sunnuntai 22. syyskuuta 2013

diy: kissanvessa + askartelpaskartel

Pitkästä aikaa oon ollut puuhakas ja jaksanut tehdä käsilläni muitakin kuin kukkajuttuja ja näppiksen näpyttelyä.
Aloitetaan isoimmasta, joka on ollut mulla haaveena jo jonkin aikaa.
Eli puinen säilytyslaatikko, jonne saa kätevästi piilotettua kissojen vessan. Meillähän on olohuoneen puolella myöskin tuollainen Zooplussalta ostettu naamioitu kissanvessa, mutta eteisenkin puolelle kaipasin lisää käytännöllisyyttä ja siisteyttä. Kissanhiekkaa kulkeutuu aivan älyttömät määrät, joskin vain laatikoiden välittömään läheisyyteen, mutta silti. Lisäksi puinen säilytyslaatikko toimii samalla eteispenkkinä, jolle voi istahtaa tai laskea laukkunsa.


Tarvitset:
- kannellisen puulaatikon (mittaa, että hiekkalaatikko mahtuu sen sisälle)
- sahan, jolla saat sahattua oviaukon
- Osmo color puuvahaa, itsellä sävy Noki 
- maalipensseli (vaahtomuovinen oli hyvä vahan levitykseen) tai sieni
- kuramattoa
(- pätkän tapettia, sekä tapettiliisterin jämät)
(- jos säilytyslaatikkosi on täysin umpinainen, olisi siihen hyvä vaikkapa asentaa myös ilmastointiritilä parempaa ilmanvaihtoa varten)
(- laatikon päälle pehmusteeksi esim. tyynyjä, pieni patja, huopa, talja tms.)
Ja tietysti:
- avonaisen kissanhiekkalaatikon tai matalan, muovisen säilytyslaatikon
- kissanhiekkaa


Ideaalitilanne olisi saada tuo itse laatikko paljon halvemmalla tai jopa ilmaiseksi, mutta luulenpa että se onnistuu vain tosi hyvällä mäihällä. Itsellä meni tämän hiekkalaatikon tekemiseen n. 87 euroa sekä yksi kahvipaketti ja suklaalevy: laatikko 49e, puuvaha 30e, maalipensseli 4e, kuramatonpätkä 4e, tapetti ja liisteri kahvipakettia ja pientä suklaalevyä vastaan.

En meinannut millään löytää sopivan kokoista säilytyslaatikkoa. Teetettynä siitä olisi tullut liian kallis, ja kaikki netissäkin myytävät olivat joko liian kalliita, hienoja kapioarkkuja tai liian kapeita hiekkalaatikolle. Honkkarissa olisi ollut kaunis jo valmiiksi musta säilytyspenkki, mutta sekin oli 10cm liian kapea. Kaverini bongasi Bauhausin mainoksesta juuri sopivan kokoisen laatikon, ja sitä lähdettiin hakemaan heti kun oli varaa. Samalla ostin mustaa puuvahaa sekä sopivan kokoisen kuramaton laatikon pohjalle. Se estää mahdollisia hutipissoja imeytymästä puuhun, sekä puhdistaa tassuista suurimmat hiekat ennen ulos astumista.

Laatikko oli käsittelemätöntä puuta, joten sille ei tarvinnut tehdä mitään. Niinpä ensin piirsin toiseen pitkään seinään sopivan aukon oviaukolle, ja vietiin se kaverin luokse sahattavaksi.
Olin ostanut kahvipakettia vastaan paikalliselta FB-kirppikseltä ylijäämätapettia, joka oli tarkoitus liisteröidä laatikkoon. Päätin päällystää vain laatikon toisen pitkän sivun tapetilla, joten aloitin sillä. Vasta päällystämisen jälkeen koottiin laatikko. Kaikkein helpointa ja jäljeltään siisteintä olisi toki maalata koko hökötys ennen kokoamista, mutta meillä ei ole tilaa kuivattaa kaikkia osasia yhtäaikaa, eikä mulla olisi riittänyt kärsivällisyys maalata vain pari osaa kerrallaan :P

Päällystyksen ja kokoamisen jälkeen

Tässä vaiheessa tuli huono omatunto siitä, että tuosta oli tulossa huussi eikä pesä :P


Tapetin kuivuttua levitin vaahtomuovipensselillä muille pinnoille yhden kerroksen puuvahaa, ja annoin sen kuivua seuraavaan päivään, jolloin päätin sutia päälle vielä toisenkin kerroksen. Laatikko olisi ollut kaunis jo yhdelläkin kerroksella, mutta tapetti oli niin voimakkaan mustaa ja peittävää, ettei ne olisi sopineet yhteen.
Laatikon pintojen kokonaan kuivuttua halusin oviaukkoon vielä "listat", ja tässä tapauksessa listoina toimi vallan hyvin Tigeristä ostetut valokuvakehykset :) Ruuvasin vielä pienen koukun laatikon sisäpuolelle lapiokoukuksi. Sitten vaan kuramatto alle ja hiekkalaatikko sisään :) Valmis!


