maanantai 17. kesäkuuta 2013

aromahörhöilyä ja superfoodeja

Pikainen päivitys vielä ennen juhannuksen rientoja.
Niiden edellisten mekkojen lisäksi tilasin vielä Backstreetiltä yhden. Yritin kauan taistella vastaan sitä pöllöbuumia, mikä tuossa viime vuonna (?) tuli muotiin, mutta pakko munkin oli viimein myöntää, että oikeastihan pidän niistä pöllöaiheisista jutuista :) Ihastuin tähän mekkoon heti ensisilmäyksellä, sillä pöllö ja pinkki pentagrammi ♥ Harkitsin paidan ja mekon välillä, mutta päädyin lopulta mekkoon, sillä t-paitoja en oikein osaa käyttää. Tämä on ihanan rento, mikä varmasti osittain johtuu noista taskuista. Tämä mekko on mulle tosi makkarankuori, ja läskimakkaroideni takia en halua käyttää tätä näin mekkona, mutta joidenkin caprifarkkujen kanssa menee ihan hyvin. Kuvissa näyttää ihan hyvältä, mutta niitä ei ookaan otettu sivulta päin x) Leggingsit ovat Seppälästä (jotka ehdin heti kuvauksen jälkeen rikkoa).




Tässä kesäloman aikana täytyy tehdä kovasti tuota kasviportfoliota kouluun, mutta eihän siitä meinaa tulla yhtikäs mitään. Ensinnäkin sen takia, että tehdessäni sitä, välittömästi haluan ostaa jonkun kivan viherkasvin - ihan kuin niitä ei olisi jo tarpeeksi. Torstainakin sain muutaman kasvin verran jatkettua portfoliota, ja sitten olikin jo pakko lähteä kasviostoksille. Kodin Terrassa ei tähän aikaan vuodesta ole mitään kiinnostavia huonekasveja, mutta Prismasta löysin uuden punanukkuleenan, maijan ja kruunukoruananaksen.
Olen oikeasti huono hoitamaan viherkasvejani, vaikka oonkin oppinut kastelemaan niitä enemmän oikein. Jos ei lehdet mene huonoiksi kuivasta huoneilmasta tms., niin kissat nakertavat ne rumiksi. Kaikenlisäksi, kun kaupassa näen jonkun kivannäköisen kasvin, niin mua ei siinä vaiheessa kiinnosta hittojakaan onko se vaikeahoitoinen vai ei :D Esim. punanukkuleena pitäisi korkeasta ilmankosteudesta, joten sitä kannattaisi sumutella joka päivä - ei siis ehkä ihan helpoimmasta päästä. Ja enhän minä noita mitään muista sumutella kuin ehkä kerran viikossa jos sitäkään, ja siksi varmaan edellistä punanukkuleenaa on jouduttu parturoimaan aika rankalla kädellä. Mutta koska se on vaan niin mun näköinen ja ihana, niin se oli saatava :) Onneksi nyt Prismassa oli noita, sillä mua jo vähän rupesi harmittamaan tuon edellisen säälittävä ulkonäkö. En mä nytkään sitä pois heitä, kun pukkaa kuitenkin uusia lehtiä, mutta saan siirrettyä sen vähän syrjempään.

Punanukkuleena

Mutta niin, ostelen viherkasveja usein, mutta niitä kyllä kuoleekin melkein sitä mukaa. Oon ollut ihan ihmeissäni, kun talvella töistä pelastamani huonekuusi voi edelleen oikein hyvin, samaten keväällä roskikselta pelastetut saintpauliat (eivät kylläkään kuki, mutta kasvattavat koko ajan uusia lehtiä), ja viimeisimpänä kärsinyt varjoviikuna, jonka onnistuin asettamaan juuri oikeaan paikkaan, jotta se on kasvattanut paljon uusia lehtiä :) Ja noista olen oikeen ylpeä!
Tuon koruananaksenkin otin siksi koska siinä oli kauniit, pinkit lehdet :D Valitsin vielä sellaisen yksilön, jossa osa kukista oli jo puhjennut, siihen tulee siis violetit kukat. Oon jokaisen ananaskasvini onnistunut tappamaan paljon lyhyemmässä ajassa kuin mitä olisi pitänyt, ja jos tämäkin nyt mun käsiini kuolee yhtä nopeasti, niin pakko se on vaan todeta, ettei ananaskasvit mulla menesty.

