lauantai 9. elokuuta 2014

lemon curd ja kesäkurpitsa-sitruunahillo

Saatiin tuossa viikko sitten tosi edullisesti kesäkurpitsaa Facebookin vaihtoringin kautta, ja päätin pistää yhden hilloksi sitruunan kanssa, kun löysin sopivan reseptin netistä. Löysin samalla myös lemon curdin reseptin, joten ostin sitruunaa vähän enemmän, ja toissapäivänä keittelin molemmat. Tuli oikein hyvää! Molemmat on tehty mahdollisimman vähähiilarisesti, joskin hilloon käytin myös hillosokeria.
 



Kesäkurpitsa-sitruunahillo

1 kg kesäkurpitsaa
½ dl vettä
3 sitruunaa
n. 2 dl hillosokeria
n. 2 dl karppisokeria
1 tl ksantaania

Kuori ja paloittele kesäkurpitsat, ja laita ne kattilaan veden kanssa. Keitä kannen alla kunnes kesäkurpitsat ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimella.
Pese sitruunat hyvin ja raasta kahden sitruunan kuori. Purista sitten kaikista sitruunoista mehu, sitä pitäisi tulla n. 120 ml.
Laita kesäkurpitsakattila takaisin levylle ja lisää joukkoon sitruunamehu ja sokerit. Sokeria voi laittaa oikeastaan oman maun mukaan, itse halusin tästä vähän makeampaa kuin lemon curdista, ja normihilloa hieman vähähiilarisempaa, joten korvasin osan hillosokerista karppisokerilla. Keittele n. 10 min, ja lisää tämän jälkeen vielä sitruunankuoriraaste ja vähitellen ripotellen ja koko ajan sekoittaen ksantaani, ja keitä vielä viitisen minuuttia. Ksantaani sakeuttaa hilloa hieman lisää.

Jos haluat hillon säilyvän edes vähän pidempään, kuumenna lasipurkit uunissa 100 asteessa vähintään 15 min. Purkit kannattaa laittaa uuniin jo ennen kuin se on lämmin, jottei lasi mene rikki kuumuusshokista. Metallikannet desinfioidaan kiehuvassa vedessä. Käsittele kuumia lasipurkkeja esim. uunikintailla, tai kääräise ne sanomalehtiin ennen uuniin laittoa. Kaada valmis hillo kuumiin purkkeihin, sulje heti ja jäähdytä mahdollisimman nopeasti.



Lemon curd

3 sitruunaa
2 kananmunaa
2 keltuaista
1-2 dl karppisokeria
100 g suolatonta voita
ripaus aitoa vaniljaa

Pese sitruunat ja raasta yhden kuori. Purista kaikista sitruunoista mehu, sitä tulee jälleen noin 120 ml. Laita kattilaan sokerin, voin, sitruunankuoriraasteen ja vaniljan kanssa, kunnes voi on sulanut kokonaan.
Vatkaa munat ja keltuaiset sekaisin toisessa kulhossa. Lisää munien joukkoon koko ajan sekoittaen hieman kuumaa sitruunamehuseosta, ja kaada sitten kananmunaseos kattilaan koko ajan sekoittaen. Kuumenna vielä miedolla lämmöllä 5-10 min tai kunnes seos on mielestäsi sopivan paksuista. Maista välillä onko makeus mielestäsi sopiva, ja lisää sokeria jos haluat lisää makeutta. Itse laitoin ensin desin verran, ja loppuvaiheessa lisäsin vielä puoli desiä. Tällä sokerimäärällä tahna jäi melko kirpeäksi, mutta halusin sen sellaiseksi jäävänkin.

Kaada kuumiin purkkeihin ja jäähdytä mahdollisimman nopeasti.



Näistä kumpikaan ei nyt tule säilymään ilman pakastusta kovinkaan pitkään, sillä karppisokerissa ei ole minkäänlaisia säilöntäaineita. Hillosokerissa sitä on, mutta ohjeen mukaan sitä pitäisi laittaa 500g per marjakilo, joten hillossakin säilyvyys tuolla laittamallani määrällä on varmasti huonompi.
Oon myös aiemmin käyttänyt hillo-marmeladisokeria, jota ei tarvitse laittaa marjakiloa kohden yhtä paljon kuin hillosokeria, mutta halusin nyt tällä kertaa kokeilla karppisokerin kanssa. Täytyy vaan sitten ahkerasti syödä vaikka turkkijugun kanssa :D Ja tässä olis ehkä hyvä tekosyy leipoa joku sitruuna-marenkipiirakka tai kääretorttu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti