se vain niin menee, että ruoka, missä ei ole sisällysluetteloa on sitä parasta. Maalaisjärjellä pääsee aika pitkälle, karpatessakin. :)

    Mukavaa syksyä!

    VastaaPoista