Kruunukoruananas


Mun edellinen, tummalehtinen maija kuoli en-tiedä-mihin, joten päätin ostaa tämän tavallisemman näköisen. Mulla oli samanlainen montamonta vuotta, ja se kestikin tosi hyvin (siis yllättävän kauan) mun hoidossani. Lopulta siitä tuli kuitenkin niin harva, etten jaksanut katella sitä x) Nyt on uusi tilalla.
Samalla ostin kolme uutta ruukkua, mm. ihanat pinkit ihanan pinkeille kasveille :) Mietin tuossa, että jos joskus kaikki mun kasvit kuolisivat yhtä aikaa, niin mulla jäisi aivan hirvittävä määrä ruukkuja jäljelle. Täytyisi muistaa vielä yksi ruukku tempaista jostain, että saisin nuo "onnenbambut" istutettua multaan. Vielä on joitakin erityisiä kasveja, joita vielä joskus haluan, ja niitä tulee jatkuvasti vastaan kun noita kasvikirjoja selailen :P

Maija

Muutama viikko sitten ostettu hopeaköynnös voi hyvin ja tekee uusia lehtiä :)


Halusin myös osittain portfoliota varten ostaa ihan omaksi muutaman kasvikirjan. Ja yrttilääkinnästä jo pitkään kiinnostuneena ostin samalla lääkeyrttikirjan, joka on ollut ostoslistalla vaikka kuinka kauan. Molemmat ovat Valittujen Palojen kirjoja ja mainioita sellaisia. No, kasvikirjaan olisin toivonut enemmän niitä eri kasveja, kun nyt puolet kirjasta on kasvien hoitoon perehtymistä. Mutta seuraavaksi täytynee etsiä jotakin toisentyyppistä kasvikirjaa.
Yrttikirja istutti jälleen kipinän lähteä keräämään villiyrttejä, ja ajattelinkin käydä juhannuksen jälkeen keräämässä ainakin nokkosta, siankärsämöä ja peltokortetta, ja ehkä vielä voikukkiakin jos ovat hyviä. Oon taas perinteisesti vähän myöhässä, paras keruuaika on vähän niinkun mennyt jo. Mutta koska virallinen keskikesän sapatti menee jälleen humalassa heiluen Nummirockissa, niin vietän sitä vielä rauhallisemmin sitten juhannuksen jälkeisellä viikolla, ja siihen sopii vallan mainiosti villiyrttien kerääminen.







Nokkosta ostin myös varmuuden vuoksi Hyvinvoinnin tavaratalosta kuivattuna. Viime vuonna mulla oli nokkosta niin vähän, etten raaskinut käyttää sitä mihinkään, joten nyt varaudun ensi talveen vähän paremmin :) Nokkonen on niin monikäyttöinen, hyvänmakuinen ja ennenkaikkea mieletön superfoodi, niin kyllähän sitä nyt kelpaa tunkea vähän joka paikkaan.
Samaan tilaukseen iskin muitakin asioita, jotka on ollut jo pitkään ostoslistalla. Teen aina hirveästi ostoslistoja eri paikkoihin, mutta ne on aina niin pitkiä, etten raaski tehdä varsinaisia tilauksia :D
Mun piti iskeä tähän väliin kuva ostoksistani, mutta yhden tuotteen takia tilauksen saapuminen menee tuonne juhannuksen jälkeiselle viikolle, joten kokosin sitten vaan nettikuvista kollaasin.

(kuvat: Google & Hyvinvoinnin tavaratalo)


Born to Bio:n suihkugeelit mulle (mandariini) ja Makelle (lakritsi) ostin ihan vaan siksi, että ne olivat alennuksessa, ja kuulostivat herkullisilta. Kaakaonibsejä ostin maistiaisiksi, josko käyttäisi välillä vaikka itsetehdyn pähkinämyslin kanssa tms. Raakasuklaalla kuorrutettuja mulpereita ostin myös maistiaisiksi, sillä en oo mulpereita maistanut aiemmin. Mehiläisen siitepölyn pitäisi olla huipputerveellistä tavaraa, joka vaikuttaa jotakuinkin kaikkeen. Sitä jos koittaisi tässä sekoitella aamupuuroon tai -rahkaan, ja katsotaan sitten vaikuttaako mihinkään :) Tänne Saloon on nyt avattu myös Punnitse & Säästä -kauppa, joten sieltä tarviikin piakkoin hakea uudet mysliainekset.

