torstai 24. syyskuuta 2015

tarujen kansat & luonnontieteellinen museo

Viime lauantaina päästiin vihdoinkin Helsinkiin museokierrokselle, tärkeimpänä Ateneumissa vielä tämän viikon pyörivä Tarujen kansat -näyttely. Käytiin kuitenkin myös Luonnontieteellisessä keskusmuseossa, sillä 30 ikävuodenkaan jälkeen en ollut siellä aiemmin käynyt, mikä on mielestäni jo suoranainen ihme, kun sen verran on kaikkia luokkaretkiäkin tullut tehtyä.

Meitä piti alunperin lähteä isompikin kaveriporukka matkaan, mutta kaikille sopivaa päivää oli niin hemmetin vaikea sopia, että kyllästyin odotteluun ja vaan ostin mulle ja Makelle bussiliput. Lopulta aioastaan Akke pääsi liittymään meidän seuraan.

Ateneumiin mentiin ensin, enkä ollut sielläkään aiemmin käynyt. Hugo Simberg on aina ollut yksi mun suosikkitaiteilijoista, mutta Theodor Kittelsen oli mulle ihan uusi tuttavuus. Toki etukäteen olin lukenut näyttelystä kertovia artikkeleja, että mistä on kysymys, ja Kittelsenin töitä odotinkin innolla. Ne myös olivat ylivoimaisesti kiinnostavinta antia koko näyttelyssä, ja palasin vielä kierroksen päätyttyä katsomaan niitä. Selailin myös kirjaa, jossa oli paljon Kittelsenin peikkoaiheista kuvitusta. Erityisesti pidin Näkistä sekä Musta surma -kirjan kuvituksista (ja pistin harkintaan kyseisen nidoksen hankinnan Adlibriksestä, olkoonkin norjankielinen ;)). Tykkäsin myös Edvard Munchin talvimaisemamaalauksista. Metallikansaa oli meidänkin lisäksi liikkeellä, sinänsä hauskaa, että samoja töitä katselee innoissaan niin pikkulapset kuin mustiinpukeutuneet metallistit ;)

Näkki

Rutto portailla

Jääkarhukuningas Valemon

Esitelehdykän kannessa oli Hugo Simbergin Halla


Ateneumissa ei luonnollisestikaan saanut kuvata, mutta googlettelin tähän pari esimerkkityötä. Siinä etsiessäni törmäsin valokuvataiteilija Christine Lindeen, joka tekee hieman Kittelsenin tyylistä taidetta yhdistettynä valokuviin. Aivan todella upeita! :) Tomarumin / Christinen töitä pääset katselemaan täältä!

Tässä välissä käytiin Henkassa kaljalla, ja suunnattiin sieltä luonnontieteelliseen. Siellä saa valokuvata, ja otinkin melkein muistikortin täyteen kuvia. Siellä olisi ollut aivan tolkuttomasti nähtävää jos olisi jokaisen lasiakvaarion syynännyt tarkkaan ja avannut jokaisen infolaatikon. Lauantai oli ärsyttävän vilkas museopäivä, ja tuollakin oli kiljuvia lapsia ja muutenkin niin paljon väkeä, ettei tehnyt mieli ihan hirveän kauaksi aikaa jäädä mihinkään pönöttämään. Mutta oli kyllä ihan älyttömän hieno paikka, ja suosittelen lämpimästi kaikille, joita vähääkään kiinnostaa luonto, biologia, evoluutio ynnä muut. Kannattaa vaan varata aikaa enemmänkin kuin pari tuntia, ja ottaa vaikka eväät mukaan. Eniten ehkä olin fiiliksissä alakerran luurangoista ja joistakin yksittäisistä "akvaarioista". Yläkerrassa oli myös hauska telkkarissa pyörivä säätiedotus 20 000 vuotta sitten ihan nykyajan meteorologilla :)
Seuraa paljon kuvia, koska enhän mä osaa päättää mitä sieltä poimisin.




















Kun päästiin takaisin Saloon, vaihdoin vaan nopeesti vaatteet ja lähdin Hennalle viettämään tyttöjen iltaa. Ilta venyikin sitten ihan aamutunneille teurastamolla, vaikka olisi tuntunut ihan hyvältä idikseltä luovuttaa jo siinä vaiheessa kun Hennalta sinne lähdettiin. Olin aivan helvetillisen väsynyt, ja olin sitä vielä pari päivää juhlimisen jälkeenkin :P

Tehkääpäs nyt oikein joukkoryntäys tuonne Ateneumiin, jollette ole vielä käyneet! Näyttely pyörii viimeistä päivää 27.9.!

2 kommenttia:

  1. Oijoiii pakko käydä tuolla seuraavan kerran kun oon etelässä. Aivan ihana postaus. Museot <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin kannattaa :) Myös Turussa on joku biologinen museo, siellä pitäisi kanssa koittaa jossain vaiheessa käydä.

      Poista