 
Nuno ehti jo raapia laatikkoa ja samalla ryönäämään tapettia, joten jos sama meininki jatkuu niin joudun ehkä ottamaan tapettipäällysteen kokonaan pois ja korvaamaan senkin puuvahalla :/ Mutta kaunis se on pelkällä vahallakin.
Sain tuota tapettia ihan hirveät määrät, joten nyt täytyy keksiä sille lopulle jotain muuta käyttöä :P Seinään se tuskin tulee päätymään, sillä se on kyllä huomattu miten meidän kissahuushollissa käy seinätapeteille.


Nemoa taas epäilyttää


Nunoa ei
Tämän laatikon lisäksi sain tehtyä mosaiikkitöitä. Rannekoru lähtee mummuani piristämään (minimosaiikit on häneltä saatu) ja kärpässieni pääsee omaan syyskukkaistutukseeni.
Kärsin tuossa koko viime viikon flunssasta, ja kun mitään fiksua ei pystynyt tekemään nenän vuotamatta, niin istuinpa sitten yhden kokonaisen sunnuntaipäivän sohvannurkassa lankojen, neulan ja virkkuukoukun kanssa, ja virkkasin laatikkokuvissakin näkyvän pöllön. Valitettavasti langat ja kärsivällisyys ei riittäneet isompaan hahmoon, olisin mieluusti halunnut sellaisen oikein kunnon tyynyn kokoisen pöllön. Mutta tuokin on ihan jees. Eipähän ole virkkaus ihan täysin unohtunut, kun tuonkin taiteilin lähes kokonaan omasta päästäni, kun en löytänyt sopivaa valmista kaavaa :P Täytin pöllön alaosan vanun lisäksi pikku pussillisella multaa ja hiekkaa, jotta pöllö pysyy paremmin pystyssä.
Minimosaiikkien ja tuon rannekorun kanssa meni ihan totaalisesti hermo ja moneen kertaan, ja pöllön virkkaaminenkin tuntui loputtomalta suolta, kun en malttanut jättää sitä kesken ja jatkaa joskus toiste, mutta puulaatikon tuunaus oli ihanaa ja lähes terapeuttista :) Varsinkin, kun se oli asia, mitä oikeasti olin jo kauan halunnut tehdä, ja lopputulos vieläpä näyttää tosi kivalta. Luulen, että avaintekijä terapeuttisuudessa on maalaaminen, ja nimenomaan sen kaltainen maalaaminen, ettei siinä voi tehdä kauheasti virheitä. Että mitähän sitä sitten seuraavaksi? :D
Kipeänä ollessani en myöskään oikeasti voinut tehdä mitään vähänkään rasittavaa, mikä ärsytti paljon, koska koti oli kuin pommin jäljiltä, eikä siivoamisesta tullut mitään. Tällainen kevyt askartelu ja maalailu sopi flunssaviikolle paremmin kuin hyvin. Oon tyytyväinen, sillä niin harvoin tulee nykyisin tällaisia juttuja tehtyä, tai jos tulee, niin sekin liittyy jotenkin opintoihin.

Loppukevennyksenä pari kuvaa Nikkistä. Ostin taannoin Glitteristä tuollaisen klipsihatun, enkä voinut vastustaa kokeilla sitä kissojen päähän :D Nikki oli ainut jonka päässä se sai olla, ja olin tikahtua nauruun, kun hän oli niin tärkeän näköinen x)12 kommenttia:

 1. Mahtava idea tuo "vessalaatikko"! Etenkin ku siitä tuli noin hieno :) Harmi ettei itellä oo tollaselle tilaa, eikä oikeestaan tarvettakaan...en ees tiiä suostuisko omat kissat käymään "suljetussa" vessassa ku ovat aina käyneet vaa avoimessa laatikossa (ja ulkoon)...ja mua epäilyttää et mahtuisko ne noin pienestä reiästä mukavasti kulkemaankaan x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reiästähän voi tietty tehä just sen kokoisen kuin tahtoo, tai miksei vaikka jättäisi toisen lyhyen sivun kokonaan auki, jolloin kulku tapahtuisi sieltä :)
   Meillä ollaan aina käytetty katollisia kissanvessoja, ja tosiaan toinen vessa on kanssa tuommoinen, että ison lootan sisällä on avohiekkis. Ja sen valmisvessan mukaan otin mitat tuosta oviaukosta.

   Meilläkin olis kyllä tilan puolesta ollut parempi kun ei ois tollasta tehnyt ollenkaan, mut en mä voinut vastustaakaan :D

   Poista
  2. Niin ja jos ei oo tarvetta hiekkikselle tai muuten noin isolle laatikolle, niin voihan sitä tuunata jonkun pienemmän laatikon pediksi :)

   Poista
 2. Aivan, mut toisaalta tuo nykynen avovessa on siitäkin hyvä et näkee sit heti jos siellä on asioitu, nii saa heti sitte siivottua pois. Jos veski ois tommoses laatikos nii saattaisin unohtaa sen olemassaolon :D Ku sisävessaa käytetään kotosalla hyvin harvoin, eli siivoustarve ei todellakaa oo päivittäistä...
  En oikeen tiiä tykkäiskö nuo otukset pesästä, tuntuu et lempinukkumapaikka on sänky eli hyvin avonainen ja laaja tila :D Nuo ei oikeen oo koskaa hakeutuneet nukkumaan mihkää piilopaikkoihin...tai no peiton alle korkeintaan :D paitsi kylässä ollessa saattavat esim sängyn alla nukkua poikkeuksellisesti...

  VastaaPoista
 3. Wau, kerrassaan loistava idea! Voi kun viitsisi ja osaisi itekki tommosen värkätä, meillä kisut varmasti tykkäis. Toi ois niin helppo tuunata sisustukseen sopivaksi eikä kissanhiekkaa luulis olevan pitkin kämppää (tosin luulen, että meijjän jättitassukisu tahallaan ottaa ikäänkuin nyrkkiin sitä hiekkaa mukaan laatikosta tullessaan ja paiskoo sitten toiselle puolelle kämppää..).

  Ootko yhtään aatellut pitääks toi hajut paremmin ku perus suljettuveski? :P En tiiä onko meillä vaan niin surkeeta hiekkaa vai huonot suodattimet tossa veskikopissa ku tuntuu et ei pijä hajuja yhtään vaikka jätökset kerätään 2 x päivässä ja laatikko pestään säännöllisesti. Ei sillä, että itseä ne hajut haittais, mutta vieraat nyt on asia erikseen.. :D Vaikka jokkaisen meillä käyvän pitäisi tietää ettei tänne oo pakko tulla jos karvat tai kissinveski hajut haittaa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millasta hiekkaa te käytätte? Meillä on eläinkaupan mikrohiekkaa, yleensä Extreme Classicia tai Compact Carea, pitää hajut ihan hyvin kurissa, jotkut vieraat on ihmetelleet, kun täällä EI haise kissanjätökset, ja me sentään ollaan suhteellisen laiskoja noiden vessojen siivoamisessa, eikä vaihdeta hiekkaakaan kokonaan juuri koskaan. Oon ainakin huomannut muiden kissaperheiden luona, että hiekkikset haisevat, kun niissä on markettilaatuista suht isorakeista kissanhiekkaa. Itse en oo markettihiekkoja käyttänyt koskaan.
   Mutta en osaa vielä sanoa miten hajujen kanssa käy tuon ison vessan kanssa, kaipa se on pitkälti hiekan laadusta kiinni kuitenkin. Tällä hetkellä täällä koko kämpässä haisee vaan toi kuivuva puuvaha :D

   Meillä se Zooplussasta ostettu valmis, iso vessakoppero ei ole ollut hajujen pitäjänä mikään paras mahdollinen, mutta huomasin taannoin että kissat on siellä lorotellut miten sattuu pitkin sitä lattiaa, avohiekkiksen laitojen yli, eli on pissat imeytynyt jo sinne puuhun sisälle :/ Meinaan koittaa sitäkin tässä nyt fiksata, hiota ja maalata uudelleen, ja laittaa muovin ja kuramaton hiekkiksen alle.

   Tommonen laatikko on kyllä älyttömän helppo tuunata just sellaiseksi kuin haluaa, kunhan ensin vaan löytää sen sopivan laatikon :) Nyt jos on Bauhaus jossain lähettyvillä, niin kannattaa hakea sieltä!