Manteliöljyä ostin hierontaan, ja nimenomaan mantelia siksi, että se oli edullisempaa kuin vaikkapa jojobaöljy. Mulla on eteerisiä öljyjä useampiakin, mutta oon käyttänyt niitä vain öljylampuissa huonetuoksuina. Toivottavasti vaan saan Maken nyt hieromaan mua joskus :D Tietysti mäkin sitten hieron sitä, ettei mene vallan yksipuoliseksi. Mutta niin, tällä kertaa tilasin öljyistä kardemummaa, aiemmin kotoa löytyvät jasmiini, ylang ylang, appelsiini ja laventeli. Muut ovat huonetuoksuja, joita ei voi käyttää eteerisinä öljyinä iholla.
Jasmiini: Luovuuden herättämiseen, mielialan kohotukseen ja rentoutumiseen.
Appelsiini: Mielialan kohotukseen, unettomuuteen, ahdistukseen.
Laventeli: Rentoutumiseen, ihosolukon uusiutumiseen, tulehduksien helpottamiseen.
Kardemumma: Sensuaalisuuden kohottamiseen, hermojen vahvistamiseen, henkiseen väsymykseen.
Ylang ylang: Rakkauden, empatian ja seksuaalisen mielenkiinnon herättämiseen, mielialan kohotukseen.
Eteeristen öljyjen vaikutuksista voi lukea vaikkapa täältä (Energiakeskus Indigo) tai täältä (Frantsila). Tarkoituksenani on pikkuhiljaa kasvattaa repertuaariani, koskaan ei tiedä mitä seuraavaksi tarvitsisi :) Olen tosi kiinnostunut tuoksuista ja niiden aromaterapeuttisista vaikutuksista, sillä itse voisin elää pelkistä ihanista tuoksuista. Kauppojen tee-hyllyillä nuuskuttelen autuaana, ja shampoiden ja saippuoiden valitseminen kestää aina puoli ikuisuutta, kun en osaa päättää mikä tuoksuu parhaimmalta.

Eniveis, tein myös pieniä tuoksupussukoita tuosta ostamastani tupsulaventelista. Nypin valmiiksi kuihtuneet kukat pois, kuivatin hieman lisää, murskasin niitä hieman, ja tein pussukoita vanhoista sukkahousuista. Varmuuden vuoksi tipautin kuivatun laventelin päälle vielä pari tippaa tuota eteeristä öljyä, jotta tuoksu kestäisi hieman pidempään. Laventelipussukoita on ihana laittaa vaikka liinavaatekaappiin, kylppäriin tai makuuhuoneeseen... laventeli on vähän sellainen tuoksu, että se sopii minne vaan. Tämähän toimii myös ilman niitä kuivattuja laventelinkukkia jos omistaa öljyn x)



Tarvitset:
- kuivattuja laventelinkukkia
- ohutta kangasta
- narua / nauhaa / villalankaa
(- eteeristä laventeliöljyä)

Murskatut laventelinkukat tuoksuvat todella voimakkaasti, joten jos olet herkkä voimakkaille tuoksuille, en suosittele näitä välttämättä itse tekemään. Huomasin itsekin tulleeni hieman huonovointiseksi, vaikka en normaalisti voimakkaista tuoksuista hätkähdäkään. Tämä itse tuoksupussi esim. jossakin isommassa huoneessa ei tuoksu voimakkaasti, mutta pienempään tilaan laitettaessa kannattaa murskattuja kukkia ehkä laittaa hieman vähemmän. Tuoksupusseja voi hyvin laittaa myös vaikkapa käsilaukkuun tai kuten itse laitoin, autoon (jos laventelin tuoksu pistää oikeasti nukuttamaan, niin ehkei auto ole se oikea paikka - eli omalla vastuulla! Pitkillä matkoilla joku pirteä sitrus voisi auttaa pitämään mielen virkeänä). Itseasiassa, eräälle luokkakaverilleni, joka hermostuu erinäisistä asioista helposti, ehdotinkin puoliksi läpällä, että kantaisi mukanaan jotakin laventelintuoksuista pientä pulloa. Mutta oikeasti tällainen pussukka voisi käydä melkein yhtä hyvin hieman miedomman tuoksuisena jos usein kaipaa rauhoittumista. Itselleni voisin ottaa mukaan kannettavakseni jonkun jännitystä ja ahdistusta hälventävän tuoksun, vaikkapa laventelin lisäksi bentsoeta tai seetriä :)




Tuoksupussukat toimivat tietysti myös muiden tuoksuvien kasvien ja yrttien kanssa. Esim. mintusta saisi pirteän tuoksupussin, vaniljasta, kanelista ja aniksesta mausteisemman. Aitokissanmintusta voi tehdä leluja kissoille kuten itse olen tehnyt. Ja kuten sanottua, tuoksu"asioita" voi tehdä mistä tahansa huonetuoksusta tai eteerisestä öljystä pudottamalla sitä muutaman tipan kankaalle.