   Poista
  2. Meillä on perus markettihiekkaa, paakkuuntuvaa sellaista ja hyvin pölyävää, mutta halpaa ja riittoisaa. Vika lienee siinä. Meillä ei valitettavasti omalta paikkakunnalta löydy eläinkauppaa mistä voisi ostaa parempia hiekkoja, ainoastaan silloin kun tilataan zooplussalta kisuille tavaraa niin tilataan samalla pari pussia "parempia" hiekkoja ja ruokia. Mieluusti kyllä satsais enempikin rahaa noihin jos se olisi mahdollista tai jos löytyis edes auto niin vois naapuri kaupungista käydä hakemassa mustista & mirristä hiekat ja ruuat. Taidan seuraavalla kerralla ottaa tuota Extreme Classicia kokeiluun kun tulee tilattua/käytyä liikkeessä. On kuitenkin sen verran huonoja puolia tuossa halppishiekassa muutaki ku vieraitte nyrppynokat.

   Puhutkohan juuri siitä kopperosta jota joskus olen harkinnut laittavani, mutta epäillyt sen käytännöllisyyttä? Jaiks, toivottavasti saat sen vielä kuntoon, ettei ihan pilalle oo pisujen vuoksi mennyt.

   Ukkokullalle tätä postausta näytin ja komensin nikkaroimaan, se sytty kyllä idealle, mutta ei värkkäämiselle. x) Tottahan se on, että ei meille välttämättä saa tuollaista mahdutettua tämän hetkiseen asumukseen, mutta varmasti tuollaisen haluan toteuttaa vaikka sitten kun asutaan isommassa kämpässä! On niin mainio idea, että täytynee laittaa tosissaan muistiin. :3

   Poista
  3. Joo, Extreme Classic on oikein hyvää, ja ite oon Zooplussalta kokeillut myös Cat & Cleania, se on vähän edullisempaa ja ihan ookoo kamaa myös :)
   Se meidän toinen vessakoppi on tämä: http://www.zooplus.fi/shop/kissat/hoitotarvikkeet/kannelliset/kaapit_kissanvessoille/233751 (en tosin maksanut siitä noin paljon, kun oli sillon alessa ja .comin puolelta ostettu, kun ne vielä toimitti Suomeen). Se on kyllä muuten ihan kätsy, mutta se avohiekkis täytyy vetää kopista ulos kun sen siivoaa. Niin ja se, että ois pitäny tajuta suojata se lattia heti :D

   Kannattaa käydä Googlesta tai Pinterestistä kattomassa ideoita, laittaa hakusanaksi vaikka "pet/cat furniture" tai "cat litter box diy tms." Ikeahackers.com -blogi on kans aika hauska, ihmiset on keksinyt Ikea-kalusteista tuunailla vaikka mitä :)
   Pikkusen pienemmän vessakopin saisi, kun tekiskin sellaisen, missä kulkuaukko on ylhäällä "katossa", siis semmoisen Zooplussan Modkat-vessan tyyppisen. Ite oon kuolannut juurikin Modkatia, mutta a) se on ihan liian kallis ja b) se taitaa olla myös liian pieni meidän kissoille. Eli houkutteli kyllä tuommoisenkin vessan tekeminen :D

   Poista
  4. Okkei, eli samasta kopperosta puhuttiin! :)

   Oon kahtonut monesti nuita katon kautta kulettavia veskejä ja oon naurannut itekseni osaisko meiän katit sellasta käyttää.. :D

   Kiitti paljon vinkeistä, kaikista niistä! :)

   Poista
 4. Laatikosta tuli kyllä tosi hieno! Oon itsekin miettinyt jotain isompaa laatikko vaihtoehtoa jolla sais ensinnäkin vauvan pidettyä poissa laatikolta ja suurimman osan hiekasta pois lattioilta pyöriskelemästä, tää idea oli kyllä todella hyvä. Pitääkin katsoa jos saisi itsekin jonkinlaisen joskus väsättyä. Niin ja kiitos hyvistä ohjeista kanssa, eiköhän munkinlainen tumpelo saa jonkinlaisen laatikon aikaseks. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa jos tästä oli apua! :)
   Täytyy kyllä sanoa, että on eteinen ollut ihanan hiekkavapaata vyöhykettä tällä viikolla :)

   Poista
 5. Vau toi hiekkalaatikko! O_O enpä oo ite edes ajatellu ollenkaan... harmi että mun vessa (ja muukin kämppä) on niin pieni ettei tollasta upeutta millään saa mahtumaan sinne, ehkäpä joskus jos muutan asumaan leveemmin niin pitää muistaa tää! :D tolla saa tosi kätevästi varmasti estettyä sitä hiekkamäärää laatikon ulkopuolella :)

  VastaaPoista