Siinä kai sitten tärkeimmät tähän hätään. Huomenna on salilla teema-spinningiä, ja oon menossa TuskaFestivaali-spinningiin :D Aika jänskää. Tänään olisi ollut heavy-kahvakuulaa, mutta jäin kotiin siivoilemaan. Keskiviikkona jos vielä sen verran riittäisi energiaa, että jaksaisi ysärispinningiin, niin sitten vois olla hyvillä mielin - ja puutunein persein. Nyt koitan vaan epätoivoisesti saada hieman siivottua kämpillä ennen kuin torstaina lähdetään kohti Kauhajokea. Onneksi lupaavat sittenkin mukavia juhannuskelejä :) Ja mikä parasta, myös öiden pitäisi olla lämpimiä! Mä olen joka vuosi ollut siellä aivan jäässä fleecetakista ja huppareista huolimatta, ja suunnittelin jo ottavani tällä kertaa toppatakin mukaan, mutta nyt ei ilmeisesti tarviikaan :)
Bändeistä en mitään odota ihan hulluna, mutta Insomium, Kalmah, Pain Confessor, Mokoma, Eläkeläiset, Soilwork, Ensiferum ja Battle Beast olis ihan jees nähdä. Suurinta osaa noista en oo nähnyt hmm... moneen vuoteen.

Onko teistä moni tulossa tänä(kin) vuonna Nummirockiin?
Tulkaahan jälleen moikkailemaan jos meitä näette :) Ollaan siellä Kinnulan Essolla taas.

5 kommenttia:

  1. Jee, treffit! Mekin ollaan samassa paikassa ku aina. :)

    VastaaPoista
  2. Mulla on justiin tuo sama maija-kasvi kun tuossa sun linkissä oli (se edellinen), se on lähtenyt kuolemaan ja mulla menee hermo kun oon mielestäni tehnyt kaiken ohjeiden mukaan xD Se on niin hieno ja olisin kovasti halunnut pitää sen. Kaipa meillä on liian kuiva huoneilma. Ja kaipa mä kiinnyn kasveihini liikaa suhteessa siihen, että 90% niistä ei vaan pärjää meillä..!

    Mahtavia tunteja tuolla salilla, miksei täällä oo moisia!:D

    Ootko muuten Tuskaan tulossa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mäkään en tajunnut miksi se maija kuoli :( En mielestäni kastellut sitä liikaa enkä myöskään liian vähän, mutta yhtäkkiä se vaan nuupahti... Moni huonekasveista ei kyllä siedä liikamärkyyttä, ja siihen ne useimmin kuolee kuin hetkelliseen kuivuuteen, että ehkä sitten kuitenkin sille tuli lorautettua liikaa vettä vaikkei se siltä tuntunutkaan.

      Ei olla näillä näkymin tulossa tänä vuonna Tuskaan. Itseä kiinnostaa lähinnä King Diamond ja Nightwish siellä, eikä oikein innosta maksaa niin paljon vaan yhden bändin takia. Mun mielestä muuten tosi surkeat esiintyjät tänä vuonna, tai sitten en muuten vaan oo koskaan kuullut puolistakaan noista bändeistä :D Periaatteessa käväseminen ei oo vielä poissuljettua, mutta luulenpa että aika epätodennäköistä kuitenkin.

      Poista
  3. Mie oon aina ihaillu kaupoissa tuollaisia ananaskukkia, mutta en oo uskaltanu ostaa, koska kaktusta lukuun ottamatta mulla kuolee aina kaikki kukat. Nytkin hankin keväällä kultapalmun ja tuijapuun, mutta aika pahalta näyttää jo nyt. :P

    Yllätys, yllätys, mie oon kans tulossa Nummeen taas. Eiköhän siellä taas nähdä sitten. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Jos ja kun nähdään, niin ellen muista yhteiskuvaa, niin muistuta sinä! :)

      Noita ananaskukkia kuuluu kastella lähinnä tuonne lehtisuppiloon, eli kuin ylhäältä päin tulisi sadevesi. Vaikka kuinka oon olevinaan kastellut oikein, niin aina ne mätänee :P

      Poista